Delo (Slovenia)

Litijski zdravstven­i dom nameravajo razširili

Veliki projekt Za prizidek nujne medicinske pomoči hočeta litijska in sosednja šmarska občina pridobiti evropska sredstva

- Bojan Rajšek

Litijska in šmarska občina nameravata projekt gradnje prizidka nujne medicinske pomoči (NMP) k litijskemu zdravstven­emu domu, ki je sicer še precej v povojih, prijaviti na razpis za evropska finančna sredstva iz načrta za okrevanje za obdobje 2022–2026. Trenutno pripravlja­jo dokumentac­ijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, vrednost gradnje pa je ocenjena na dobra dva milijona evrov.

Iz litijskega zdravstven­ega doma (ZD) so sporočili, da je glavni razlog za naložbo povečanje prostorski­h potreb zaradi vse več intervenci­j in nujnih obravnav pacientov. Leta 2015 so imeli okoli 500 intervenci­j, lani pa se je število intervenci­j podvojilo, pojasnjuje Jožefa Kežar, direktoric­a tamkajšnje­ga zdravstven­ega doma.

O novi naložbi dveh sosednjih občin in vodstva zdravstven­ega doma so bili litijski občinski svetniki seznanjeni sredi prejšnjega meseca. Na vprašanje, kaj pravijo o naložbi na ministrstv­u za zdravje, je litijski župan Franci Rokavec pisno odgovoril, da je »ministrstv­o seznanjeno z naložbo in jo podpirajo«. Konec junija so z zdravstven­ega ministrstv­a na naše poizvedova­nje odgovorili, da s predlogom litijskega ZD niso seznanjeni ter da sploh ne vedo, za kakšno vsebino umestitve gre, saj iz ZD ali litijske občine niso prejeli nobene dokumentac­ije. Dodali so, da če bo zakon o zagotavlja­nju finančnih sredstev za naložbe v slovensko zdravstvo za obdobje 2021–2031 v državnem zboru sprejet, bo za primarno raven predvideni­h okoli 50 milijonov evrov. Z naložbo se je najbrž temeljito seznanil državni sekretar na resornem ministrstv­u Franc Vindišar, ki je prejšnji teden obiskal litijski zdravstven­i dom. Ob tej priložnost­i sta bila navzoča še župana litijske in šmarske občine Franci Rokavec in Rajko Meserko.

Zdravnikov primanjkuj­e, v Litiji ne bo težav

Ko bo prizidek zgrajen, težav s strokovno usposoblje­nim kadrom ne bo. ZD Litija mora kader zago toviti v skladu s splošnim dogovorom in finančnim načrtom, ki pa ga s plačnikom sklene Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS). Enako velja za službo NMP – dežurna služba 3a in za službo NMP – mobilna enota nujnega reševalneg­a vozila. »Imamo v celoti popolnjen kader za omenjeni enoti, zato novih zaposlitev ne bo,« je zapisala Kežarjeva. Na ministrstv­u za zdravje so pojasnili, da je nujno treba uskladiti investicij­ske projekte z zagotavlja­njem kadra, tako po obsegu kot tudi po strukturi oziroma strokovni usposoblje­nosti.

»Zakon o zagotavlja­nju finančnih sredstev za investicij­e v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 predvideva tudi financiran­je v javnoizobr­aževalne zavode, ki bodo zagotovili povečan vpis na magistrske­m študijskem programu splošna medicina in študijskeg­a programa dentalna medicine,« so pojasnili na ministrstv­u.

Tudi helikopter­sko pristajali­šče

Prizidek NMP bo povezan z zdravstven­im domom in bo imel urejene ambulantne in urgentne oddelke ter ustrezne prostore za bivanje dežurnih zaposlenih, je poudarila direktoric­a Kežarjeva. Na urgentnem oddelku bodo prostori za pregled in oskrbo pacientov ter prostori za 24-urno opazovanje stabilizir­anih pacientov. Organizaci­ja prostorov bo omogočala hitro prehajanje med ambulantni­m delom in urgentnimi prostori. V primeru poslabšanj­a epidemiolo­ških razmer bo v prizidku NMP mogoče sprejetje pacientov skozi izolacijsk­i filter, triažiranj­e v ločenem prostoru ter ureditev oddelka za covid-19 za nujno oskrbo s kisikom v dvonamensk­em delu garaže. V bližini prizidka investitor proučuje možnost gradnje helikopter­skega pristajali­šča, ki bi izboljšal učinkovito­st pri reševanju ter hiter transport ponesrečen­ih. Vindišar je zdravstven­emu osebju in predstavni­koma občin glede investicij predlagal, naj najprej pridobijo odločitev o sami vsebini nujne medicinske pomoči, končna odločitev pa naj bo sprejeta po tej informacij­i.

• Občini računata na evropski denar iz načrta za okrevanje 2022–2026.

• Gradnja prizidka je ocenjena na dva milijona evrov.

• Ko bo projekt uresničen, na novo ne bodo zaposloval­i.

 ?? Foto Bojan Rajšek ?? V litijskem zdravstven­em domu primanjkuj­e prostorov, zato načrtujejo, da bi ga nekoč razširili.
Foto Bojan Rajšek V litijskem zdravstven­em domu primanjkuj­e prostorov, zato načrtujejo, da bi ga nekoč razširili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia