Delo (Slovenia)

Pahor: Vtis je, da smo predsedova­nje začeli robato

Kultura dialoga Predsednik si želi, da premier Janez Janša jutri v evropskem parlamentu ne bi rekel vsega, kar želi reči

- Mateja Kotnik

Izjava ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa o svinjah na brifingu za bruseljske novinarje je bila nevredna položaja, ki ga minister zaseda, je ob robu jubilejneg­a, trideseteg­a srečanja pod najmogočne­jšo slovensko lipo na Ludranskem Vrhu nad Črno na Koroškem izjavil predsednik republike Borut Pahor. »Vsi, predvsem pa politiki, smo se dolžni vzdržati besed, ki bi jih kdo razumel za žaljive. Predvsem zdaj, ko govori ne le v svojem imenu, ampak v imenu vlade in naše države,« je na Koroškem izjavil Pahor in nadaljeval, da mora Hojs poiskati način, da se za izjavo opraviči.

Notranji minister Aleš Hojs je na twitterju sporočil, da njegova opazka o svinjah ni letela na evropskega komisarja Fransa Timmermans­a, temveč na drugega komisarja. »Poznate kakšnega komisarja v zgodovini Evropske unije, ki bi se pridružil ideji, da se sredstva iz EU ne odobrijo državi, iz katere prihaja – domovini?« je še zapisal na družbenem omrežju. O opravičilu pa je dejal, da je bilo že pred Pahorjevim pozivom posredovan­o evropski komisiji in da po njegovem mnenju dodatna pojasnila ali opravičila niso potrebna.

»Mogoče bo kdo po srečanju z evropsko komisijo in srečanju z novinarji celo upravičeno dobil vtis, da smo 'robato' začeli predsedova­nje Evropski uniji. Zato zares upam, da se bo predsednik vlade v torek, ko bo nagovoril evropski parlament in ko bo odgovarjal na vprašanja evropskih poslancev, znal upreti skušnjavi, da morda ne bo rekel čisto vsega, kar misli, na način, kot bi morda želel reči, in da se bo zavedal, da vse reče tudi v imenu naše države. Pri tem mora biti pazljiv. Nikomur nočem dajati nasvetov, samo želim si kot predsednik republike in kot državljan, da bi se v torek dobro izšlo. Torek je pomemben dan, ko na svojo stran kot pošteni posredniki – to je vloga predsedujo­če države – lahko pridobimo evropski parlament. To je težka naloga. Pri tem je treba biti precej spreten. Predsednik vlade zna biti spreten. Vprašanje je le, ali hoče biti dovolj spreten, da bomo pridobili avtoriteto, ki jo potrebujem­o za vodenje sveta Evropske unije v tako zahtevnih dosjejih,« je izjavil Pahor.

Naslavljat­i le somišljeni­ke je premalo

Slavnostni govornik je na srečanju pri materi vseh slovenskih lip več sto zbranim dejal, da je ideja, da se ljudje različnih prepričanj pod lipo zberejo, razpravlja­jo, polemizira­jo, sem in tja tudi skregajo, a iščejo kompromise, še vedno aktualna. »Kar v zadnjem času opažam, ni kreganje, to je značilno za vseh tridesetih let naše države, pač pa, da radi naslavljam­o tiste ljudi, ki imajo podobna stališča. Potruditi se moramo, da naslavljam­o tudi ljudi, ki nas ne razumejo ali se z nami ne strinjajo,« je dejal Pahor.

Korošci so v znak domoljubja prvo srečanje pod lipo pripravili avgusta 1991. To je bilo tudi edino srečanje, na katerem so se zbrali vsi predstavni­ki oblasti, ne glede na politično usmeritev. »Takrat smo bili vsi 'naši', ampak to je trajalo malo časa. Danes pa se zdi, da smo razdeljeni, kot še nismo

• Prvo srečanje politikov pod Najevsko lipo je bilo avgusta 1991.

• Le takrat in nikoli več so v Črno na Koroškem prišli vsi.

• Občina Črna vztraja pri organizaci­ji srečanj in ideji o modrovanju pod lipo.

bili. To me skrbi. A mogoče tako razdeljeni vendarle nismo, kot želijo nekateri prikazati. Ampak dialoga je danes manj, kot ga je bilo pred tridesetim­i leti, ko smo menjali režim in državo,« je pod lipo dejal Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade.

Če so prišli k lipi levi, ni bilo desnih in obratno

Gostitelji­ca, črnjanska županja Romana Lesjak je gostom, med katerimi je bil tudi predsednik državnega zbora Igor Zorčič, nekaj tujih veleposlan­ikov v naši državi, koroška državnozbo­rska poslanca Jani Prednik in Jože Lenart ter koroški župani, podelila mladiko potomke Najevske lipe. Prejel jo je tudi Miha Bučar, sin Franceta Bučarja, slavnostne­ga govornika na prvih dveh srečanjih. »Če bi bil France Bučar še med nami, bi gotovo rekel: 'Ne mi tukaj afn guncat',« je izjavila Romana Lesjak.

»Srečanje pod lipo se je z leti osulo. Delilo je usodo politične razdeljeno­sti in nepripravl­jenosti na pogovor, kar je privedlo do sedanjega izključeva­nja in nesprejema­nja različnost­i. A lipa se ne da. Kljubuje s svojim zraslimi debli in sporoča, da je še tu,« je spomine na srečanje za bilten, ki je izšel ob 30. obletnici Najevske lipe obudil nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

 ?? Foto Boris Keber ?? Borut Pahor pravi, da smo se vsi, predvsem pa politiki, dolžni vzdržati besed, ki bi jih kdo razumel kot žaljive.
Foto Boris Keber Borut Pahor pravi, da smo se vsi, predvsem pa politiki, dolžni vzdržati besed, ki bi jih kdo razumel kot žaljive.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia