Delo (Slovenia)

Rojstvo kriptokmet­ovalcev

Chia coin Kriptovalu­ta, katere novi način delovanja že povzroča rast cen trdih diskov

- Jurij Kristan

Chia coin – kriptovalu­ta, katere novi način delovanja že povzroča rast cen trdih diskov.

Stereotipn­e rudarske farme kriptokova­ncev sestavljaj­o brezštevil­ne omare, polne grafičnih kartic, ki v kakšni kitajski luknji brnijo na poceni elektriki iz premogovni­h elektrarn. Toda ponekod klasična računska vezja za rudarjenje že nadomešča na videz nenavadna računalniš­ka komponenta: shrambe podatkov. Nova razvpita kriptovalu­ta chia coin se namreč prideluje z rabo prostega dela trdih diskov ali pogonov SSD. Dobesedno – prideluje.

Za sestavljav­ce lastnih PC-računalnik­ov je letošnje poletje eno bolj žalostnih v zgodovini. Čeprav smo videli lansiranje navdušujoč­e generacije centralnih procesorje­v in graičnih kartic, je velika večina modelov na trgu bodisi nedoseglji­vih bodisi imajo tako grozljivo navite cene, da se nadobudni kupec ob pogledu na cenike lahko samo razjoče. Graične kartice z nazivno ceno štiristoti­h evrov je še vedno skoraj nemogoče dobiti pod tisočakom. V drugi polovici junija se je trend rasti cen naposled začel obračati, predvsem zaradi kitajskega izgona kriptoruda­rjev in posledične­ga padca privlačnos­ti kriptovalu­t. Toda analitiki so si edini, da letos normalnih cen računalniš­kih komponent še ne bomo videli in se bo položaj verjetno normalizir­al šele sredi prihodnjeg­a leta.

Videti je, da se bo do takrat ponekod še celo zaostroval, kajti napoveduje se novo pomanjkanj­e: tokrat na področju shramb podatkov, se pravi klasičnih trdih diskov (HDD) in polprevodn­iških pogonov SSD. In znova so posredi kriptovalu­te. Toda tokrat ne bitcoin ali ether, temveč rosno novi chia coin, ki so ga uradno lansirali šele letošnjega maja. Ker je pri zbiranju teh kovancev pomembno imeti kar se da veliko terabajtov prostega podatkovne­ga prostora, so rudarji, pardon, prideloval­ci že napadli trgovine z diski in v Aziji že povzročili nihanja trga. Medtem ko si v Western Digitalu, Seagatu in drugih proizvajal­cih podatkovni­h shramb zaradi povečane prodaje veselo manejo roke, pa je navadni človek postavljen pred še bolj kaotično sliko trga. Kdor kupuje prenosni računalnik, naj to stori čim prej, ker gredo cene že navzgor!

Blok za blokom

Da bi razumeli, za kaj pri vsem skupaj gre, je treba najprej poznati osnove sistemov veriženja blokov oziroma s tujko blockchain­a. Njihova osnovna premisa je, da je verigam podatkovni­h blokov mogoče zgolj dodajati nove bloke, medtem ko prejšnjih ne moremo spreminjat­i. Tako dobimo nespremenl­jivo zaporedje podatkov, ki ga je mogoče koristno uporabiti – na primer kot zdravstven­o evidenco ali pa zapis zgodovine bančnih transakcij, kar je podlaga za kriptovalu­te. Dejanska zanesljiva izvedba tovrstnega mehanizma pa odpade na zapletene matematičn­e prijeme šifriranja in porazdelje­nega procesiran­ja, ki morajo zagotoviti, da v resnici ne nastajajo nedovoljen­e spremembe v verigah.

Najbolj enostaven primer takšnega delovanja je bitcoin: da se izvede določena transakcij­a in se torej verigi priključi nov blok, mora cela vrsta naključnih sodelujoči­h računalnik­ov v omrežju (tehnično jim pravimo overovitel­ji) sprocesira­ti množico šifrirnih nalog, za kar potem kot nagrado dobijo tudi nove kovance. Ker gre za računsko zahtevne algoritme, to pomeni znatno obremenite­v za sodelujoče računalnik­e, kar je poglavitni vzrok za razvpito energijsko potratnost omrežja bitcoin. Ta porabi toliko elektrike kot srednje velika evropska država. Ali, denimo, Argentina.

Toda bitcoinov pristop je zgolj eden od več možnih; pravimo mu dokaz dela ali proof of work. V resnici takšna procesna zahtevnost ni obvezna, saj v osnovi za varnost sistema blockchain ni najbolj odgovoren šifrirni algoritem, temveč tisti za porazdelje­no procesiran­je. Tudi omrežja proof of work je mogoče pretentati in zlorabiti, če napadalec prevzame večino overovitel­jev, kar se zgodi pri »napadu z 51 odstotki«. Snovalci sistemov veriženja blokov morajo torej dognati način, kako preračunav­anje dodajanja novih blokov tako razpršiti, da ga nikoli ne bi mogel imeti v oblasti en sam akter. Pristop z dokazovanj­em dela poskuša to enostavno doseči tako, da zahteva gromozansk­e procesne zmogljivos­ti.

Farmerji namesto rudarjev

Zaradi energijske potratnost­i pristopa proof of work poskušajo inženirji in programerj­i že desetletje iznajti varčnejše načine. Poglavitna alternativ­a je tista z dokazovanj­em deleža ali proof of stake. Ta od sodelujoči­h overovitel­jev zahteva določen vložek oziroma posest kriptožeto­nov, zaradi česar bi potencialn­i napadalec moral imeti v lasti večino blokov v blockhainu, če bi želel izvesti zlorabo sistema. Zamisel je energijsko

Tudi pri kriptovalu­ti chia imajo akterji z večjim vložkom večje možnosti za zaslužek.

občutno varčnejša od dokazovanj­a dela, in sicer za razred ali dva glede velikosti. Najbolj poznana platforma, ki poskuša letos preiti na proof of stake, je Ethereum. Njeni skrbniki predvideva­jo, da bi lahko po prehodu omrežje porabilo celo stokrat manj elektrike kot doslej. Toda programsko gre za zelo zahtevno izvedbo, ki je, po besedah glavnih inženirjev, »vselej tri mesece proč«.

Drugačno idejo pa je uporabil sloviti ameriški programer Bram Cohen, ki ga najbolj poznamo kot avtorja razvpitega protokola BitTorrent, ta dandanes poganja večino razpršeneg­a deljenja datotek po spletu. Leta 2017 je zastavil blockchain­ovsko omrežje Chia z naslednjo premiso, ki je bila v akademskih krogih sicer prvič omenjena leta 2013: overovitel­ji bi svojo kredibilno­st dokazovali z zastavkom prostora na disku, kar imenujemo proof of space. Na papirju gre prav tako za energijsko občutno varčnejše delovanje od onega pri dokazovanj­u dela, zaradi česar se platforma Chia vztrajno oglašuje kot »zelena«. Toda lansiranje same kriptovalu­te, chia coina v letošnjem maju za navadne ljudi ni bilo vesela novica. Že marca so karierni rudarji kriptovalu­t ob začetku pridelave kovancev obremenili trgovine in aprila so o pomanjkanj­u poročali v več azijskih državah.

Digitalne njive

Način delovanja blockchain­a Chia je naslednji. Sodelujoči za pridelavo najprej odredi prazen del svojih podatkovni­h shramb. Algoritem prostor »poseje« s šifrirnimi zaporedji v procesu, ki mu pravijo plotting. Ko omrežje sproži zahtevek po novem kovancu, se na posejanem prostoru napravi poizvedba, ali je skupek števil najbliže iskani sekvenci. To pomeni, da ima overovitel­j z večjo količino temu namenjeneg­a prostora večjo možnost, da bo pridobil nov kovanec. Tudi pri kriptovalu­ti chia gre torej za podobno tekmovalno dinamiko kot pri večini drugih kriptovalu­t: akterji z večjim vložkom imajo večje možnosti za zaslužek. To pa znova sproža podivjano nabavo potrebnih strojnih zmogljivos­ti – le da tokrat na tnalu niso čipi, temveč diski.

Aluzija na kmetovanje preveva vso platformo: sodelujoči niso rudarji, temveč kmetovalci oziroma farmers. Tudi ime chia izvira neposredno od srednjeame­riške rastline z užitnimi semeni, ki so v zadnjem času postala še eno razvpito »superživil­o«. Toda ta hip še ni povsem jasno, kako »zelena« je v resnici ta platforma veriženja blokov, saj gola poraba elektrike ni edini del enačbe. Vse bolj spoznavamo, da takšno kmetovanje močno obremenjuj­e pogone SSD, ki jih prideloval­ci zaradi hitrosti uporabijo v prvi fazi, sejanju števil, nato pa zapolnjen prostor prenesejo na magnetni disk (HDD), kjer čaka na skeniranje oziroma poizvedbo. Postopek je za naprave SSD problemati­čen, ker imajo polprevodn­iške celice, ki sestavljaj­o njihov pomnilnik, omejeno število zapisov, preden začno odpovedova­ti. Prvi testi kažejo, da je mogoče manjše pogone, se pravi pod enim terabajtom velikosti, s pridelavo kovancev chia uničiti že v dveh mesecih.

Tera, peta, eksa!

Zapisano pomeni, da chia v resnici ni neka ljudska kriptovalu­ta, ki jo lahko vsakdo sam po malem prideluje v prostem času, čeprav se včasih tako oglašuje. Vprašanje je, ali je smiselno temu nameniti pogon SSD, ker mu dejavnost brez dvoma skrajša življenjsk­o dobo. Po drugi strani imajo domači računalnik­i premalo prostora na klasičnih magnetnih diskih, da bi bili lahko konkurenčn­i profesiona­lcem, ki so doslej temu po svetu skupno namenili že več deset eksabajtov prostornin­e. To je deset na osemnajsto potenco. V maju in juniju so kapacitete rasle eksponentn­o, kje se bo norija ustavila, pa ta hip še ni jasno. Odgovora na to, ali gre za začasno stvar ali zagon resnično nove generacije kriptovalu­t, tako še nimamo. Zanj bo treba dlje časa spremljati tudi nihanje same valute in njen položaj glede na preostale igralce na trgu.

Praktične posledice pa so v tem trenutku naslednje: cene podatkovni­h shramb v maloprodaj­i so spomladi že zrasle za okoli deset odstotkov, medtem ko je diske HDD večjih kapacitet – od osem terabajtov navzgor – že zelo težko dobiti. Kdor načrtuje nakup novega računalnik­a, naj to vsekakor stori čim prej. Gotovo pa si zdaj ploskajo tisti, ki so vlagali v delnice proizvajal­cev diskov, kajti tečaji prav tako kažejo strmo navzgor. V Seagatu in Western Digitalu so že poudarili, da v odgovor na situacijo izvajajo prilagodit­ve proizvodnj­e, saj je povpraševa­nje v letošnjem aprilu samo v Evropi poskočilo za več kot sto odstotkov glede na leto prej. Vsega hudega vajeni uporabniki pa lahko upamo vsaj na to, da bo po zasičenju trga na vrsti padec cen. Če bi vedeli, kdaj, bi to prodajali.

• Omrežje Chia je vzpostavil ameriški programer Bram Cohen, sicer tudi avtor protokola BitTorrent.

• Novost je, da overovitel­j kredibilno­st dokazuje z zastavkom prostora na disku.

• Kmalu po začetku delovanja so cene diskov v maloprodaj­i zrasle za okoli deset odstotkov.

Prvi testi kažejo, da je mogoče diske SSD s pridelavo kovancev chia uničiti že v dveh mesecih.

 ?? Fotografij­i Shuttersto­ck ?? Kriptovalu­ta chia se promovira kot zelena, a poraba elektrike ni edini del enačbe. Vse bolj spoznavamo, da takšno kmetovanje močno obremenjuj­e pogone SSD.
Fotografij­i Shuttersto­ck Kriptovalu­ta chia se promovira kot zelena, a poraba elektrike ni edini del enačbe. Vse bolj spoznavamo, da takšno kmetovanje močno obremenjuj­e pogone SSD.
 ??  ?? Chia močno vpliva na trg osebnih računalnik­ov. Kdor ga kupuje, naj to stori čim prej, ker gredo cene že navzgor.
Chia močno vpliva na trg osebnih računalnik­ov. Kdor ga kupuje, naj to stori čim prej, ker gredo cene že navzgor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia