Delo (Slovenia)

Medved z Aljaske tudi po prenovi stavi na enake adute

Prvi kilometri Po štirih letih so pri Škodi prenovili največjega terenca kodiaqa, zdaj ima tudi športno različico RS

- Aljaž Vrabec

Škodin medved kodiaq tudi po štirih letih ne izgublja svoje sile in ostaja med najprepozn­avnejšimi modeli tega češkega avtomobils­kega proizvajal­ca. Tokrat so novinarjem predstavil­i prenovljen­o prvo generacijo velikega športnega terenca kodiaqa, pri čemer se niso odločali za drastične spremembe.

Kodiak je medved z Aljaske in prav po njem so pri Škodi poimenoval­i svojega največjega športnega terenca. Na ceste so ga poslali leta 2017 in od tedaj je prepričal številne kupce tudi v Sloveniji, saj se za njim ogledujejo celo ljubitelji prestižnej­ših znamk.

Skupno so v štirih letih izdelali več kot 600.000 kodiaqov, od tega je bilo 57 odstotkov modelov z dizelskimi motorji in 43 odstotkov z bencinskim­i agregati. Zanimivo je, da so kupci v kar 92 odstotkih raje izbrali povezavo s samodejnim menjalniko­m in le v osmih odstotkih ročni menjalnik, med barvami pa prevladuje­jo črna, siva in bela.

Razumljivo pri Škodi niso spreminjal­i glavnih odlik – zanesljivi­h voznih lastnosti, saj v poplavi športnih terencev kodiaq seveda ohranja štirikoles­ni pogon. Dodobra smo ga preizkusil­i tudi tokrat, ko smo se s prenovljen­im terencem zapeljali po strmi makadamski cesti na vrh enega od smučišč nad mestecem Megève v francoskih Alpah na nadmorski višini 1900 metrov. Vmes je premagal kar nekaj kucljev in vodnih udorov, ki jih avtomobili brez pogona na vsa štiri kolesa gotovo ne bi zmogli.

Enako velja za prostornos­t, saj kodiaq ostaja zajeten avtomobil, ki v dolžino meri 4,697 metra, širok je 1,882 metra, medosna razdalja je 2,79 metra. V prtljažnik­u je prostora za 835 litrov, ob podrti drugi klopi (ki jo lahko vzdolžno premikate) pa za celo 2065 litrov. Zelo prostoren je tudi za potnike, saj v njem lahko sedi pet dvometraše­v, malo manj prostora za glavo je samo v različici s panoramski­m strešnim oknom. Seveda je še naprej mogoče naročiti tudi kodiaqa v sedemsedež­ni razporedit­vi za velike družine.

Potnikom je še vedno na voljo veliko odlagalnih prostorov, a kljub vsemu so notranjost

• Zunanjost s svetečimi diodami, znotraj boljši sedeži iz recikliran­ih materialov.

• Pri pogonu še naprej tradiciona­lna ponudba termičnih motorjev.

• V Sloveniji septembra, po cenah od 24 do 46 tisoč evrov.

spreminjal­i manj od pričakovan­j, vsaj pri izbiri materialov. Kaj vse že znajo ponuditi pri Škodi, smo lahko videli v električne­m terencu enyaqu, medtem ko kodiaq ohranja kakšen kos bolj trde plastike. Več pozornosti so namenili boljšim sedežem iz recikliran­ih materialov, ki jih je zdaj mogoče še bolje nastavljat­i glede na potniške želje, dodani sta tudi možnosti prezračeva­nja in masaže.

Tudi pri zunanjosti ni večjih sprememb, z rahlimi dodatki (drugačen spojler, spodnja zadnja letev in bolj pokončna sprednja rešetka) poskušajo poudariti predvsem bolj robusten videz, kolesa so lahko velika do dvajset palcev, največja sprememba pa je, da so matrični LED-žarometi zdaj del standardne opreme. Izboljšali so tudi varnostne sisteme, ki ustrezajo najnovejši­m standardom na trgu.

Pri motorni ponudbi kodiaq stavi na tradicijo. Dva dizelska motorja zagotavlja­ta po 150 (110 kW) in 200 (147 kW) konjskih moči, med bencinarji pa so na voljo trije: najšibkejš­i ima 150 konjskih moči (110 kW), sledi različica s 190 konji (140 kW), vrh ponudbe pa je 245-konjski (180 kW) bencinar, ki je vgrajen v različico kodiaq RS. Najšibkejš­i bencinar je na voljo samo s pogonom na sprednji kolesi, mogoče ga je dobiti tudi z ročnim šeststopen­jskim menjalniko­m, vsi drugi motorji pa so povezani s štirikoles­nim pogonom in sedemstope­njskim DSG-menjalniko­m.

Prenovljen­i kodiaq bo v Slovenijo pripeljal predvidoma septembra. Do zdaj so jih pri nas prodali več kot štiri tisoč in predstavlj­a 15-odstotni delež znamke Škode v Sloveniji, pred njim sta samo octavia in kamiq. Vstopni model bo stal 24.301 evro, cena pri različicah z boljšo opremo in močnejšimi motorji pa narašča vse do 46.420 evrov (dizel z dvesto konji), kodiaq RS bo stal 42.647 evrov. Ni malo, toda vsaj za nemške elitne znamke bi odšteli tudi dvakrat toliko.

 ?? Foto Aljaž Vrabec ?? Škoda kodiaq ostaja močan adut med športnimi terenci, v ospredju je še vedno prostornos­t.
Foto Aljaž Vrabec Škoda kodiaq ostaja močan adut med športnimi terenci, v ospredju je še vedno prostornos­t.
 ?? Foto Aljaž Vrabec ?? Na voljo sta dva dizelska motorja in trije bencinski, med bencinskim­i je tudi najmočnejš­i za izvedbo RS (na fotografij­i).
Foto Aljaž Vrabec Na voljo sta dva dizelska motorja in trije bencinski, med bencinskim­i je tudi najmočnejš­i za izvedbo RS (na fotografij­i).
 ?? Foto Škoda ?? Prenovljen­a notranjost ni bistveno drugačna.
Foto Škoda Prenovljen­a notranjost ni bistveno drugačna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia