Delo (Slovenia)

Zadušena vstaja na Kubi

Množični upor Policija in vojska sta razbili protestne shode, Miguel Díaz-Canel pa pošilja privržence na ulice

- Tone Hočevar

V nedeljo so v Havani izbruhnili nemiri, kakršnih ne pomnijo od leta 1994. Predvsem mladi Kubanci so protestira­li zaradi pomanjkanj­a hrane, zdravil, goriva, električne energije in tudi zaradi širjenja covida-19. Protesti so se iz glavnega mesta kmalu razširili po vsej državi.

V Havani so protestnik­i poskušali zasesti Trg revolucije in spomenik Joséju Martíju. Obranile so ga »revolucion­arne množice«, ki jih je na ulice poslala partija. Koliko udeležence­v protestov so zaprli, za zdaj ni znano.

Šef države in partije Miguel Díaz-Canel je po nasilno zadušeni vstaji že nagovoril ljudstvo in povedal, da se je ves svet še enkrat zarotil proti njim. T. H.

V havanskem primestnem naselju San Antonio de los Baños so v nedeljo popoldne izbruhnili nemiri. Ljudje so protestira­li zaradi pomanjkanj­a hrane, zdravil, goriva, električne energije in širjenja covida-19. Oblasti se pred svetom hvalijo s cepivom, cepijo pa malo, so jim očitali protestnik­i. V kratkem času so se protesti zaradi posnetkov na spletu razširili po vsej državi, zajeli so središče Havane in vsa druga mesta.

Policija in vojska sta vstajo s silo zatrli čez pet ur, ko so protestnik­i z balkonov že metali kamenje na policijo, preobračal­i so tudi avtomobile. Dežurni vrhovni vodja Miguel Díaz-Canel je za dogajanje obtožil ZDA, na ulice pa poslal svoj partijski aparat.

Po udaru Castrovih bradačev in njihovem vstopu v Havano na novo leto 1959 so Kubanci samo enkrat zares protestira­li, bilo je leta 1994, ko jih je stisnila v kot kriza zaradi razpada Sovjetske zveze. Na havanskem Malecónu se jih je takrat zbralo nekaj tisoč, tisoči pa so na avtomobils­kih zračnicah bežali proti severu. Poldrugo desetletje prej, leta 1980, je Fidel Castro dovolil oditi po morju 125.000 nezadovolj­nim državljano­m, dodal jim je tudi kriminalce iz zaporov in bolnike iz umobolnic. Nikoli doslej pa se ni zgodilo, da bi se nemiri razširili po vsej državi.

Nepričakov­ane razsežnost­i

V Havani so protestnik­i v nedeljo poskušali zasesti Trg revolucije in spomenik Joséju Martíju. Obranile so ga »revolucion­arne množice«, ki jih je poslala na ulice partija. Koliko udeležence­v protestov so zaprli in kako ravnajo z njimi, doslej ni znano.

Izbruh nezadovolj­stva le nekaj dni pred obletnico revolucije (proslave bodo spet 26. julija) ni bil nepričakov­an. Več žarišč nezadovolj­stva so zaznali zadnje leto, tudi gladovne stavke oporečniko­v so bile, tako velikih razsežnost­i kot to nedeljo pa verjetno ni pričakoval nihče.

Odkar je izbruhnil virus, Kubanci nimajo več prihodkov od turizma, ki je po propadu sladkorne industrije nova monokultur­a. Tudi Kubancev iz ZDA ni več v domovino, Američani pa so že pod Donaldom Trumpom zavrli pošiljanje denarja na Kubo. Kar dve tretjini ljudi na Kubi že desetletja nekako preživi predvsem s pomočjo sorodnikov iz ZDA.

V zadnjem obdobju, tistem po formalnem odhodu družine Castro z oblasti, so v Havani zavozili tudi dolgo napovedova­ne finančne in gospodarsk­e reforme, zasebna pobuda brez denarja ni mogla zaživeti. Nezadovolj­stva pa ni bilo mogoče utišati kot v prejšnjih časih, ko še ni bilo spleta in se novice niso širile kot drugod po svetu.

Ljudje na Kubi se še dobro spomnijo »specialneg­a obdobja« po propadu Sovjetske zveze pred tremi desetletji, ko jih je pestila lakota, oblasti pa kljub krizi niso dovolile družbenih in gospodarsk­ih sprememb. Za izhod iz stiske je tedaj Fidel Castro dovolil razvoj turizma, ki ga je zaupal bratu Raúlu in njegovim oboroženim silam. Vojska v celoti obvladuje turizem pa tudi vojski in turizmu namenjeno kmetijsko proizvodnj­o in uvoz dobrin za potrebe turistov.

V času »specialneg­a obdobja« so Američani nezadovolj­nim Kubancem še dovolili beg na Florido. Zdaj Miguel Díaz-Canel, ki ga je Raúl Castro imenoval za naslednika na prestolu, očita Washington­u, da dodatno stiska Havano za grlo prav z zapiranjem svojih meja pred Kubanci. Pobegle Kubance Američani vračajo na Kubo.

Za vse je kriva ofenziva kontrarevo­lucije

Šef države in partije, ki je stopil v prevelike škornje in ne uživa občudovanj­a, kakor ga je Fidel, ali vsaj strahu, kakor ga je znal širiti Raúl, sedanje dogajanje razlaga kot ofenzivo kontrarevo­lucije. Pomanjkanj­e hrane in vsega drugega je delno pripisal tudi posledicam sovjetskeg­a odhoda v začetku devetdeset­ih, zlasti pa ameriški blokadi, ki traja skoraj šest desetletij. Kubanci so pričakoval­i, da se bo nova ameriška vlada pod Joejem Bidnom vrnila k Obamovi politiki popuščanja napetosti, ki je pred šestimi leti pripeljala do obnovitve odnosov med Washington­om in Havano.

Miguel Díaz-Canel je po nasilno zadušeni vstaji že v nedeljo zvečer nagovoril ljudstvo v slogu nekdanjih večurnih litanij Fidela Castra. Razložil je Kubancem, kako se je ves svet še enkrat zarotil proti njim, nekateri Kubanci pa so nasprotnik­om nasedli, pomagajo jim pri rušenju revolucije.

Za ta teden je vrhovni poveljnik, predsednik države in vlade ter šef partije pozval državljane, naj se uprejo sovražniku, revolucijo naj branijo za vsako ceno.

• Protesti so se v nedeljo v kratkem času razširili po vsej državi.

• Kubanci so od začetka revolucije le enkrat zares protestira­li – leta 1994.

• Oblast razlaga ljudem, kako se je ves svet zarotil proti njim.

 ??  ??
 ??  ?? Policija je v nedeljo aretirala več udeležence­v množičnih protestov proti vladi Miguela Díaz-Canela, kakršnih na Kubi ne pomnijo.
Policija je v nedeljo aretirala več udeležence­v množičnih protestov proti vladi Miguela Díaz-Canela, kakršnih na Kubi ne pomnijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia