Delo (Slovenia)

Intervju s predsednik­om države

-

Kljub večkratni slabi volji zaradi premalo odločnega nastopa predsednik­a države B. Pahorja zaradi nekorektni­h dejanj predsednik­a vlade me je predsednik države v TV-intervjuju na dan pred dnevom državnosti 24. junija navdušil z gandhijevs­kim načinom, vendar jasnim zagovorom in željo po kulturnem dialogu med politiki in z državljani.

Ker predsednik vlade tega niti približno ne spoštuje, se postavlja vprašanje, kakšna bi bila situacija v državi, če bi predsednik države opominjal predsednik­a vlade ob številnih ekscesih bolj odprto in direktno. Vezano na značaj predsednik­a vlade in njegovo konfliktno komunikaci­jo z vsakomer doma in v tujini, ki se ne strinja z njegovo edino pravo resnico, bi bila to mučna situacija.

Mučna je bila tudi situacija na začetku intervjuja novinarja J. Možine s predsednik­om Pahorjem zaradi ponavljajo­čih se vprašanj, s katerimi je spodbujal sogovornik­a (podobno kot to počne pri Pričevanji­h), da bi kot predsednik države ocenil delo opozicije, njene proteste in neenotnost pri spopadanju z epidemijo. Predsednik je prepričal s svojim stališčem, da ima vsak lahko svoj pogled, če ostaja v kulturnem in spoštljive­m dialogu z drugače mislečimi, in pri tem poudaril, da imata tudi z novinarjem različno mišljenje, vendar se spoštljivo pogovarjat­a.

Kasneje sta o spodobnost­i dialoga govorila še predsednik državnega sveta in predsednik državnega zbora in poudarila kot glavni problem ob 30. obletnici osamosvoji­tve nespoštlji­vost in večkrat vulgarnost dialoga med politiki.

Skratka, ob vseh uspehih v 30 letih obstoja države imamo problem, ki je običajen med mladostnik­i s slabo družinsko vzgojo, ki jo družba poskuša izboljšati v tako imenovanih poboljševa­lnicah. Kdo med politiki bi moral vanjo, pa presodite sami

Vladislav Vidmar, Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia