Delo (Slovenia)

Občina bo prenovila viško pokopališč­e

Ker ni prostih grobov in primernega poslovilne­ga objekta, je tamkajšnja pokopališk­a dejavnost okrnjena

- Aleš Stergar

Na javni razpis za širitev pokopališč­a na Viču je ljubljansk­a občina dobila pet ponudb. Ker gre za konkurenčn­i postopek s pogajanji, odločitev o izbiri še ni bila sprejeta, proučujejo pa tudi strokovno usposoblje­nost ponudnikov, in sicer družb VG5, CGP, Lesnina MG Oprema, Makro 5 gradnje in Dema plus.

V projektu širitve pokopališč­a je poleg ohranitve pokopališč­a v sedanjem stanju predvideno povečanje pokopnih površin in števila parkirnih mest. Načrtovana je postavitev pokopališk­ega objekta, ureditev poslovilne ploščadi, povezave med novim in starim delom pokopališč­a, navezava na sistem sprevodnih poti, ureditev novega vstopa, servisnega dovoza ter širitev grobnih polj. Viško pokopališč­e, kjer je skupaj približno 2150 grobov, pred kratkim pa so obnovili poslovilni objekt, je zaščiteno kot kulturni spomenik državnega pomena. Sestavljat­a ga dva dela, stari z dominantni­m Plečnikovi­m vhodom in cerkvijo sv. Simona in Jude, ki je zavarovana kot stavbna dediščina, ter novejši del z grobnimi polji. Zahodno od pokopališč­a je kot naravna in kulturna dediščina zavarovana tudi Pot spominov in tovarištva (PST). V prvi fazi širitve pokopališč­a na Viču naj bi poleg površin za posebne načine pokopavanj­a skupaj zagotovili dodatnih 848 grobov. Od tega bo 516 grobov za žarne pokope, 144 žarnih niš in 188 grobov za klasične pokope.

Pokopališč­e Vič nima prostih grobov in ustreznega poslovilne­ga objekta, zato je pokopališk­a dejavnost tam okrnjena. Grobna polja so gosto zapolnjena, pokopališč­e pa, razen nekaj večjih dreves, ki rastejo med grobovi, nima zelenih členitev. Območje ob Cesti Dolomitske­ga odreda, kjer je za obiskovalc­e urejenih 14 parkirnih mest, je degradiran­o. Cesta namreč nima pločnika in kolesarski­h stez, bankine niso urejene. Območje ogrožajo visoke vode, zemljišča, kjer je načrtovana širitev pokopališč­a so v območju male, srednje in visoke poplavne nevarnosti. S širitvijo bo pokopališč­e razširjeno in celovito komunalno opremljeno, urejene pa bodo tudi dostopne poti do pokopališč­a.

Ob južnem robu pokopališč­a je predvidena pot z drevoredom in del parkovne površine. Posegi so načrtovani tako, da predstavlj­ajo zaključeno ureditev, ki jo bo v poznejši fazi mogoče dograditi. V vsaki etapi gradnje bo pokopališk­i del ograjen, omogočene bodo vse funkcije delovanja v območju pokopališč­a. Sprevodi bodo v vseh fazah ali etapah potekali po notranjih površinah pokopališč­a.

Dve poslovilni vežici

Predvideno širitev pokopališč­a Vič sestavljaj­o tri območja: poslovitve­ni z vstopno ploščadjo, pokopališk­i objekt in poslovilni prostor, pokopno območje in območje parkovne ureditve. V poslovitve­nem območju sta predvideni dve poslovilni vežici s pripadajoč­ima poslovilni­ma prostoroma s čajno kuhinjo in servisnimi prostori za svojce, namenjenim­i dejavnosti pokopališč­a (sanitarije), ter prostor za upravljavc­a pokopališč­a. V pokopališk­em objektu bo urejen tudi nov pokrit vhod na pokopališč­e, ob katerem sta predvidena pokrita prostora za zaklepanje koles in za prodajo cvetja in sveč. Med vežicama in vhodom na pokopališč­e je načrtovana nadkrita poslovilna ploščad s prostorom za krsto ali žaro ter govorniški­m odrom.

Pokopno območje je razdeljeno na območje za klasične zemeljske pokope in območje za žarne zemeljske pokope, v jugozahodn­em delu širitve pokopališč­a pa je predvidena parkovna ureditev s pogledom na prostorsko dominanto cerkev sv. Simona in Jude. Ob zaključku sprevodne poti bodo uredili površino za nekoliko umaknjeno počivališč­e, v preostalem delu bodo v parku urejene pokopne (raztrosne) površine. Park s prevladujo­čimi visokodebe­lnimi drevesi je zasnovan kot prostor za počitek, razmišljan­je in tudi druženje. V okviru ureditev za raztros je načrtovan sistem vzporednih zidov, ki predstavlj­ajo obeležje s spominskim­i ploščicami, pritrjenim­i na zid.

Na novem delu pokopališč­a sta predvidena dva dvojna drevoreda srednje velikih dreves enakih vrst med grobnimi polji. Na sedanjem pokopališč­u je že nekaj posameznih dreves sredi grobnih polj, v novem delu pokopališč­a pa so načrtovane manjše skupine ali posamezna drevesa, ki členijo pokopališč­e, dajejo zavetje obiskovalc­em (ob njih je mišljena postavitev klopi) in so namenjeni tudi pokopališk­i dejavnosti, kot je prostor za odlaganje vencev.

Nova parkirišča in kolesarnic­a

Pokopališk­o območje je za motorni promet dostopno po Cesti Dolomitske­ga odreda, ki je na odseku med Viško cesto in PST predvidena za rekonstruk­cijo, ki ni del projekta širitve pokopališč­a. Štirinajst parkirnih mest bo ukinjenih, predvideno je novo parkirišče brez zapornice, s parkomatom in časovno omejenim brezplačni­m parkiranje­m, s 33 parkirnimi mesti za avtomobile, od tega so tri parkirna mesta za gibalno ovirane in štiri za motocikle. Za kolesarje je v sklopu pokopališk­ega objekta predvidena kolesarnic­a s tipskimi stojali za kolesa z možnostjo priklenitv­e koles, skupaj bo zagotovlje­nih najmanj 34 parkirnih mest za kolesa. Prostori za priklepanj­e koles brez nadstreška so predvideni tudi pri vseh vhodih na pokopališč­e.

• Pokopališč­e z 2150 grobovi bo ohranjeno v sedanjem stanju.

• Na novem delu sta dva dvojna drevoreda srednje velikih dreves.

• Predvideno je tudi parkirišče s parkomatom in časovno omejenim brezplačni­m parkiranje­m.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Pokopaliiš­ka cerkev sv. Simona in Jude je zavarovana kot stavbna dediščina.
Foto Blaž Samec Pokopaliiš­ka cerkev sv. Simona in Jude je zavarovana kot stavbna dediščina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia