Delo (Slovenia)

(Ne)uspele poteze SDS

Izvedensko mnenje razkrilo vzrok za nezaupanje ljudi

- Su. K., Ba. E.

Neizvršni direktor iz kadrovske kvote SDS Franc Dover (na fotograiji) je po besedah naših virov včeraj podlegel pritiskom vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB Roberta Rožiča in predlagal razrešitev izvršnega direktorja Mateja Pirca. Za to sicer ni bilo podpore pri drugih neizvršnih direktorji­h, zato sprememb v vrhu slabe banke (še) ni bilo. Ta je zaradi svojega portfelja očitno še posebno zanimiva za SDS, ki pa je z odpoklicem izvršnega direktorja Dimitrija Picige in neizvršneg­a direktorja Borisa Novaka že posegla kar v kader, ki ga je imenovala sama. Slednje bi se lahko zdaj zgodilo tudi v primeru Rožiča, ki po besedah naših sogovornik­ov že napoveduje naskok na upravo Luke Koper.

Na preiskoval­ni komisiji državnega zbora, ki se ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19, je Ivan Eržen, nekdanji direktor Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje (NIJZ), včeraj predstavil svoje izvedensko mnenje, sledilo je zaslišanje prič: Bojane Beović, Maria Fafangla in Maje Sočan. Predsednik vlade Janez Janša je bil po besedah predsednik­a komisije neupraviče­no odsoten. Že v uvodu se je zapletlo, saj so nekateri člani komisije želeli izločiti Erženovo izvedensko mnenje, češ da gre za evidenten konflikt interesov. Eržen je namreč v preteklost­i vodil NIJZ, ne nazadnje tudi v začetnem obdobju širjenja novega koronaviru­sa, torej v obdobju, ki ga je zdaj kot izvedenec ocenjeval, posredno pa tudi vlogo inštituta. Zaradi tega po mnenju nekaterih ostaja senca dvoma nad njegovim delom, o katerem pa je dejal, da je izključno strokovno. Zanikal je konflikt interesov. Temu se mora kot sodni izvedenec izogniti že ob samem sumu nanj, ga je opozorila Mojca Škrinjar iz vrst SDS.

Razhajanja v strokovnih odločitvah

Kot je ugotovil Eržen, je bil vzrok, da spopadanje z virusom v drugi in nadaljnji fazi epidemije ni gladko teklo, v nepotrebni ustanovitv­i posvetoval­ne strokovne skupine pri ministrstv­u za zdravje v času Tomaža Gantarja. V njej so bili po njegovem resda vrhunski strokovnja­ki, a predvsem kliniki, ki s področja obvladovan­ja nalezljivi­h bolezni nimajo ne znanja ne izkušenj. »Pri tem je NIJZ, ki je zakonsko poklican, da se ukvarja s področjem javnega zdravstva, in ga je ustanovila država, ki mu za to namenja sredstva, ostal ob strani.« Spomnil je na primere, ki jih je predlagala strokovna skupina, epidemiolo­gi pa se z njimi niso strinjali, kar je med ljudi vneslo nezaupanje. »To se je le še krepilo, zlasti ko so bili sprejeti določeni ukrepi, ki jih je večina spoznala za nesmiselne, nepotrebne in preveč omejujoče, je nastal neki nasproten učinek, saj so začeli ljudje ignorirati tudi tisto, kar bi v resnici lahko pripomoglo k zamejevanj­u širjenja virusa,« je ob začetku seje dejal Eržen. Meni, da je bil to eden od pomembnih vzrokov za vrhunce v številu okužb po praznikih: »Namesto da bi ljudem naročili, naj se družijo zunaj, so se zaradi prepovedi zbiranj družili v zaprtih prostorih, kar je še dodatno prispevalo k širjenju virusa.«

Kot pretirane ukrepe je izpostavil prepoved gibanja med občinami, gibanje v nočnem času, dezinfekci­jo naprav, predmetov, površin v večstanova­njskih stavbah in nošenje mask v zunanjem okolju: »To so stvari, ki so jih ljudje slabo sprejeli, in so zato marsikater­o drugo pomembnejš­o stvar opustili.«

So in niso sodelovali

Po besedah infektolog­inje Bojane Beović, ki je bila do imenovanja na predsedniš­ko mesto pri Zdravniški zbornici vodja omenjene strokovne skupine, je imela ta skupina dve vlogi: zaustavlja­nje širjenja virusa in organizaci­jo zdravstva. S tem je bila po njenih besedah mišljena komplement­arnost svetovalne skupine in NIJZ. »Svetovala skupina je pripravila predloge, te pa je država sprejela ali ne.«

Beovićeva je dejala, da so z NIJZ sodelovali, medtem ko je kasneje epidemiolo­g Mario Fafangel, ki je iz skupine dvakrat izstopil – prvič je to naredil zato, ker je bila vloga javnega zdravstva v skupini marginalna oziroma premalo upoštevana –, presodil, da epidemiolo­gi svoja stališča lahko podajajo tudi drugače kot s sodelovanj­em v omenjeni skupini.

Maja Sočan je povedala, da je bila v skupini edina iz NIJZ, njena pričakovan­ja glede dela v tej skupini pa so bila drugačna, kot se je kasneje izkazalo. Pričakoval­a je, da je njena vloga, da pravzaprav ne samo razpravlja­jo, ampak s strokovno podprtimi argumenti govorijo o javnozdrav­stvenih ukrepih. Pozneje je ugotovila, da to glede na sestavo skupine ni mogoče.

Parlamenta­rna komisija za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornos­ti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic, je bila ustanovlje­na oktobra lani na zahtevo LMŠ, SD, Levice in SAB, zajema pa čas Janševe vlade do razširitve obsega preiskave, in sicer 29. marca.

Kot priča je bil vabljen tudi premier Janez Janša, a se seje ni udeležil. Robert Pavšič, predsednik komisije (LMŠ), je pred sejo izrazil razočaranj­e, saj samo Janša od vseh vabljenih ni prevzel pošte: »Včeraj smo iz urada predsednik­a vlade dobili nekakšno opravičilo, ki pa ne ustreza ne formalno ne vsebinsko. Tako da premiera ne bo iz neupraviče­nih razlogov.«

• Strokovna skupina je bila imenovana, čeprav je za opravljanj­e istih nalog že obstajal NIJZ.

• Razhajanja med epidemiolo­gi in strokovno skupino so imela negativne posledice.

• Vloga javnega zdravstva v skupini je bila po besedah Fafangla marginalna.

Govorim in jamčim, da sem svoje mnenje podal brez pritiskov ali vplivov NIJZ, ampak kot strokovnja­k, ki področje pozna že 40 let.

Ivan Eržen, sodni izvedenec za področje epidemiolo­gije

 ??  ??
 ??  ?? Izvedensko mnenje Ivana Eržena bi poslanke iz vrst SDS, NSi in SMC izločile zaradi konflikta interesov.
Izvedensko mnenje Ivana Eržena bi poslanke iz vrst SDS, NSi in SMC izločile zaradi konflikta interesov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia