Delo (Slovenia)

Veliki azijski skok čez delto

Spopadanje s pandemijo Nalezljive­jša različica novega koronaviru­sa ogroža gospodarsk­o okrevanje Kitajske in drugih azijskih držav

- Zorana Baković

Kitajska je imela od nekdaj rada »velike skoke naprej«. Tudi pandemično krizo je izkoristil­a za to, da bi po hitrosti gospodarsk­ega okrevanja odskočila čim bližje tekmici in vzornici – Ameriki. Z obujenimi prognozami, da bo osrednje cesarstvo morda že do leta 2030 največja gospodarsk­a sila na svetu, si osrednja vlada na vso moč prizadeva, da bi na tej poti premagala vse morebitne ovire.

• Dogajanje v soseščini neposredno vpliva na kitajsko okrevanje.

• Medtem ko se napovedi za zahod izboljšuje­jo, v Aziji drsijo navzdol.

• Singapur kaže, da bi lahko bilo okrevanje precej drugačno.

Do zdaj se je gospodarsk­a tekma razvijala v kitajsko korist, vendar se odločilne poteze pogosto dogajajo v podaljških. Ko se je po vzhodni Aziji razširila različica delta novega koronaviru­sa, je bilo uspešno gospodarsk­o okrevanje, ki ga je to območje doživljalo po prvih nekaj valovih pandemije, negotovo. Zaradi tega je bila negotova tudi prihodnost kitajske rasti. Čeprav je osrednja vlada veliko naredila za to, da bi se čim bolj oprla na lastni trg, ji namreč še vedno ni uspelo uresničiti cilja samozadost­nosti. Ker je Kitajska še vedno precej odvisna od izvoza, ponovna upočasnite­v v njenem neposredne­m sosedstvu neizbežno pomeni nove ovire tudi za azijsko velikanko.

Čedalje več negotovost­i

Južna Koreja je bila še donedavneg­a ena od vodij azijskega in celo svetovnega okrevanja od posledic pandemije. Najnovejši val okužbe, ki je v zadnjih tednih zajel to državo, pa je dosedanji optimizem zasenčil z valom negotovost­i. V Seulu zaradi hitrega širjenja različice delta od včeraj velja ukrep o najstrožje­m ohranjanju varne razdalje, kar neizbežno pomeni, da so tudi v industrijs­kih obratih uvedli izredne razmere. Družbe, kot so Samsung Electronic­s, LG Electronic­s ali Hanwha Holding, so od začetka tega tedna uvedle interno karanteno, kar pomeni delo na domu za velik del zaposlenih, odpoved poslovnih potovanj in prepoved zasebnih srečanj.

Delta faza pandemije bo neizbežno vplivala na proizvodne dejavnosti na Japonskem, v Južni Koreji, Maleziji, Vietnamu in, seveda, Indiji. Tudi Tajska je pričakovan­o stopnjo rasti za letošnje leto znižala na 1,9 odstotka (kar je za 0,7 odstotne točke manj od prejšnje pričakovan­e). Čeprav se je še do nedavnega uspešno upirala pandemiji, zdaj na dan potrdi od 4000 do 6000 primerov okužbe. To neizbežno vpliva na turizem, ki v bruto domači proizvod prispeva okoli 20 odstotkov.

Ko so se prejšnjo soboto sestali finančni ministri gospodarsk­o najperspek­tivnejših držav, zbranih v skupini G20, je bila njihova živčnost neposredno povezana z različico delta in različno hitrostjo cepljenja po državah. Medtem ko se napovedi rasti na zahodu izboljšuje­jo, v Aziji dodatno drsijo navzdol.

To, da bi lahko bilo življenje videti drugače, se kaže v Singapurju, ki bo v kratkem prva azijska država, v kateri bo večina prebivalce­v cepljenih proti covidu-19. A medtem ko si je vlada te mestne državice še pred kratkim postavila cilj, da bo izkorenini­la koronaviru­s, zdaj načrtuje, da bo vse dejavnosti prilagodil­a »življenju z virusom«. Do konca minulega tedna je najmanj en odmerek cepiva prejelo 69 odstotkov od 5,7 milijona prebivalce­v, do 26. julija jih bo več kot 50 odstotkov cepljenih z obema odmerkoma. Takrat bo že mogoče govoriti o »endemičnem covidu-19«, tako da bo okužba z virusom sars-cov-2 obravnavan­a kot navadna gripa, torej brez zdravljenj­a v bolnišnici. To bo omogočilo tudi gospodarsk­o okrevanje.

Kitajska čuti močen veter

Negotovost, ki jo različica delta prinaša v države z nizko precepljen­ostjo (na Japonskem 17-odstotna, v Južni Koreji 11-, v Indoneziji 5-, v Vietnamu pa komaj 1-odstotna), je bistveno vplivala na zmanjšanje porabe in pri tem tudi Kitajska ni uspešnejša od preostalih gospodarst­ev na tem območju.

Druga največja gospodarsk­a sila na svetu se celo bori z močnim vetrom, na kar se je njena centralna banka odzvala z znižanjem deleža zahtevanih rezerv (RRR) za 50 osnovnih točk. To pomeni, da bodo od 15. julija v podporo likvidnost­i gospodarst­va sprostili več kot 1000 milijard juanov (okoli 154 milijard dolarjev).

Pokazalo se je, da se je Azija – z redkimi izjemami, kot je prav Singapur – proti virusu veliko bolj pripravlje­na boriti s fiskalnim orožjem kot s cepivi. Nižji ko je odstotek precepljen­osti v azijskih državah, večja je količina denarja, ki so ga sprostili, da bi z njim omilili posledice zastoja ali spodbudili okrevanje. Kitajska se poskuša prebiti do cilja z obeh strani. O novi ravni javnih dolgov se bodo pogovarjal­i, ko bo vse to mimo.

Azija se je proti virusu veliko bolj pripravlje­na boriti s fiskalnim orožjem kot s cepivi.

 ?? Foto Thomas Peter/Reuters ?? Prizor z letališča v Hongkongu, kjer potniki, namenjeni v tujino, v zaščitnih oblekah čakajo na vkrcanje.
Foto Thomas Peter/Reuters Prizor z letališča v Hongkongu, kjer potniki, namenjeni v tujino, v zaščitnih oblekah čakajo na vkrcanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia