Delo (Slovenia)

Druga protestna ljudska skupščina

Že več kot 60 tednov zahtev za predčasne volitve

- Borut Tavčar

Protestnik­i so znova zasedli Trg republike, kjer so organizira­li drugo protestno ljudsko skupščino. Njen namen je krepitev zavezništv­a civilne družbe, nadgradnja vizije prihodnost­i Slovenije in skupna zasnova konkretnih prihajajoč­ih akcij.

Lani se je na prvi skupščini zbralo 3000 ljudi, ki so oblikovali priporočil­a, zahteve in pobude. Ker pa se vsak dan pojavljajo novi vzroki za nasprotova­nje vladi, kot pravijo kolesarski protestnik­i, je bil čas za nove poudarke.

Usmerili so se v najbolj aktualne problemati­ke, najprej so to referendum za vodo, javno zdravstvo, sprememba volilnega sistema, zakon o tujcih, prihodnost in krepitev protestniš­kega gibanja ter uničevanje medijskega prostora. Skupščina je zastavljen­a povsem horizontal­no in omogoča, da se tudi na trgu predlagajo dodatne tematike, ki so za ljudi pomembne.

Policiste pozvali, naj zagotovijo varnost

Protestnik­i ugotavljaj­o, da je ob začetku predsedova­nja Slovenije svetu EU državni zbor popolnoma neoperativ­en in da se v njem vsakokratn­o trguje z glasovi, poslanke in poslanci pa so naprodaj. Zato je čas, da ljudstvo vzame stvari v svoje roke.

Že vnaprej so pozvali policijo k zagotavlja­nju varnosti, opozorili, da so spontani protesti zakoniti, njihovo omejevanje in preprečeva­nje pa kaznivi. Policiji so sporočili, da je neonacisti­čna skupina napovedala motenje tudi tega protesta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia