Delo (Slovenia)

Španija in Italija po devetih letih v polfinalu

Repriza eura 2012 ni možna Derbi četrtfinal­a zasluženo pripadel Italijanom, Španci naprej šele po enajstmetr­ovkah

-

Španija in Italija se bosta v torek (21) v Londonu pomerili za eno finalno vstopnico evropskega prvenstva v nogometu. To bo kar pravšnji polfinale eura 2020, četudi sta reprezenta­nci doslej prikazali različen nogomet. Španija je še drugič zapovrstjo igrala 120 minut neto igre (1:1), Švico pa strla šele z enajstmetr­ovkami. Italijani so poslali domov Belgijo (2:1; Barella, Insigne; Lukaku 11-m), ki ni bila kos razigrani in v končnici premeteni ekipi »azzurrov«.

Španija se je prvič po letu 2012, torej po naslovu evropskega prvaka, uvrstila med štiri najboljše na velikih tekmovanji­h. V prvi tekmi četrtinala na tem euru je po strelih z bele točke premagala Švico s 4:3, potem ko se je po 120 minutah dvoboj razpletel z izidom 1:1. Junak loterije strelov z enajstih metrov je bil španski vratar Unai Simon. Dva strela je ubranil, eden je zletel prek vrat.

Že v 8. minuti je strel Jordija Albe z leve strani nesrečno preusmeril Denis Zakaria in matiral svojega vratarja Yanna Sommerja (tudi slednji je pozneje ustavil dve enajstmetr­ovki). Švicarji so bili v 68. minuti nagrajeni za pogumnejši pristop. Španska branilca sta nespretno posredoval­a, do žoge je prišel Freuler, sicer soigralec Josipa Iličića pri Atalanti, in podaljšal do Xherdana Shaqirija, ki je z enajstih metrov z desno nogo matiral Unaia Simona.

Španski vratar:

Smo pošteni zmagovalci

»Ima velika j...a. Upam, da bo nadaljeval v takšnem ritmu,« je takoj po velikem slavju »nagradil« špansko št. 1 Atleticov igralec Koke. »Nogomet je pošten, mi smo pošteni zmagovalci. Napake moramo hitro pozabiti, toda tudi uspeh nas ne sme zavesti, ker nas čaka še en zahteven tekmec,« pa je povedal 24-letni Bask v vratih Španije in Athletica iz Bilbaa.

Španci in Švicarji so se v minulem desetletju oziroma od leta 2010 do leta 2020 pomerili štirikrat in oboji so zmagali po eno tekmo. Švicarska zmaga je bila tudi »šampionska« za Španijo, saj je bila na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki v skupinskem delu tekmovanja Švica boljša z 1:0. Španija je nato osvojila naslov svetovnega prvaka z golom Andresa Inieste v podaljšku.

Selektor Španije Luis Enrique je izpolnil svoje poslanstvo ob prevzemu »Furije« po polomu na mundialu v Rusiji. Španijo je vrnil v evropski vrh. Njegova pot je bila trnova, saj je zaradi hude hčerkine bolezni drugi del kvaliikaci­j prepustil svojemu pomočniku Robertu Morenu. Ta je misijo prepričlji­vo izpolnil, potem pa se, misleč, da bo še naprej vodil Španijo, sprl z Enriquejem, ki se je po hčerkini smrti (rak kosti) vrnil na selektorsk­i stolček.

Enrique, tudi zadnji trener Barcelone, ki je osvojil naslov evropskega prvaka, je reprezenta­nco očitno uspešno prenovil in pomladil. Svoj trmast značaj in odločnost je pokazal tudi pred eurom, ko med 26 kandidatov ni povabil niti enega Realovega nogometaša, odrekel pa se je tudi kapetanu Sergiu Ramosu. Veterana je od eura resda najbrž oddaljila poškodba.

V torek stopnico nižje

Tudi Italija je napredoval­a med najboljšo četverico eura prvič po letu 2012, toda repriza eura 2012 ni možna. Tekmeca sta se tedaj pomerila šele v inalu (Španci so s 4:0 zmleli Italijo), tokrat ju čaka spopad eno stopnico nižje, vlogi favorita pa sta obrnjeni. Italija tokrat vendarle kotira višje. G. N.

 ?? Foto Matthias Hangst/AFP ?? Lorenzo Insigne (levo) je zabil velemojstr­ski gol v svojem slogu za vodstvo Italijanov z 2:0.
Foto Matthias Hangst/AFP Lorenzo Insigne (levo) je zabil velemojstr­ski gol v svojem slogu za vodstvo Italijanov z 2:0.
 ?? Foto Stuart Franklin/Reuters ?? Odlični krilni as Reala Sociedada Mikel Oyarzabal je zabil zadnjo enajstmetr­ovko za Špance.
Foto Stuart Franklin/Reuters Odlični krilni as Reala Sociedada Mikel Oyarzabal je zabil zadnjo enajstmetr­ovko za Špance.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia