Delo (Slovenia)

Borza v prvem polletju zrasla za skoraj šestino

Prilivi v vzajemce presegli četrtino prilivov gospodinjs­tev na bančne račune

- Karel Lipnik

Prvo polletje je vlagatelje­m na Ljubljansk­i borzi prineslo kar lepe zaslužke. Gospodinjs­tva, tudi zaradi realno negativnih obresti, pa postopoma spreminjaj­o varčevalne navade, kar se pozna tudi v večjih prilivih v vzajemne sklade.

Indeks Ljubljansk­e borze se je v prvem polletju povzpel za slabih 14 odstotkov. K njegovi rasti so največ prispevale delnice NLB, ki so se v prvem polletju podražile za 39 odstotkov. Donos vlagatelje­v je še nekoliko večji, saj je največja slovenska banka izplačala tudi slabo polovico izglasovan­e dividende. Zaradi omejitev Banke Slovenije bo NLB drugo polovico izplačala v zadnjem četrtletju. Pri tem pa je še treba opozoriti, da je NLB omejena pri izplačilu dividend, in vlagatelji vsaj delno pri nakupih že gledajo tudi dividende v prihodnjih letih. NLB je sicer zaradi prevzema Komercijal­ne banke letos izdatno izboljšala poslovanje. V prvem četrtletju so se čisti obrestni prihodki in čiste provizije medletno povišali za več kot četrtino. Več kot potrojil se je medletno tudi čisti dobiček, a je primerjava z lanskim letom nerealna, saj je banka lani v tem obdobju vključila tudi pričakovan­e vplive epidemije. NLB bo polletno poročilo razkrila sredi avgusta.

Krka odpira sezono polletnih rezultatov

Prvi vpogled v polletno poslovanje bo prihodnji teden omogočila Krka, kjer Jože Colarič tradiciona­lno na skupščini delničarje­v predstavi tudi prvo oceno polletnega poslovanja. Cena delnic Krke se je v prvem polletju povzpela za 13 odstotkov, kar je celo najskromne­jši dosežek med družbami prve borzne kotacije. A pri tem je treba dodati, da se cena delnic postopoma približuje rekordni iz leta 2007.

Manj od Krke so sicer v prvem polletju zrasle delnice Zavarovaln­ice Triglav, ki so se podražile za devet odstotkov. Toda največja slovenska zavarovaln­ica je delničarje­m že izplačala dividendo, skupaj z njo pa rast znaša nekaj manj kot 15 odstotkov. Med delnicami, ki opazneje vplivajo na gibanje indeksa Sbitop, velja omeniti še 43-odstotni skok Telekomovi­h. Delničarji Telekoma Slovenije so že potrdili izplačilo 4,50 evra dividende na delnico, tako da bo za dividende izplačano več, kot je znašal lanski čisti dobiček, vendar pa jih bodo delničarji prejeli v začetku avgusta. Cena delnic tako še vedno vključuje tudi potrjeno dividendo. Za več kot tretjino so se letos podražile še delnice Petrola, Luke Koper in Save Re. Prva dva še nista izplačala sicer potrjene dividende, medtem ko so delničarji Save Re poleg rasti cene delnic že bogatejši tudi za dividendo.

Obseg poslov na Ljubljansk­i borzi sicer letos ne odstopa bistveno od lanskega. V prvem polletju je bilo sklenjenih za 170 milijonov evrov, kar je celo manj kot v istem obdobju lani (225 milijonov evrov). Seveda pa je lansko dogajanje na borzi popestril preplah zaradi

• 14-odstotno rast je v prvem polletju dosegel indeks Sbitop.

• 8,5 odstotka je v prvih petih mesecih znašal povprečen donos vzajemnih skladov.

• Krka in NLB se približuje­ta svojim najvišjim borznim vrednostim.

izbruha epidemije. Je pa obseg poslov v prvem letošnjem polletju skoraj petino večji kot v drugem lanskem polletju (145 milijonov evrov).

Vzajemci z donosi in prilivi

Ugodne razmere se poznajo tudi v rasti vrednosti premoženja vzajemnih skladov, ki se je, po podatkih ATVP, v prvih petih mesecih povečalo za 13 odstotkov in preseglo 3,7 milijarde evrov. Povprečen donos vzajemnih skladov je v prvih petih mesecih letos znašal več kot osem odstotkov, je mogoče izračunati iz podatkov agencije.

Njihovi upravljavc­i seveda ne vlagajo zgolj na Ljubljansk­i borzi, ampak večino premoženja naložijo v tujini, kjer so bile razmere v prvem polletju tudi zelo ugodne.

Vzajemni skladi so imeli v prvih petih mesecih 215 milijonov evrov neto prilivov vlagatelje­v. Glede na rast depozitov gospodinjs­tev, ki je v prvih štirih mesecih znašala 719 milijonov evrov, je to že kar veliko. Seveda pa je treba opozoriti, da trenutno povečano zanimanje za bolj tvegane naložbe še ni opazno spremenilo zelo konservati­vne naložbene politike gospodinjs­tev. Ta imajo več kot polovico prihrankov na bančnih računih ali celo v gotovini, bistveno premalo pa v dolgoročni­h varčevalni­h shemah, kot so nalože v vzajemnih skladih in različnih oblikah socialnih zavarovanj.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Indeks Ljubljansk­e borze se je v prvem polletju povzpel za slabih 14 odstotkov.
Foto Jože Suhadolnik Indeks Ljubljansk­e borze se je v prvem polletju povzpel za slabih 14 odstotkov.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia