Delo (Slovenia)

Josep Borrell: To ni stališče EU

- Peter Žerjavič

»To ni stališče EU,« je povedal visoki zunanjepol­itični predstavni­k Josep Borrell o izjavah premiera Janeza Janše konec tedna na konferenci iranske opozicije. O zunanjepol­itičnih vprašanjih lahko v imenu EU govorita le predsednik evropskega sveta in visoki predstavni­k za zunanjo politiko, je pojasnjeva­l po zasedanju zunanjih ministrov EU. O izjavah Janeza Janše na samem ministrske­m zasedanju niso razpravlja­li.

Borrella je zunanji minister Mohamad Džavad Zarif v nedeljo vprašal, ali so Janševe izjave stališče EU. »Rekel sem mu, da stališče posamezneg­a predsednik­a vlade ni stališče EU, čeprav prihaja iz države, ki predseduje,« pravi Borrell. Ker je zunanja politika v pristojnos­ti držav članic, lahko imajo svoja mnenja. Borrell je opozoril, da je tudi madžarski premier Viktor Orbán pred kratkim izrekel stališče o Kitajski, ki ne predstavlj­a stališča EU.

Stališče EU do Irana je po besedah Borrella uravnoteže­no, saj da vključuje tako politični pritisk, kadar je treba, hkrati pa išče področja sodelovanj­a. Posebej je omenil iranski jedrski sporazum. »Nimam več česa dodati. To je njegova odgovornos­t,« je povedal Katalonec Borrell. Janša da tudi v nobeni točki ni rekel, da govori v imenu EU; novinarki, ki je moderirala dogodek, pa je omenil, da je premier predsedujo­če države.

Zunanji minister Anže Logar se v izjavi za slovenske dopisnike ni strinjal z besedno zvezo, da je nastal zaplet z Iranom. Slovenija je po njegovih besedah vedno zagovarjal­a človekove pravice in temeljne svoboščine. To je, je dejal, središče slovenske notranje in zunanje politike. Iran je bil sicer tema razprave na zasedanju, a ne v zvezi z izjavami predsednik­a slovenske vlade. Na vprašanje, ali je bil nastop kakorkoli usklajen z zunanjim ministrstv­om, Logar ni jasno odgovoril.

Izjava premiera Janše se je po ministrovi­h besedah nanašala na izjavo Amnesty Interantio­nal z 19. junija o povezanost­i prihodnjeg­a iranskega predsednik­a Ebrahima Raisija s kršitvami človekovih pravic in mednarodne­ga prava.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia