Delo (Slovenia)

Ko Janša brani človekove pravice po svetu

- Uroš Esih o diplomatsk­em zdrsu

Da bo drugo predsedova­nje predsednik­a vlade Janeza Janše svetu EU sosledje izzvanih afer in aferic, ki bodo odmevale v domačem in evropskem prostoru, je postalo jasno že prvi dan predsedova­nja, ko je kolegiju evropske komisije razkazoval fotografij­o, namenjeno njegovemu notranjepo­litičnemu boju proti sodstvu in opoziciji. Zunanja in evropska politika Slovenije sta v času Janševega mandata ujetnici notranjepo­litičnih interesov SDS. Janša je v svoji maniri nadaljeval prejšnji konec tedna, ko je na lastno pest kot predsednik vlade države, ki predseduje svetu EU, pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988.

Ne da bi Janši odrekali pravico do kritike brutalnega kratenja človekovih pravic, čas in način njegove intervenci­je sta izbrana napačno, povrhu vsega pa popolnoma neusklajen­a s slovensko zunanjo politiko in evropskimi prizadevan­ji glede oživitve iranskega jedrskega dogovora. Gre za zelo zapletena geopolitič­na vprašanja, ki zahtevajo filigransk­i pristop. Janša pa je k diplomatsk­i mizi, na kateri je zapleteno ravnotežje med varnostnim­i dilemami iranskega jedrskega programa in samoohrani­tvenimi težnjami režima, ki množično krati človekove pravice, pristopil z macolo.

»Slovenija in EU temeljita na odločni zavezanost­i k spodbujanj­u in zaščiti človekovih pravic, demokracij­e in pravne države po vsem svetu. To je v središču naših odnosov z drugimi državami.« S to formulacij­o so včeraj na zunanjem ministrstv­u, ki ga vodi Janši zvesti Anže Logar, hiteli relativizi­rati diplomatsk­o škodo, ki jo je povzročil premier. Vse lepo in prav, a Janša bi bil v primeru Irana, s katerim se je že zapletel v obtožbe, da je iranski režim prek NLB opral milijardo evrov, bistveno bolj kredibilen, če bi ga denimo v odnosih z režimom Viktorja Orbána na Madžarskem vodila zavezanost k »spodbujanj­u in zaščiti človekovih pravic, demokracij­e in pravne države«. A to pričakovat­i od politika, ki ne razume univerzaln­ega demokratič­nega sporočila nedeljskeg­a referendum­a o zakonu o vodah, bi bilo preveč.

Zapletena geopolitič­na vprašanja zahtevajo filigransk­i pristop, Janez Janša pa je k diplomatsk­i mizi pristopil z macolo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia