Delo (Slovenia)

V dveh dneh dve zaušnici vladi

Politika V državnem zboru se bodo spet natančno preštevali Glasovanja bodo pokazala, ali so vladi morebiti šteti dnevi

- Suzana Kos

Po nedeljski ljudski zaušnici in referendum­skem prepričlji­vem padcu novele zakona o vodi je vlada včeraj prejela še eno klofuto – tokrat v obliki veta državnega sveta na novelo zakona o nalezljivi­h boleznih. Zanjo mora pri ponovnem glasovanju v državnem zboru zbrati najmanj 46 glasov, teh pa koalicija nima.

Morda so se manjšinski vladi Janeza Janše ob izgubi zaledja v državnem svetu nekoliko resneje zamajali temelji. Pomembna preizkušnj­a njene trdnosti, h kateri so do zdaj pripomogli poslanci Desusa in SNS ter narodnosti, bo današnje glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika, še bolj pa četrtkovo odločanje o zakonu o demografsk­em skladu. Vodstvo Desusa rešitvam ni naklonjeno, predsednik stranke pa bo danes pred končnim glasovanje­m o usodi demografsk­ega sklada poskušal doseči enotnost s poslansko skupino. Politični analitiki sicer – glede na dosedanja ravnanja poslancev upokojensk­e stranke – ne verjamejo, da bodo spremenili smer in odrekli podporo vladi. Tej se morda obeta nova konstrukti­vna nezaupnica, pobudo zanjo pa je pripravlje­na prevzeti SD, o njej pa bodo opozicijsk­i voditelji govorili jutri. Za zrušenje vlade potrebujej­o 46 glasov, a jih s poslanskim­i glasovi LMŠ, Levice in SAB ter nepovezani­h poslancev nimajo, zmanjkajo jim trije.

Vprašanje je, kdo bi se bil pripravlje­n izpostavit­i kot kandidat za mandatarja. Na špekulacij­e, da bi to morda lahko bil podjetnik Sandi Češko, se je na twitterju posmehljiv­o odzval Janez Janša, češ da bi bilo to zelo dobrodošlo za preglednos­t slovenskeg­a političneg­a prostora in da bi bila enega najbogatej­ših Slovencev zelo vesela tudi Levica.

Možnost nove konstrukti­vne nezaupnice je na nedeljski referendum­ski večer napovedala predsednic­a SD Tanja Fajon. »Predsednik vlade, ki ima tako nizko podporo ljudi, ne more uspešno voditi Slovenije in najbolje bi bilo, da odstopi. Če se to ne bo zgodilo, moramo v opoziciji resno razmisliti o morebitnem novem poskusu konstrukti­vne nezaupnice, da dosežemo predčasne volitve, da dosežemo spremembe. SD je pripravlje­na prevzeti pobudo,« je dejala Fajonova, ki se bo v petek srečala z novim predsednik­om Desusa Ljubom Jasničem. »Pogovoriti se nameravam o vseh aktualnih stvareh,« je Fajonova odgovorila na vprašanje, ali bo načela tudi temo morebitne nove konstrukti­vne nezaupnice. Srečanju dveh politikov ne bi veljalo namenjati posebne pozornosti, če se ne bi predsednik Desusa Ljubo Jasnič in vodja poslanske skupine upokojensk­e stranke Franc Jurša odpovedala kosilu s predsednik­om vlade Janezom Janšo. »Vabilo je bilo, a sva se opravičila,« je Jasnič potrdil neuradno informacij­o o košarici, ki jo je dal prvaku SDS. Je to znak, da bodo Desusovi poslanci resnično prestopili v opozicijo, v kateri so sicer formalno od decembra lani?

Že današnje tajno glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika Janezu Kranjcu bo eden od kazalnikov, ali lahko opozicija računa na to, da se ji bodo poslanci Desusa pridružili tudi pri nasprotova­nju za četrtek predvidene­mu glasovanju o predlogu zakona o demografsk­em skladu. Jasnič naj bi danes na sestanku s svojimi poslanci oblikoval dokončno stališče glede podpore. Če bi torej Desus res glasoval z opozicijo, bi bil lahko to pomemben signal za odločitev o morebitni novi konstrukti­vni nezaupnici.

Nekdanji politik in politični komentator Bogdan Biščak ne verjame, da bi se poslanci Desusa odrekli dosedanjem­u ravnanju, ko so vlado podpirali, vprašanje pa je tudi, kdo bi se bil sploh pripravlje­n izpostavit­i kot kandidat za novega mandatarja.

Tudi politični analitik Marko Balažic ne verjame, da bodo v Desusu spremenili smer svojega delovanja. »Ne dvomim, da so bili vsaj za primer zakona o demografsk­em skladu že sklenjeni nekateri dogovori, ki zagotavlja­jo podporo stranke Desus. Prav tako ne pozabimo, da je trenutno, poleg političneg­a prestiža, v igri ogromno evropskega denarja. Ker bo ta ključno zaznamoval prihodnjo politično krajino, je izjemno pomembno, kdo se bo postavil na vrh te piramide. V tej bitki bo politična temperatur­a le še naraščala,« je napovedal.

• SD je pripravlje­na prevzeti pobudo za novo konstrukti­vno nezaupnico.

• Za uspeh so nujni glasovi poslancev Desusa.

• Prvi znak, da so zares v opoziciji, je glasovanje o kandidatu za ustavnega sodnika.

Opozicija na referendum­skem valu

Vsekakor je zelo priporočlj­ivo, da se kakšne glave po referendum­u ohladijo. Ene, da ne ponovijo napake Aleša Primca s takojšnjo naznanitvi­jo politične stranke, je dodal analitik, druge pa, da premislijo o pristopu, ki je dopustil zmedo znotraj lastnega volilnega telesa. Balažic ne verjame, da bi rezultat referendum­a lahko pretirano vplival na politična razmerja trenutne vlade, bo pa vsekakor vplival na politična preračunav­anja pred prihajajoč­imi volitvami. »V duhu teh preračunav­anj je tudi malo verjetno, da bi katera od opozicijsk­ih strank iz rok izpustila priložnost, da bi zajahala novoustvar­jeni val, ki ga lahko interpreti­ramo tudi kot nezaupnico nekaterim potezam vlade. Sploh ker zelo jasen rezultat napoveduje ustanovite­v nove formacije, ki bi lahko zarezala tudi v podporo stranke SD. Med opozicijsk­imi strankami pričakujem zato kar nekaj prerivanja in prisvajanj­a zaslug za dober rezultat referendum­a,« je analiziral sogovornik.

Prvak največje opozicijsk­e stranke LMŠ Marjan Šarec je dejal, da bi moral premier Janša, če bi imel kaj spoštovanj­a do demokracij­e, na vnovično glasovanje o zakonu o nalezljivi­h boleznih, na katerega so državni svetniki včeraj izglasoval­i veto, vezati zaupnico. Do Desusovih poslancev je bil oster: »Na referendum­u smo videli, kako je, ko o zakonih odloči ljudstvo. Prišel je čas, da tudi o prihodnji vladi odloči ljudstvo. Kajti v tem sklicu imamo oportunist­e, ki vedno glasujejo tako, da so zakoni na koncu sprejeti.« Desus mora najprej jasno dokazati, da je opozicija, in odreči podporo vladi, zapusti naj torej vladno barko, od tam naprej pa so po Šarčevem mnenju odprte vse opcije.

 ??  ?? Tanja Fajon pravi, da je SD pripravlje­na prevzeti pobudo za konstrukti­vno nezaupnico vladi.
Tanja Fajon pravi, da je SD pripravlje­na prevzeti pobudo za konstrukti­vno nezaupnico vladi.
 ?? Foto Blaž Samec ?? Množični odziv volivcev na pozive pobudnikov referendum­a in plebiscita­rno zavrnitev novele zakona o vodi je mogoče razumeti tudi kot zavračanje aktualne vlade, ki jo morebiti čaka nova konstrukti­vna nezaupnica.
Foto Blaž Samec Množični odziv volivcev na pozive pobudnikov referendum­a in plebiscita­rno zavrnitev novele zakona o vodi je mogoče razumeti tudi kot zavračanje aktualne vlade, ki jo morebiti čaka nova konstrukti­vna nezaupnica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia