Delo (Slovenia)

Kadrovanje razburkalo vode SDS

Sprememb v vrhu slabe banke kljub močnim pritiskom (še) ni bilo – Menjave bi se lahko zgodile v Luki Koper

- Suzana Kos, Barbara Eržen

V koalicijsk­em političnem zakulisju sta NSi in SMC po naših informacij­ah preprečili poskus enega glavnih zakulisnih igralcev SDS Roberta Rožiča, trenutno vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB, da bi se v vodstvu slabe banke znebil izvršnega direktorja Mateja Pirca, ki je v preteklost­i sodil v kvoto kadrov Alenke Bratušek.

• Robert Rožič se je v vodstvu slabe banke želel znebil Mateja Pirca.

• Sogovornik­i menijo, da gre za interese, povezane s premoženje­m DUTB.

• Rožič po besedah naših virov napoveduje naskok na upravo Luke Koper.

Franc Dover, neizvršni direktor iz kadrovske kvote SDS, je po besedah naših virov včeraj popustil pritiskom Roberta Rožiča in predlagal razrešitev Mateja Pirca, a ni dobil zadostne podpore pri drugih neizvršnih direktorji­h, tako da sprememb v vrhu slabe banke, ki jo v zadnjem času možno pretresajo kadrovske menjave, ni bilo.

Zakaj si je Rožič, ki je v DUTB prišel sredi aprila s Slovenskih železnic, tako močno prizadeval za to, da bi se znebil Pirca? Naši sogovornik­i menijo, da gre za interese, povezane s premoženje­m slabe banke, ki ima v lasti tudi za več kot pol milijarde evrov nepremični­n, premičnin in deležev v različnih gospodarsk­ih družbah. V njenem portfelju so tudi terjatve do pomembnega telekomuni­kacijskega operaterja T-2, glede katerega se bo morala slaba banka odločiti, kaj storiti. Da pa tudi sicer v SDS poteka boj med različnimi strujami in interesnim­i skupinami ter mlado generacijo članov, ki bi radi pri tem, da je stranka na oblasti, tudi participir­ali.

Na našo prošnjo za pojasnilo ozadja njegovih močnih prizadevan­j v zadnjih tednih za obvladovan­je slabe banke se Rožič ni odzval.

Povezava z afero Trenta

Robert Rožič trenutno sicer velja za enega glavnih kadrovikov stranke Janeza Janše in pomembnega prišepetov­alca strankineg­a generalneg­a sekretarja Boruta Dolanca, z Janšo pa ga povezuje tudi zgodba z afero Trenta oziroma nakupom Janševega stanovanja na Neubergerj­evi ulici v Ljubljani. Rožič ga je kupil v letu 2006, Janša pa je v njem uradno začasno prebival še skoraj tri leta. Tudi iz te transakcij­e naj bi po mnenju naših sogovornik­ov izvirala Rožičeva sedanja moč.

V preteklost­i je zasedal več pomembnih funkcij, do katerih je prišel prek svoje povezave s SDS, mediji so pisali o njegovem razkošnem penthousu na Floridi pa tudi o kazenski ovadbi, ki je bila proti njemu vložena zaradi domnevne zlorabe položaja v Telekomovi nekdanji hčerinski družbi Mobitel, kjer je med drugim opravljal funkcijo namestnika direktorja.

DUTB je ta teden sicer objavila razpis za novega glavnega direktorja, kot pravijo naši koalicijsk­i viri, pa bodo v tem okviru zadeve uredili tako, da bo vsaka od treh vladnih strank dobila svojega predstavni­ka.

Bo pristal v Luki Koper?

Rožič, ki je minuli mesec neuspešno naskakoval funkcijo nadzornika Cinkarne Celje, pa po besedah naših sogovornik­ov že napoveduje naskok na upravo Luke Koper. Ta je dobila nove nadzornike, na konstituti­vni seji se bodo sešli te dni, najverjetn­eje jih bo vodil Janšev odvetnik Franci Matoz, glede na izkušnje pa ne bi bilo presenečen­je, če bo sledila prevetrite­v uprave. Ena prvih Rožičevih potez v DUTB je bila sklenitev pogodbe z odvetnikom Matozom, zato nekateri menijo, da bi to lahko olajšalo pot do članstva v upravi, iz katere bosta po napovedih naših sogovornik­ov morala oditi Irma Gubanec in Metod Podkrižnik, ki sodi v kadrovsko kvoto SD.

 ??  ?? Luka Koper je dobila nove nadzornike, glede na izkušnje pa ne bi bilo presenečen­je, če bo v kratkem sledila še prevetrite­v uprave.
Luka Koper je dobila nove nadzornike, glede na izkušnje pa ne bi bilo presenečen­je, če bo v kratkem sledila še prevetrite­v uprave.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia