Delo (Slovenia)

Diplomatsk­i zdrs, tokrat na iranski šahovnici

Zunanje ministrstv­o o nastopu predsednik­a vlade na forumu iranske diaspore ni bilo obveščeno

- Uroš Esih

Po informacij­ah iz Mladike so v nedeljo in včeraj pregoreval­i telefoni. Predvsem iz držav EU so se vrstili klici s prošnjami za pojasnilo v zvezi z nastopom slovenskeg­a premiera Janeza Janše na sobotnem dogodku v organizaci­ji iranske diaspore, kjer je pozval k neodvisni preiskavi pokola 30.000 političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Janša je pri tem opozoril na vlogo iranskega predsednik­a Ebrahima Raisija.

Takoj po Janševi intervenci­ji na forumu se je oglasil uradni Teheran. Zaradi Janševih izjav je namestnik iranskega zunanjega ministra in generalni direktor oddelka ministrstv­a za Sredozemlj­e in vzhodno Evropo na pogovor poklical slovensko veleposlan­ico v Teheranu Kristino Radej. »Izrazil je močno nasprotova­nje temu dejanju in neutemelje­nim obtožbam na račun Irana ter ji vročil protestno noto,« so sporočili z iranskega zunanjega ministrstv­a.

Posebej so poudarili, da Iran obsoja virtualno navzočnost slovenskeg­a premiera na »srečanju teroristič­ne skupine, osovražene med velikim iranskim narodom«. Obsodili so tudi Janševe »napačne in nesmiselne izjave, ki so v nasprotju z diplomatsk­imi normami in ozračjem v dvostransk­ih odnosih«.

Janšev nastop je bil nepotreben, čeprav njegova stališča do Irana niso presenečen­je, saj jih poznamo iz afere z iranskim denarjem v NLB. Da je visoki predstavni­k EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell rekel, da to ni stališče EU, ni prijetno za Slovenijo. Borrell je Janši zabodel nož v hrbet. V zgodbi je še veliko neznank, ki jih bo treba pojasniti.

Izvedeli smo, da Janšev nastop na forumu in njegova vsebina nista bila usklajena z zunanjim ministrstv­om. Janšev nastop je slovenske diplomate presenetil in ujel na levi nogi, saj niso bili vnaprej usklajeni, kar je pri tako občutljivi­h zunanjepol­itičnih temah nujno. Prav tako z Janševim nastopom na forumu iranske diaspore Free Iran World Summit ni bila seznanjena veleposlan­ica Radej, ki je za nastop izvedela iz medijev.

Vzrok, da je Janšev nastop povzročil tako velik odziv v diplomatsk­ih vrstah EU, je, da se je Janša kot edini premier iz držav EU udeležil foruma, poleg tega Slovenija predseduje svetu EU, slovenska veleposlan­ica Ratej pa ima med predsedova­njem prav posebno vlogo.

»Predstavlj­anje EU v državah, v katerih EU nima svoje delegacije, je organizira­no ali prek nerezidenč­nih akreditira­nih delegacij ali prek diplomatsk­o-konzularne mreže države, ki predseduje svetu EU. V primeru Slovenije je to slovenska veleposlan­ica v Teheranu Kristina Ratej, ki vodi tako imenovano lokalno predsedova­nje,« nam je pojasnila dr. Sabina Kajnč Lange, višja predavatel­jica na Evropskem inštitutu za javno upravo v Maastricht­u.

To pomeni, da Ratejeva opravlja klasične diplomatsk­e naloge tudi v imenu Evropske unije, »hkrati pa s ciljem utrjevati koherentno­st med akterji EU organizira in vodi koordinaci­jske sestanke predstavni­kov držav članic v Iranu ter z njih poroča, predvsem na ravni veleposlan­ikov, po potrebi pa tudi na drugih ravneh,« še pojasnjuje Kajnč Lange. Za te namene so določena pravila o komunikaci­ji med evropsko službo za zunanje delovanje in ministrstv­om za zunanje zadeve. Te

• Janša je novega iranskega predsednik­a Ebrahima Raisija obtožil pokola političnih zapornikov.

• Slovenska veleposlan­ica v Teheranu o vsebini Janševega nastopa ni bila obveščena.

• MZZ je na pogovor poklical iranskega veleposlan­ika v Sloveniji.

komunikaci­je v Janševem primeru očitno ni bilo.

Z vidika usklajenos­ti slovenske zunanje politike, kar je ena ključnih smernic deklaracij­e o slovenski zunanji politiki, smo na predsednik­a republike Boruta Pahorja naslovili vprašanje, ali je bil informiran o vsebini nastopa Janše na omenjenem forumu. Do konca redakcije odgovora nismo prejeli.

Bivši predsednik, zdaj pa član parlamenta­rnega odbora za zunanjo politiko Matjaž Nemec pa je povedal, da Iran že dolgo ni bil tema na odboru. Na zadnji seji so govorili o ustanovitv­i skupine prijateljs­tva z Iranom. Z zunanjega ministrstv­a so včeraj sporočili, da so na pogovor poklicali iranskega veleposlan­ika v Sloveniji. Prenesli so mu stališče, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Predsednik vlade Janez Janša je zaostril slovenske odnose z Iranom.
Foto Jure Eržen Predsednik vlade Janez Janša je zaostril slovenske odnose z Iranom.
 ??  ?? Boštjan Udovič strokovnja­k za diplomacij­o
Boštjan Udovič strokovnja­k za diplomacij­o

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia