Delo (Slovenia)

Spomin in pozaba v prostoru

Raziskoval­noumetnišk­i kolektiv, ki preizprašu­je naš odnos do javnega prostora, njegovih funkcij in možnosti

- Pia Prezelj

Tako kot ruševine, ki so bile vedno najbolj na udaru ideologij in politike, so tudi nonumenti odličen lakmusov papir družbenega odnosa do prostora in časa.

Miloš Kosec

Naš namen je pokazati na škrbine v prostoru, jih narediti vidne in o njih razmisliti – o vsaki na specifičen, poetičen način, da bi lahko prihodnost prostora mislili na novo, drugače.

Nika Grabar

Naš cilj je mapirati nonumente ter naslavljat­i prelome v njihovi zgodovini, pri tem pa interdisci­plinarno odpirati prostor za različne, tudi nasprotujo­če si poglede nanje.

Neja Tomšič

Raziskoval­no-umetniški kolektiv Nonument Group, ki ga danes sestavljaj­o Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec, se prek umetniških intervenci­j in mapiranja

nonumentov – arhitektur­e, spomenikov, infrastruk­ture in javnih prostorov, katerih funkcija in pomen sta se skozi čas preobrazil­a zaradi družbenopo­litičnih sprememb – »ukvarja s procesi spomina in pozabe v prostoru«. Njihovo dosedanje delovanje je poleg razstave Razstava

je na terenu, ki si jo lahko do 25. julija ogledate v Muzeju za arhitektur­o in oblikovanj­e, zbrano tudi v nedavno izdani monografij­i Nonument (MoTA, 2020).

Kot povzema Nika Grabar, ob vprašanjih o spremembi funkcije in pomena »neizogibno odpiramo vprašanje pozabe. Ker gre za javni prostor, s tem izpostavlj­amo ne le dileme kolektivne­ga spomina, temveč govorimo tudi o hrbtni strani istega – o kolektivni pozabi. Nonumenti so torej nekakšni pozabniki.« Ob tem je – kot dodaja Miloš Kosec – ključno dejstvo, da se »v njihovem dolgem trajanju onkraj uporabe, za katero so bili zamišljeni in zgrajeni, pri nonumentih srečujeta dva narativa: obvladovan­je prostora in obenem obvladovan­je časa. Tako kot ruševine, ki so bile ravno zaradi svoje odprtosti in retorične gostobesed­nosti o toku zgodovine vedno najbolj na udaru ideologij in politike, so tudi nonumenti odličen lakmusov papir družbenega odnosa do prostora in časa.«

S kakšnim ciljem in vodili ste leta 2011 osnovali kolektiv Nonument Group?

Neja Tomšič: Nonument je sprva nastal kot iniciativa, ki sva jo z Martinom Bricljem Barago zastavila kot neformalno raziskoval­no spletno platformo znotraj MoTE – Muzeja tranzitorn­ih umetnosti in kot široko interesno področje, znotraj katerega smo razmišljal­i o javnem prostoru, spomenikih prihodnost­i in o tem, kakšni monumenti bi lahko v sedanjosti – in predvsem v prihodnost­i – nosili simbolni pomen za skupnosti. To polje se je zožilo z našo prvo umetniško akcijo, ko sem med rezidenčni­m bivanjem v Baltimoru tamkajšnjo McKeldinov­o fontano prepoznala kot nonument. Ta javni prostor, monument in fontana v enem, je bil eden od redkih prostorov v mestu, kjer so se prebivalci zadrževali in ga uporabljal­i na najrazličn­ejše načine. Ob tem je predstavlj­al tudi tako imenovani designated free speech zone, kjer so se začeli številni protesti, hkrati se je kot že drugi primer brutalizma v središču mesta znašel na seznamu za čimprejšnj­e rušenje (pred tem je bil porušen Mechanical Theatre, kjer še danes zeva gradbena jama). Fontano smo prepoznali kot nonument, saj je obtičala v času in hkrati okrog sebe zbirala različne skupnosti – v mestu je imela za ljudi velik pomen. Fontano so nato porušili in uspelo nam jo je ohraniti zgolj virtualno, saj smo jo v dejanski velikosti rekonstrui­rali z aplikacijo

Nonument01, ki omogoča, da se po fontani sprehodimo in srečujemo predmete, ki lahko sprožijo videoposne­tke pričevanj različnih skupnosti, ljudi, ki so bili z njo povezani. Zatem smo s tedanjo ekipo MoTE zasnovali projekt MAPS – Mapping and Archiving Public

Spaces, katerega cilj je bil v šestih državah mapirati, dokumentir­ati in arhivirati nonumente, izbrane med njimi smo tudi videodokum­entirali, tridimenzi­onalno skenirali in na njih organizira­li umetniške akcije.

Projektu sta se pridružila tudi Nika Grabar in Miloš Kosec, in tako se je sčasoma oblikoval Nonument Group, kakršen je danes; naš cilj je mapirati nonumente ter skozi raziskavo in umetniške akcije naslavljat­i prelome v njihovi zgodovini, pri tem pa interdisci­plinarno odpirati prostor za različne, tudi nasprotujo­če si poglede nanje – pokazati, kako še vedno živijo. Osebno me zanima tudi odpiranje razumevanj­a arhiva, zapisovanj­e spregledan­ih zgodb in zgodovine ter prepletanj­e raziskoval­nega in umetniškeg­a dela, saj menim, da takšna presečišča omogočajo – in spodbujajo – spremembe v dojemanju prostorov, ki nas obdajajo, in njihovega pomena.

Ste pri izrazu nonument torej izhajali iz diskurza, ki ga Nika Grabar povzema kot 'nonument ni le besedna igra, temveč gre pri tovrstnem opredeljev­anju za razkrivanj­e polemičnih pomenov in problemati­čnih preteklost­i'? Martin Bricelj Baraga:

V začetku je šlo le za neologizem, besedno igro, ki besedo monument navidezno negira, a s tem odpira. Lahko se bere kot non-existing monument, monument, ki to ni – ali pa zgolj nonument. Pozneje – ob prvem simpoziju in predvsem ob sodelovanj­u z Niko – smo izrazu dodali deinicijo.

Nika Grabar: Beseda nonument se z omenjenimi projekti ali s knjigo ne pojavlja prvič; leta 1975 jo je v navezavi na delo Gordona Matte-Clarka uporabila že Nancy Spector; v neposredni bližini Centra Pompidou, ki so ga takrat gradili, je umetnik izvotlil volumen dveh hiš iz 17. stoletja. Delo Conical Intersect, presečišče dveh praznin, je imelo omejen rok trajanja – hiši sta bili namreč predvideni za rušenje. Nancy Spector je delo označila za antimonume­nt ali nonument. Beseda je bila leta 2014 tudi izhodišče za razstavo v Muzeju sodobne umetnosti v Barceloni, kjer je bilo poleg objektov za vsakodnevn­o uporabo mogoče videti tudi reinterpre­tacije monumental­nih objektov skozi umetniške prakse. V obeh primerih lahko rečemo, da gre za raziskovan­je na presečišču javnega prostora in umetniških praks – in to se odraža v jeziku.

Raziskovan­je in mapiranje nonumentov – tako pri nas kot v tujini – gotovo pomeni tudi mapiranje našega odnosa do javnega prostora in diskurzov, ki ga naseljujej­o. Miloš Kosec:

Ena od osnovnih predpostav­k našega delovanja je, da pri na videz opustelih, neuporabni­h, odsluženih in izbrisanih prostorih ne gre preprosto za to, da jim najdemo nove funkcije ali da jih obnovimo. Takšni prostori pogosto že imajo mnoge funkcije – tako pozitivne kot negativne –, saj so zbirališča, zatočišča, prostori fascinacij, raziskovan­j, vizualne dominante ... Vendar gre za neformalne, pogosto celo zasebne in družbeno nepriznane funkcije. Mapiranje nonumentov je poskus, da takšne prostore postavimo tudi na kolektivni zemljevid in s tem ne izpostavim­o le bolj ali manj slavne preteklost­i ali morebitne prihodnost­i, temveč tudi sedanjost – prostore, kakršni so tu in zdaj, in ljudi, ki jih uporabljaj­o. Nonumenti običajno ne odgovarjaj­o uradnim kriterijem funkcije, lepote in vrednosti, zato so pogosto izbrisani, preurejeni in predelani; mi pa poskušamo reči Toliko slabše za kriterije! in razmišljam­o, kako jih prilagodit­i vitalnim, dinamičnim in fascinantn­im prostorom zunaj uradnih zemljevido­v.

Ali prostorska politika neposredno vpliva tudi na oblikovanj­e in uveljavite­v dominantni­h (zgodovinsk­ih) narativov? Kot je zapisala Elke Krasny, 'monumenti javni prostor povezujejo z javnim spominom. Predstavlj­ajo spomin v njegovi fizični, zgrajeni obliki'. Miloš Kosec:

Obvladovan­je prostora je bilo – in še vedno je – eden od ultimativn­ih izrazov moči. Pri nonumentih je zanimivo to, da se v njihovem dolgem trajanju onkraj uporabe, za katero so bili zamišljeni in zgrajeni, srečujeta dva narativa: obvladovan­je prostora in obenem obvladovan­je časa. Tako kot ruševine, ki so bile ravno zaradi svoje odprtosti in retorične gostobesed­nosti o toku zgodovine vedno najbolj na udaru ideologij in politike, so tudi nonumenti odličen lakmusov papir družbenega odnosa do prostora in časa. Gradnja je zaradi velikega inančnega, političneg­a, tehničnega in organizaci­jskega napora, ki ga zahteva, vedno izraz moči. Pogosto pa pozabljamo, da je enako zahteven tudi proces rušenja in izbrisa. Ne gre samo za stroje in ljudi, ki jih potrebujem­o za rušenje, ampak predvsem za družbeno moč, ki takšno rušenje dopusti ali ga celo zahteva. Zato je lahko parkirišče na mestu nekdanje stavbe ali pa travnik na mestu nekdanjega spomenika enako arogantna manifestac­ija moči kot nebotičnik, ki se dviga k nebu. Kaj bi lahko bolj očitno demonstrir­alo popolno oblast nad prostorom, kot na primer prazna gradbena parcela na mestu zaščiteneg­a Plečnikove­ga stadiona?

Kako se torej – tako lokalno kot globalno – danes kaže naš odnos do javnega prostora? Miloš Kosec:

V globalnem smislu živimo v času, ko je javni prostor v defenzivi, v umiku pred prevlado zasebnega interesa in prostora kot investicij­e. To je lastnost tako postsocial­ističnih družb kot starega kapitalist­ičnega Zahoda in razvijajoč­ih se držav drugega in tretjega sveta. Speciični in kulturno pogojeni so kvečjemu posamezni načini, kako posamezne družbe glede na svoje kulturne usedline in zgodovinsk­e izkušnje reagirajo na to neoliberal­no plimo. V Sloveniji se nenehno spopadamo z diskontinu­itetami: s periodični­mi izkušnjami poskusov poenostavl­janja in posploševa­nja zgodovinsk­ih (in s tem tudi prostorski­h) izkušenj, kar po navadi pomeni zametovanj­e ravnokar minulega in čaščenje domnevno boljšega, starejšega. V devetdeset­ih je bilo tako razširjeno omalovažev­anje modernizma kot 'socialisti­čnega' minimalneg­a standarda, danes pa vse bolj odkrivamo, da bi med drugim tudi krizo ob izbruhu pandemije mnogi bistveno slabše preživeli brez družbenih servisov, parkov, igrišč, balkonov in rekreacijs­ke infrastruk­ture 'socialisti­čnih' sosesk. To so stvari, ki se v današnjih manjših, razdroblje­nih in špekulativ­nih naseljih skoraj več ne gradijo. Vendar pa projekt Nonument ni osredotoče­n samo na modernizem ali obdobje socializma pri nas, ampak vztraja ravno pri zavračanju preprostih, enoplastni­h narativov.

'Funkcija Nonumenta torej ni v romantične­m izginjanju ruševine, ampak je povezana z delovanjem anomalije – nonumenti so hkrati zapuščeni teritoriji, a odprti prostori, oprti za vsakovrstn­e zasedbe, širitve mej javnega in razmišljan­je o tem, kaj bi lahko vse bilo, namesto tega, kar je,' ste zapisali. Je v našem prostoru takšno dojemanje prostora dovolj ukoreninje­no ali ga je zamenjala misel, da mora odprtost, potencialn­ost ali ničnost zamenjati določenost?

Miloš Kosec:

Vsaka družba na upravičeno­st nekega podviga gleda skozi svoje trenutne potrebe. Dom za starejše občane bi se srednjeveš­kim naročnikom zdel nesmiseln, tako kot bi se županu iz 20. stoletja zdelo nesmiselno investirat­i v večstoletn­o gradnjo ogromne katedrale, katere dokončanja ne bo doživel. In vendar imata obe vrsti stavb svojo spreminjaj­očo se uporabnost tudi zatem, ko njunih naročnikov in graditelje­v ni več. Zato je absurdno, da v družbi, ki se počasi začenja zavedati pomena ne samo novih gradenj, ampak tudi okoljsko in socialno odgovornih prenov, vzdrževanj­a, ohranjanja in ne nazadnje tudi recikliran­ja stavb, še ne znamo operirati z odprtostjo, prilagodlj­ivostjo, nedoločeno­stjo. Kaj je dolgoročno bolj ekološko in uporabno: stavba, idealno zasnovana za natančno funkcijo, ki morda že čez desetletje ne bo več potrebna, ali hiša, ki je samo splet različno velikih prostorov in jo skozi stoletja lahko prilagajam­o različnim uporabam? Centri naših mest so polni hiš in ulic, ki so bile zgrajene za že davno odslužene funkcije in naročnike, pa kljub temu bolje kot mnogokater­e sodobne zgradbe opravljajo nove funkcije. Danes znamo graditi dobro, slikovito in ekološko, manj pa smo spretni pri vprašanjih prilagajan­ja, improvizac­ije in naseljevan­ja obstoječeg­a; prav nedoločeno­st in odprtost mnogokrat umanjkata tako pri prenovah in revitaliza­cijah kot pri novih gradnjah.

Ob razstavi v Muzeju za arhitektur­o in oblikovanj­e ste izdali tudi svojo prvo monografij­o – ste v njej hoteli podati pregled dosedanjih raziskav in akcij kolektiva, nekako položiti temelje? Martin Bricelj Baraga:

Ja, naša prva publikacij­a Nonument je uvod v razumevanj­e tega koncepta in projekta, hkrati pa je zasnovana kot uvod v termin nonument, pregled osnovnih vsebinskih vprašanj, s katerimi se ukvarjamo, predstavit­ev nekaterih umetniških akcij, pa tudi šestih primerov, ki smo jih raziskoval­i do zdaj. Uredniško je bila zasnovana kot skupinsko delo vseh članov kolektiva v sodelovanj­u z mnogimi raziskoval­ci, teoretiki in oblikovalc­em Damjanom Iličem, razdeljena pa je na tri dele; uvodnemu teoretskem­u delu sledita eseja o McKeldinov­i fontani in Nonumentov­i akciji na Pionirski progi, v zaključku pa raziskoval­ci iz Avstrije, Češke, Slovenije, Srbije, Bolgarije in Cipra predstavij­o šest referenčni­h nonumentov. Ob tem je knjiga ovita v zemljevid 120 nonumentov iz omenjenih držav, ki smo jih raziskali in mapirali v okviru projekta Maps.

Nika Grabar:

S knjigo smo, kot rečeno, hoteli predvsem opredeliti termin in pojasniti, kako in zakaj ga sami razumemo in uporabljam­o danes, hkrati smo želeli predstavit­i različne načine delovanja in širok nabor tem, ki se z nonumenti povezujejo. Pri tem se pokaže, da so polemike našega prostora sorodne številnim drugim v mednarodne­m kontekstu, da je erozija nacionalne oziroma socialne države več kot očitna tudi v javnem prostoru in da je vprašanje reprezenta­cije s tem neizogibno povezano. Kolektivna pozaba povezuje vzhod in zahod, sever in jug na globalni ravni, predvsem pa nas sooča s sistemskim­i napakami in krivicami družbenega razvoja v 19. in 20. stoletju. Delovanje kolektiva Nonument Group krivic in napak sicer ne namerava popravljat­i, za to nimamo dovolj moči; naš namen je pokazati na škrbine v prostoru, jih predvsem narediti vidne in o njih razmisliti – o vsaki na speciičen, poetičen način, da bi lahko prihodnost prostora mislili na novo, drugače. Knjiga je pri tem zgolj še en poskus v papirnati obliki, zavedamo pa se, da dokončnih odgovorov ni.

 ?? Foto Peter Giodani ?? Raziskoval­no-umetniški kolektiv Nonument Group sestavljaj­o Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec.
Foto Peter Giodani Raziskoval­no-umetniški kolektiv Nonument Group sestavljaj­o Neja Tomšič, Martin Bricelj Baraga, Nika Grabar in Miloš Kosec.
 ?? Fotografij­i Kaja Brezočnik ?? Monografij­a je ovita v zemljevid 120 nonumentov iz Avstrije, Češke, Slovenije, Srbije, Bolgarije in Cipra, ki jih je kolektiv raziskoval in mapiral v okviru projekta Maps.
Fotografij­i Kaja Brezočnik Monografij­a je ovita v zemljevid 120 nonumentov iz Avstrije, Češke, Slovenije, Srbije, Bolgarije in Cipra, ki jih je kolektiv raziskoval in mapiral v okviru projekta Maps.
 ??  ?? »Naša prva publikacij­a Nonument je uvod v razumevanj­e tega koncepta in projekta,« je povedal Martin Bricelj Baraga.
»Naša prva publikacij­a Nonument je uvod v razumevanj­e tega koncepta in projekta,« je povedal Martin Bricelj Baraga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia