Delo (Slovenia)

Najbolj precepljen­a občina

Cepljenje pod okriljem Zdravstven­ega doma Kočevje je bilo tudi tukaj odlično organizira­no

- Simona Fajfar

Cepljenje pod okriljem Zdravstven­ega doma Kočevje je bilo tudi v Osilnici odlično organizira­no.

»Nismo pričakoval­i, da bodo starejši ljudje, ki tako ali tako nimajo prevoza, prišli v Kočevje. Takoj, ko se je začelo cepljenje, smo šli sami do njih,« pravi Polona Vidič Hudobivnik, direktoric­a Zdravstven­ega doma Kočevje in zdravnica, ki dela enkrat na teden v zdravstven­ih postajah Osilnica in Vas. Rezultat: občina Osilnica je na prvem, občina Kostel pa na drugem mestu po deležu cepljenih prebivalce­v v Sloveniji.

Ni presenečen­je, da je občina z najvišjim deležem cepljenih z območja, ki ga pokriva Zdravstven­i dom Kočevje, saj se je ta že takoj na začetku cepljenja proti covidu-19 izkazal z odlično organizaci­jo. Kočevsko športno dvorano so spremenili v drive-in cepilni center, prav tako so veliko pozornosti namenili obveščanju o pomenu cepljenja v njihovih štirih zdravstven­ih postajah, ki delujejo v treh občinah. V dveh najbolj oddaljenih zdravstven­ih postajah na njihovem območju, v

Osilnici iz istoimensk­e občine in Vasi, ki spada v občino Kostel, pa so takoj organizira­li tudi vsakoteden­sko cepljenje.

Rezultat je zavidljiv: na nespornem prvem mestu med občinami z najvišjim deležem cepljenih je občina Osilnica, ki ima 327 prebivalce­v. Po precepljen­osti bistveno odstopa od slovenskeg­a povprečja. V državi je s prvim odmerkom cepljenih 39,7 odstotka prebivalst­va in z vsemi odmerki 34,1 odstotka prebivalst­va. V občini Osilnica je z vsemi odmerki cepljenih 52,9 odstotka prebivalce­v, s prvim pa 59 odstotkov prebivalce­v. Ti rezultati so opazno boljši tudi od drugouvršč­ene in sosednje občine Kostel, kjer je z vsemi odmerki cepljenih 46,7 odstotka prebivalce­v – vseh je 691 –, prvega pa jih je prejelo 49,49 odstotka.

Osebni pristop

»Strategija je bila preprosta, a z veliko osebnega pristopa,« pravi Polona Vidič Hudobivnik. Kot zdravnica, ki ima enkrat na teden ambulanto v zdravstven­ih postajah v Osilnici in Vasi, je skupaj z diplomiran­o medicinsko sestro

Danico Štimac osebno nagovarjal­a vse nad 65 let, ki so prišli k njima, naj se cepijo, razčiščeva­li pa so tudi dileme. Velika prednost je gotovo to, da je Štimčeva vodja patronažne službe, ki starejše na tem območju dobro pozna. »Vse, ki v tem času niso prišli k nam, smo poklicali po telefonu, jim odgovarjal­i na vprašanja in jim razložili, zakaj se je pomembno cepiti,« pravi direktoric­a. Tiste, ki so nepokretni, so ekipe prišle cepit na dom.

Pomagala jim je tudi občina Osilnica, kjer imajo že vrsto let organizira­n občinski prevoz za vse prebivalce, ki morajo k zdravniku, v trgovino, na pošto, v šolo … »Naša občina za cepljenje ni naredila ne vem kako velike reklame, ampak smo v vsako hišo poslali obvestilo, da ni treba iti v Kočevje, ampak se je mogoče cepiti v zdravstven­i postaji v Osilnici, kamor jih odpeljemo z našim prevozom,« pravi osilniška županja Alenka Kovač in nadaljuje: »Da imamo tako visok delež cepljenih pa je gotovo najbolj zalegel osebni odnos zdravnik-pacient oziroma to, da ljudje svoji zdravnici zaupajo. Prav tako pa je bilo pomembno, da so se lahko cepili v domačem okolju oziroma ni bilo potrebe, da bi se vozili v skoraj uro oddaljeno Kočevje.«

Občina Osilnica je po številu prebivalce­v najmanjša v Sloveniji. Nastala je leta 1995, meri 36 kvadratnih kilometrov in obsega 19 naselij. V njej živi le okoli 10 prebivalce­v na kvadratni kilometer.

Takoj šli na teren

»Na teren smo odšli takoj, že na začetku cepljenja, to je zadnji teden januarja in ne šele zdaj kot v velikem številu občin,« poudari Polona Vidič Hudobivnik. Do pred tednom dni so v Osilnici in Vasi cepili vsak teden, zdaj so zaradi majhnega zanimanja, ker bi se cepil le še po en človek ali dva, to ukinili oziroma bodo spet začeli, ko bo zanimanje naraslo. Ob tem, je prepričana zdravnica, se je spet pokazala velika vloga družinskih zdravnikov, ki delajo v ambulantah in poznajo svoje paciente.

Številnih tudi ni bilo treba prepričeva­ti, da naj se cepijo, saj so si želeli le, da bi se življenje vrnilo v normalne tirnice in bi se lahko spet srečevali s svojci. »Številni so ali smo bili naveličani življenja v epidemiji in smo s cepljenjem želeli dobiti nazaj običajno življenje,« pravi Alenka Kovač. Pri prebivalci­h Osilnice, ki so večinoma starejši – občina ima v povprečju drugo najstarejš­e prebivalst­vo v Sloveniji –, ni šlo za to, da bi se želeli cepiti, da bi odšli na dopust na morje, ampak da se bodo brez strahu pred boleznijo lahko srečali s svojimi otroki in vnuki. Ni dvoma, pravi županja, da je cepljenje, ki ga je organizira­l Zdravstven­i dom Kočevje, odlično potekalo ne samo v Kočevju, ampak tudi pri njih.

 ?? Foto Marko Feist ?? Že v zadnjem tednu januarja so cepljenje omogočili tudi v Osilnici in Kostelu.
Foto Marko Feist Že v zadnjem tednu januarja so cepljenje omogočili tudi v Osilnici in Kostelu.
 ??  ?? Zelo pomemben je bil osebni pristop do pacientov.
Zelo pomemben je bil osebni pristop do pacientov.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia