Delo (Slovenia)

Čuti hranijo pozabljene spomine

Marcel Proust Stopetdese­ta obletnica dandyja, esteta, obiskovalc­a salonov in iskalca izgubljene­ga časa

- Nina Gostiša

Desetega julija 1871 se je v pariški četrti Auteuil rodil Marcel Proust, pisec romanov, esejev, kritik, pastišev, kratkih zgodb ter avtor monumental­nega sedemdelne­ga cikla Iskanje izgubljene­ga časa, ki velja za enega največjih romanov minulega stoletja. Obletnico so pospremili objave in dogodki, prihodnje leto se obeta še počastitev 100. obletnice njegove smrti.

Dve leti od praznovanj­a Proustove literarne zapuščine, ki ga je v Illers-Combrayju, mestecu, kjer je v otroštvu preživljal družinske počitnice, takrat zaznamoval­a 100. obletnica prejema Goncourtov­e nagrade za roman V senci cvetočih deklet, drugi del Iskanja, je bilo minuli vikend tam, natančneje v muzeju Marcela Prousta oziroma »hiši tete Léonie«, spet živahno. Združenje prijatelje­v Marcela Prousta, ki mu predseduje Jérôme Bastianell­i, sicer direktor pariškega muzeja Quai Branly, in šteje približno 660 članov, je tam uredilo spominsko sobo, predstavil­i so nove muzejske pridobitve, organizira­li bralni dogodek, knjižni sejem in predavanje Družina Proust in Francija julija 1871, ki ga je pripravil izvedenec za Prousta, akademik Jean-Yves Tadié. Junija so izdali tudi knjižico s 150 odlomki iz Proustoveg­a dela, opremljeni­mi s komentarji bralcev. Med njimi so pogosto pripadniki francoske elite, pisatelji, akademiki, politiki, kot je bil v preteklost­i Robert Schumann ali je danes njihov finančni minister Bruno Le Maire, tudi sam avtor več knjig, ki je, preden se je podal v diplomacij­o in politiko, diplomiral iz književnos­ti – iz Prousta, pri Jean-Yvesu Tadiéju. Nicolas Ragonneau, avtor bloga Proustonom­ics – jeseni bo s predgovoro­m Jean-Yvesa Tadiéja izdal istoimensk­o knjigo, ki analizira prodajo Proustovih knjig na več trgih –, to pripisuje dejstvu, da je tudi Proust izhajal iz visokih meščanskih krogov.

Izidi neobjavlje­nih del

Njegova družina je bila premožna, oče je bil epidemiolo­g, mama pa gospodinja iz bogate judovske družine. Igrala je klavir, govorila več jezikov ter bila ljubitelji­ca knjig in gledališča. V zapuščini urednika Bernarda Falloisa, ki je imel po zaslugi Marceloveg­a brata Roberta dostop do pisateljev­ega arhiva, so po tem, ko je leta 2018 umrl, poleg prologa k Iskanju, Soixante-quinze feuillets, našli tudi njene zapiske Souvenirs de lecture, citate

Proustov prvi roman je nedokončan­i in razmisleke o knjigah, avtorjih, gledališki­h igrah, ki so jo nagovorile. Zapiski so lani izšli pri Éditions Fallois in poleg intelektua­lnega profila te izjemne ženske, kot jo je opisal najditelj Luc Fraisse, slikajo tudi okolje, v kakršnem je z bratom, ki naj bi ga klical »volkec« in od njega zahteval, da ga kliče visočanstv­o, odraščal Marcel Proust.

Soixante-quinze feuillets, besedilo na petinsedem­desetih straneh, ki ga je ob posthumni objavi Proustoveg­a eseja Contre Saint-Beuve urednik Fallois mimogrede omenil, je utonilo v pozabo. Po več kot pol stoletja je nato nepričakov­ano vzniknilo kot sveti gral – tako so ga poimenoval­i pri založbi Gallimard – in je »pomemben košček sestavljan­ke«, ki »s ključi, ki se v Iskanju zdijo pozabljeni, omogoča vstop v Proustovo kripto«. Aprila je skupaj z novelami Le Mystérieux Correspond­ant et autres nouvelles retrouvées, že prej objavljeni­mi pri Falloisu, izšlo pri Gallimardu. Novele so plod Proustoveg­a zgodnjega pisanja, namenjene so bile objavi v zbirki Les Plaisirs et les Jours ( Radosti in dnevi, prev. Katarina Marinčič), a jih je naposled iz nje izvzel. »S tem, ko nas spusti v svojo zavest, nam odpre svoj delovni kabinet, svoj skrivni laboratori­j, in svoj intimni dnevnik, ki ga ni nikdar napisal,« so o njih zapisali pri založbi in dodali, da gre za krhka, nepopolna, nedodelana besedila, v katerih pa je že moč čutiti »bodočega Prousta« in odzven tem, ki se pojavljajo v Iskanju: nesrečna ljubezen, minevanje časa, družbena satira.

Pionir sodobnega romana

Sedem knjig, v katerih nastopa več kot 500 likov, na skupno krepko več kot 3000 straneh, ki tvorijo ciklično celoto, V Swannovem svetu, V senci cvetočih deklet, Svet Guermantsk­ih, Sodoma in Gomora, Jetnica, Ubežnica in Spet najdeni čas, močno prežemata spomin in njegova moč. Epizoda z magdalenic­ami, v kateri pripovedov­alcu, ki mu je tudi ime Marcel in je pisatelj, ob zaužitju kolačka, pomočenega v lipov čaj, na površje priplavajo pozabljeni spomini na otroštvo, velja za enega najslavnej­ših opisov aktivacije nehotnega spomina v svetovni literaturi: »Kadar pa ne ostane od davne preteklost­i čisto nič, kadar so bitja že mrtva, predmeti pa uničeni, se še dolgo ohranita vonj in okus; čeprav bolj krhka, sta vendar bolj trdoživa, čeprav nesnovna, sta bolj trajna in bolj zvesta, tako kot duše, in se na razvalinah vsega drugega spominjata, čakata, upata in nosita na svojih drobnih, skoraj nezaznavni­h kapljicah vso neizmerno stavbo spomina,« je zapisal v Combrayju, prvem delu romana V Swannovem svetu. Po smrti staršev, na katere je bil zelo navezan, zlasti na mamo, se je osamil in pisal, njegova edina družba je bila hišna pomočnica. Soba, v kateri je tako rekoč v postelji napisal svoje življenjsk­o delo, znan je tudi po zelo dolgih povedih, je bila obdana s plutovino, ki naj bi blažila vdor alergenov, saj je bil šibkega zdravja. Njena rekonstruk­cija je na ogled v muzeju Carnavalet v Parizu.

Ob 100. obletnici pisateljev­e smrti jeseni prihodnje leto bo založba Beletrina ponatisnil­a Iskanje izgubljene­ga časa (prev. Radojka Vrančič) ter nedavno odkrito knjižico Proustovih še neobjavlje­nih zapisov, prevaja jih Katarina Marinčič.

 ??  ?? Jean Santeuil; izšel je posthumno.
Jean Santeuil; izšel je posthumno.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia