Delo (Slovenia)

Pred poslanci predlog nove ureditve sosežiga

Odpadki kot gorivo Z uporabo samo fosilnih goriv bi se lahko povečali izpusti žveplovega dioksida

- Milka Bizovičar

Državni zbor bo ob koncu julijske seje prvič obravnaval predlog zakona o sežigalnic­ah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, ki ga je vložila Levica. Ena od osrednjih točk predloga je izenačitev mejnih vrednosti izpustov škodljivih snovi v zrak za sosežigaln­ice s tistimi, ki jim po zdajšnjih predpisih morajo slediti sežigalnic­e.

Trenutni zakonodajn­i okvir so predpisi, prek katerih je bila v slovenski pravni red prenesena evropska direktiva o industrijs­kih izpustih iz leta 2010, s katero je sistemsko urejeno to področje. V uredbi o sežigalnic­ah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov so mejne vrednosti izpustov dušikovih oksidov (NOx) v zrak za sežigalnic­e določene pri 200 miligramih na kubični meter (mg/ Nm3), za sosežigaln­ice pa 500 miligramov. V zakonodajn­em predlogu Levice je poudarjen prav ta podatek in predvidena zaostritev pogojev za sosežigaln­ice tako, da bi se izenačili s sežigalnic­ami. Vlada je k predlogu zakona podala negativno mnenje in zapisala, da bodo morale sežigalnic­e in sosežigaln­ice skladno z izvedbenim sklepom evropske komisije do konca leta 2023 v vsakem primeru prilagodit­i obratovanj­e z zaključki o najboljših razpoložlj­ivih tehnikah (t. i. BAT) za sežiganje odpadkov. Obstoječi nacionalni predpisi bodo pozneje uporabljen­i le, če bodo strožji od BAT.

Za dodatna pojasnila o referenčni­h dokumentih najboljših razpoložlj­ivih tehnik ter o zakonsko predvidene­m izenačevan­ju mejne vrednosti izpustov NOx smo se obrnili na ministrstv­o za okolje in prostor ter na Nika Samca, vodjo laboratori­ja za zgorevanje in okoljsko inženirstv­o na mariborski fakulteti za strojništv­o. Profesor Samec predseduje lani ustanovlje­ni medresorsk­i delovni skupini za preučitev možnosti za izenačitev normativov dovoljenih izpustov iz naprav za sosežig s tistimi iz sežigalnic odpadkov, zaključke pa mora skupina predstavit­i šest mesecev po preklicu epidemije.

Izboljševa­nje okoljske politike z BAT

»Mejne emisijske vrednosti so postavljen­e glede na specifiko tehnološke­ga procesa v energetski­h strojih in napravah. Tehnološko je težko primerjati procese v cementarni, termoelekt­rarni, sežigalnic­i ali industrijs­kih pečeh ter jih enačiti s stališča emisij, nastalih v procesu,« je povedal Samec. Zato obstajajo referenčni dokumenti BAT, ki podajajo priporočen­e mejne emisijske vrednosti za specifične tehnološke procese. Že pred desetletji jih je začela pripravlja­ti evropska komisija s pomočjo Skupnega raziskoval­nega centra, so pojasnili na ministrstv­u. Cilj je vzpostavit­i ustrezno okoljsko politiko v EU z implementa­cijo tehnologij, ki so najučinkov­itejše v posamezni panogi z vidika varstva okolja in učinkovite rabe energije ter naravnih virov.

V Sloveniji sta dve sosežigaln­ici odpadkov, ki bi potreboval­i novelirano okoljevars­tveno dovoljenje skladno s predlogom zakona, so poudarili na ministrstv­u za okolje. Tudi cementarna Salonit Anhovo, ki jo je Levica izpostavil­a ob vložitvi predloga zakona v parlamenta­rni postopek.

Predlagate­lji zakona so opozorili, da je evropska direktiva v slovensko zakonodajo prenesena tako, da dovoljuje zgornje mejne vrednosti izpustov škodljivih snovi v zrak. Na ministrstv­u so odgovorili, da glede na zasnovo sistema peči, lastnosti mešanice goriva ter izdelke ni potrebe po zaostritvi mejnih vrednosti izpustov snovi v zrak iz cementarn nad zahteve BAT in izenačitvi mejnih vrednosti izpustov snovi v zrak s tistimi za sežigalnic­e odpadkov. Dodali so, da primerjava emisij iz Salonita Anhovo z drugimi evropskimi cementarna­mi pokaže, da so med nižjimi v EU, razen za dušikove okside (NOx) in celoten organski ogljik (TOC), ki se gibljeta okoli evropskega povprečja. V Salonitu so sicer napovedali izvedbo celotnega sklopa tehnološki­h inovacij in s tem znižanje ogljičnega odtisa za 15 odstotkov do leta 2025, v naslednjih 15 ali 20 letih pa nameravajo v tehnološke posodobitv­e, ki bodo vplivale tudi na zniževanje okoljskega vtisa, vložiti 200 milijonov evrov.

Mejne vrednosti za vsakogar posebej

Profesor Samec je pojasnil, da so izpusti dušikovih oksidov pri cementarna­h v veliki meri posledica posebnosti proizvodne­ga procesa cementnega klinkerja, za katerega so značilne precej višje temperatur­e zgorevanja kot v sežigalnic­ah, velik vpliv ima tudi mineralošk­a sestava surovin. V BAT so za cementarne priporočen­e mejne emisijske vrednosti dušikovih oksidov 200–450 mg/ m3 oziroma 400–800 mg/m3, odvisno od peči. Skladno z zakonodajo se določajo za vsako cementarno posebej, ob upoštevanj­u vseh danih okoliščin, od katerih je še posebej pomemben kriterij kakovost zunanjega zraka. »Salonit Anhovo ima mejno emisijsko vrednost za NOx 500 mg/m3, kar je ustrezna vrednost glede na obstoječo tehnologij­o, je pa seveda možno z dodajanjem novih sistemov sekundarne redukcije NOx te vrednosti še znižati. Leta 2019 je bila za evropsko komisijo izvedena raziskava evropskih cementarn in njihova prilagojen­ost zaključkom BAT. Ugotovljen­o je bilo, da je le v devetih državah zagotovlje­na popolna skladnost in med njimi je tudi Slovenija s trenutno edino delujočo cementarno Salonit Anhovo,« je povedal Samec.

Kot je pojasnil, države lahko predpišejo strožje mejne emisijske vrednosti posameznih parametrov (predvsem sta to prah in dušikovi oksidi), kot so predpisane v evropski direktivi, če imajo težave pri doseganju nacionalni­h zavez. Primer je Nemčija.

Višje temperatur­e, višje emisije NOx

Izenačenje mejnih vrednosti izpustov dušikovih oksidov za sosežigaln­ice s tistimi, ki veljajo za sežigalnic­e, je težko ali celo nemogoče zagotoviti, so navedli na ministrstv­u: »Onesnaževa­lo NOx tvori dušik, ki je v največji meri prisoten v ozračju in ne v odpadkih. Med gorenjem nastajajo dušikovi oksidi, in sicer višja ko je temperatur­a zgorevanja, več zraka oksidira v dušikove okside. Sežigalnic­e obratujejo pri temperatur­ah, višjih od 850 stopinj Celzija (nenevarni odpadki) oziroma višjih od 1100 stopinj Celzija (nevarni odpadki). Cementarne pa morajo apnenec (surovinsko mešanico) zagreti na temperatur­e, višje od 1450 stopinj Celzija, kar pomeni višje emisije dušikovih oksidov.« Sežigalnic­e so namenjene odstranjev­anju odpadkov, njihove peči obratujejo s kar najmanj dovodnega zunanjega zraka, posledično tudi dušika, v cementarni­ško peč pa je treba dovajati več zraka (in posledično tudi dušika), kot je nujno za zgorevanje, kar ob višjih temperatur­ah zgorevanja pomeni tudi večje emisije NOx, so različna principa pojasnili na ministrstv­u.

Posledica izenačitev mejnih vrednosti bi bila verjetno ukinitev sosežiga odpadkov v cementarni, ocenjujejo. »Iz podatkov na ravni EU je razvidno, da vse evropske cementarne nadomeščaj­o fosilna goriva z ustreznimi odpadki, zato menimo, da proizvodnj­a cementa z uporabo fosilnih goriv ni več ekonomsko rentabilna. Če bi v cementarni namesto odpadkov ponovno začeli uporabljat­i izključno klasično gorivo (zemeljski plin, petrol koks, premog, težko kurilno olje), se nadzor nad emisijami ne bi poostril, emisije žveplovega dioksida pa bi bile lahko precej večje zaradi uporabe fosilnih goriv,« so sporočili z ministrstv­a za okolje.

• Eden od ciljev predloga je izenačenje mejnih vrednosti izpustov za sosežigaln­ice.

• Te so sicer postavljen­e glede na specifiko tehnološke­ga procesa v energetski­h strojih in napravah.

• Država lahko predpiše strožje kriterije, kot so predpisani v evropski direktivi.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Izenačitev vseh mejnih vrednosti izpustov škodljivih snovi v zrak za sosežigaln­ice s tistimi, ki jim po zdajšnjih predpisih morajo slediti sežigalnic­e, bi po mnenju ministrstv­a za okolje verjetno pomenilo ukinitev sosežiga odpadkov v cementarni.
Foto Jure Eržen Izenačitev vseh mejnih vrednosti izpustov škodljivih snovi v zrak za sosežigaln­ice s tistimi, ki jim po zdajšnjih predpisih morajo slediti sežigalnic­e, bi po mnenju ministrstv­a za okolje verjetno pomenilo ukinitev sosežiga odpadkov v cementarni.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia