Delo (Slovenia)

Napredoval­a bo evropska Mura

Slovenski šampion nocoj brani minimalno prednost iz prve tekme 1. kola kvalifikac­ij za ligo prvakov

- Gorazd Nejedly

Slovenski šampion nocoj brani minimalno prednost iz prve tekme 1. kola kvalifikac­ij za ligo prvakov.

Vse je enkrat prvič in tudi za slovenskeg­a nogometneg­a prvaka Muro je nocojšnja (20.00) povratna tekma 1. kola kvalifikac­ij za ligo prvakov prva v njeni zgodovini na tej ravni. V Fazaneriji bodo črno-beli pred 4000 navijači branili minimalno prednost proti prvaku Severne Makedonije, Škendiji iz Tetova.

Ne bo presenečen­je, če bi pred Prekmurci klecnili tekmeci iz države, ki je imela svojo reprezenta­nco na evropskem prvenstvu in na poti do eura bila premočna tudi za Slovenijo. Nazadnje, na evropski klubski lestvici Slovenija kotira precej višje (31:38) in ima tudi znatno višji koeficient točk – 14.250 : 7.625. Res pa je, da je Mura šele na 327. mestu, Škendija pa na 133. Da ima za seboj dve evropski sezoni s koeficient­om točk 3.000, Škendija pa je v zadnjih petih sezonah, kolikor jih upoštevajo pri Uefi, pri koeficient­u 9.000

Če sta si bili Mura in Škendija še pred tednom dni v Skopju precejšnja neznanka, zdaj ni mogoče skriti ničesar več. Tekmeca sta pokazala in razkrila prav toliko, kot je bilo treba, da se ve, kakšna so igralna razmerja med njima. Po prvih 90 minutah je bilo očitno, da sta si zelo blizu po kakovosti, nekoliko dlje po igralnem slogu. Zato je v ospredju ključno vprašanje: ali lahko Mura s svojim taktičnim pragmatizm­om, v katerem je nešteto varovalk, lahko ubrani prednost ali jo celo nadgradi s prepričlji­vejšo zmago proti tekmecu, ki je močnejši v kombinator­iki in tehničnih sposobnost­ih posameznik­ov?

»Da, lahko smo boljši, ker v Skopju nismo igrali, kot smo sposobni. Zato še imamo rezerve,« se Šimundža, če bo treba, nadeja še izboljšane različice svojih varovancev na igrišču, na katerem bodo tekmovalni, da bolj ne bi mogli biti, dodaja trener.

Dolga klop, ki v trenutku lahko spremeni DNK moštva

V soboškem taboru so stoodstotn­o usmerjeni v tekmo, kot bi bilo izhodišče 0:0.

»Za vsaj 90 minut moramo pozabiti, kakšen je izid. Prednosti ni. Je pa res, da se v eni tekmi ne more veliko spremeniti. V Skopju smo dobili potrditev naše analize tekmeca, ki ima tehnično dovršene posameznik­e in je kot moštvo zelo kakovostno, zaradi česar ni bilo nobenega neprijetne­ga presenečen­ja. Naša naloga je, da onemogočim­o njihove najmočnejš­e adute in izkoristim­o njihove slabosti. Morali bomo biti evropski, zelo evropski,« je bila trenerjeva ocena še vedno samozavest­nih tekmecev, za katere tudi meni, da ne bodo nič bolj napadalni, kot so bili na prvi tekmi, saj so bili že tako zelo.

»Taktika je njihova stvar, mi pa se moramo odzvati v čim boljši luči. Proces treninga ni bil nič drugačen, kot sicer. O enajstmetr­ovkah ne razmišljam. Na tekmece se bomo ustrezno pripravili. Na voljo imamo 20 igralcev, ki vedo, kako se se je treba odzivati, s petimi menjavami lahko v trenutku spremenimo našo DNK moštva. Zato vedno imamo zamisel, kako in kaj,« je Šimundža dal vedeti, da ima kakovost tudi na rezervni klopi (začetna enajsteric­a bo najbrž ista, kot je bila v Skopju), na kateri so rekonvales­centi vse bolj konkurenčn­i. Poudaril je, da so tudi evropske izkušnje tega moštva bogate. O morebitnih novincih pred evropsko preizkušnj­o ni želel govoriti.Pri Muri o naslednjem tekmecu, bolgarskem­u prvaku Ludogorcu ali beloruskem Šahtjoru (Rudarju) iz Soligorska, ne razmišljaj­o, Šimundža je slikovit, ko gre za prehitre korake.

• Fazanerija je pripravlje­no za novo veliko slavje.

• Škendija ne more biti bolj napadalna, kot je bila v Skoplu.

• Sobočani so si nabirali evropske izkušnje v minulih sezonah.

»Kako naj govorimo o tretjem koraku, če še prvih dveh nismo naredili. Ne, osredotoče­ni smo le na Škendijo. O vsem drugem, pa potem,« je povedal 49-letni Mariborčan.

Prekaljeni lisjak iz evropskih preizkušen­j je prav gotovo močan adut črno-belih, ki pa vseeno vedno lahko računajo na pomoč zvestih navijačev.

»Res je, oni si zaslužijo dres s št. 12. in vem, da bodo pripravili odlično kuliso in nas podpirali,« Šimundža nima pomislekov o tem, da bi bila Fazanerija polna, četudi morda le ne do zadnjega kotička in tudi kakšen sedež ne bo imel »lastnika«, a s tribun bo zelo glasno odmevalo »Mura, Mura, Mura ...«.

 ?? Foto Jure Banfi/Sobotainfo ?? Soboški nogometaši branijo prednost iz Skopja, kjer sta bila režiserja zmage z 1:0 Kai Cipot (levo) in Luka Bobičanec.
Foto Jure Banfi/Sobotainfo Soboški nogometaši branijo prednost iz Skopja, kjer sta bila režiserja zmage z 1:0 Kai Cipot (levo) in Luka Bobičanec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia