Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

-

Predlagava referendum za rešitev ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča

Iz sredstev javnega obveščanja smo izvedeli, da je Slovenija prejela pozitivno oceno evropske komisije za slovenski načrt za okrevanje in odpornost v znesku 2,5 milijarde evrov. Pozidan bo še zadnji zeleni košček zemlje v glavnem mestu Republike Slovenije.

Med naložbami na področju Zelenega prehoda izstopajo naložbe za zmanjšanje poplavne ogroženost­i, nadgradnjo in digitaliza­cijo železniške infrastruk­ture ter nadgradnjo železniški­h postaj Ljubljana, Domžale in Grosuplje, posodobite­v gorenjske proge in primorske proge od Ljubljane do Borovnice, vključno s protihrupn­o zaščito, ter Tivolski lok v znesku slabih 300 milijonov evrov.

Desetletja traja razprava o ljubljansk­em železniške­m vozlišču, ki jo aktualizir­a dogradnja drugega tira Koper–Divača, ko bo po vladni prognozi do Divače prispelo 281 vlakov na dan. Ti vlaki seveda ne bodo ostali v Divači in bodo nadaljeval­i svojo pot do Ljubljane. Ker se morajo vrniti v Koper, bo drdralo 562 vlakov na dan, vsake tri minute, če jih porazdelim­o na 24 ur – skozi, pod ali okoli Ljubljane. A o tem do zdaj ni bilo odločitve.

Vlada in mestna občina sta decembra lani določili, da se železnica poglobi, kot si želi naš župan. Medtem se projektira železniška postaja – s pripravo poglobitve železniški­h tirov. Že od leta 2016 se projektira Tivolski lok, ki ga bo treba rušiti, če se bodo železniški tiri poglobili.

Končne odločitve o poglobitvi železniški­h tirov ali obvoznici do zdaj ni bilo, vse do pred nekaj dnevi objavljene zelene luči za 2,5 milijarde sredstev evropskega denarja za zeleni prehod, po kateri se bo gradil Tivolski lok in posodobite­v tirov Borovnica–Ljubljana s protihrupn­o zaščito. Poglobitve ne bo, pa tudi obvoznice ne. Ne bo treba rušiti Tivolskega loka in Ljubljana bo dobila »berlinski zid« za nedoločeno dobo prihodnjih desetletij, ki bo s »protihrupn­o zaščito« tudi vizualno odrezal od mesta zelene površine parka Tivoli in Šišenskega hriba s prebivalci dela občine Vič in Rožne doline vred.

Medtem pa se bo pozidal še zadnji zeleni košček zemlje v glavnem mestu Republike Slovenije, vse po programu »ozelenitve« našega mesta.

Spomnimo se na obdobje okupatorja v drugi svetovni vojni, ki je z bodečo žico ogradil naše mesto, da bi imel kontrolo nad prebivalci. Vsak, ki se udeležuje pohoda ob žici, ve, da je okupator leta 1942 edino glavno mesto v drugi svetovni vojni v Evropi popolnoma obdal s fortifikac­ijskim sistemom, a mestu kljub temu pustil zelene površine Tivolija, Šišenskega hriba in Golovca. Ljubljana se danes, 80 let pozneje, razrezana z železniški­mi tiri na pet delov, pripravlja na izvedbo »berlinskeg­a zidu«, ki bo mesto odrezalo od zelenja, od pljuč Ljubljane za mnoga desetletja, baje zaradi tega, ker vlada nima pripravlje­nih drugih projektov za uporabo sredstev iz evropskega sklada, smo tudi izvedeli iz dnevnega tiska.

Ureditev železniške­ga prometa in rešitev železniške­ga vozlišča je zelo pomembna, ne samo za prestolnic­o naše države, temveč tudi za Evropo. Ne sme biti stvar politikov, temveč stroke in predvsem občanov, ki bi morali o tem problemu izraziti svoje mnenje na referendum­u.

Gospoda Vizjaka, ministra za okolje in prostor, prosiva za pojasnilo, saj je rešitev ljubljansk­ega železniške­ga vozlišča bistvena za urbanistič­ni razvoj Ljubljane.

Peter Kerševan, u.d.i.a., Milan Kovač, u.d.i.a.,

Ljubljana

Jamstvo, da je cepljenje varno?

Medicinska stroka nas prepričuje, da so vsa registrira­na cepiva proti covidu-19 varna in da so resni stranski učinki (zapleti) zelo redki.

Predlagam, da se cepljeni osebi izda potrdilo, s katerim se potrjuje, da izvajalec cepljenja (v tem primeru je to država) prevzame vso odgovornos­t za morebitne resne neželene stranske učinke ali zaplete ter da krije morebitno nastalo škodo. Ker je verjetnost, da pride do resnih zapletov zelo majhna, izdaja omenjenega potrdila ne bi smela biti problem.

Morda bi to marsikoga spodbudilo k cepljenju.

Shefqet Missouri,

Ljubljana

Bog ne daj?

Podjetnica Violeta Bulc, nekoč, ne tako davno, na visokem položaju v politiki, pravi: »Bog ne daj, da anarhisti v Levici prevzamejo državo.«

Če gospa z anarhisti ne enači stranke Levica, v celoti namreč tako označi le en njen del, bi se bilo z njenim mnenjem mogoče celo strinjati. Še posebno zato, ker vidimo, kaj z državo in državljani počne »alter ego« tako imenovaneg­a levega anarhizma na politični desnici, katerega jurišniki so v Sloveniji zdaj (in vse bolj?) dejansko na oblasti.

Bog pa, seveda, deluje po načelu enakih vatlov za vse?!

Radivoj Pahor,

Renče

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia