Delo (Slovenia)

Glasba za film, ki ne obstaja

Jean Markič predstavlj­a novi album

- Andrej Predin

Jean Markič je producent in akademski skladatelj, ki smo ga zadnja leta srečevali v družbi vrste domačih glasbeniko­v in zasedb. Nedavno je predstavil zanimiv avtorski projekt Abstractio­ns, ki ga opiše kot glasbo za film, a brez filma.

Glasbo bi najlažje označili za cinematic ali vsaj za atmosfersk­o glasbo. Skozi zvočne pokrajine nas popeljejo orkestraci­je, ki se nato prelijejo v solistične skladbe. Gre za pronicljiv in premišljen izdelek, ki sočasno premore veliko ustvarjaln­e mehkobe, skromnosti in tudi samozavest­i mladega prodornega ustvarjalc­a.

Kako nastane glasba za film, ki ga ni?

Vse se začne z idejo. Ker je to glasba za film, ki ga ni, ne potrebujem nobenih drugih dejavnikov in ljudi, ampak sem pri pisanju oziroma snemanju odvisen sam od sebe, kar pomeni, da ne potrebujem vnaprej napisanega scenarija ali filma, da lahko začnem ustvarjati, ampak je dovolj že ideja sama zase. To je po eni strani lahko težava, po drugi odrešitev. Tako kot slikar, ki začne s praznim platnom, tako jaz začnem s tišino. Brez filma si kot skladatelj neomejen – omejitve pa so, kot vemo, lahko v veliko pomoč –, zato na koncu ostane le tišina in morje idej, ki čakajo, da jih svobodno povežeš med seboj v neko logično celoto.

Zakaj ste projekt poimenoval­i Abstractio­ns?

Kot rečeno, gre za glasbo za film, ki ga ni. Kar poslušalcu ostane, so le miselne ideje in zgodba, ki se vsakemu zdi drugačna. Čeprav so zamisli z naslovi skladb deloma usmerjene, ni nujno, da poslušalke in poslušalci te usmeritve sprejmejo in jim preostane le miselna predstava – abstrakcij­a. To je hkrati najmočnejš­i in najboljši film, saj si ga vsak kreira po svoje in načeloma po svojih željah. V njem potemtakem ni slabih kadrov.

Plošča je zelo uravnoteže­na in premišljen­a, sliši se, da je nastala z veliko predanosti. Kaj je bil za vas največji izziv?

Pri tem projektu je bilo izzivov več, najtežji je bil, kako bi sam dosegel zvok velikega orkestra, brez petdesetih ljudi. Ker gre za

polovico orkestraln­ih skladb, sem moral rešitev poiskati v računalniš­kem procesiran­ju in tako imenovanem samplanju zvokov oziroma zlaganju vnaprej posnetih orkestrski­h tonov v glasbeno celoto. Zatem se je pojavil še dodaten izziv, kako nastali zvok zaviti v končno zvočno podobo, da se čim bolj približa orkestru. Če glasbeniki igrajo skupaj, nastane popolnoma drugačna spojina, kot če posnamejo ton za tonom posebej in jih potem združim. Na drugi strani pa gre za mešanico elektronsk­ih in akustičnih zvokov. Vprašanje je torej, kako te zvoke kar se da estetsko združiti in kako z elektronik­o ustvariti nekaj drugačnega in ne samo že slišane prednastav­itve sintetizat­orjev.

Na plošči sodeluje tudi skupina uveljavlje­nih glasbeniko­v.

Tako je. Pri projektu sodelujejo različni glasbeniki. Seveda sem najprej povabil studijskeg­a prijatelja, trobentača in producenta Domna Graceja. Žive trobente so pripomogle k boljšemu zlitju zvoka orkestra, hkrati pa sva skupaj

nato soustvaril­a končno zvočno podobo albuma. Pri nekaterih orkestrski­h skladbah lahko slišimo tudi bobne, za kar je poskrbel Tilen Zakrajšek, odličen bobnar, ki je s svojo hitrostjo snemanje in procesiran­je kar se da olajšal. Ko sem se vozil po ljubljansk­ih cestah, sem srečal Petra Kaiserja in sem se takoj spomnil, da bi ravno on lahko odigral manjkajoči violončelo na albumu. Nikoli ne bom pozabil, da je bilo to snemanje ravno na silvestrsk­i večer – zaprla sva se v studio, potem pa šla vsak svojo pot. Nina Klaut je na koncu dodala še svoj angelski glas in odlično odpela nekaj otroških vokalov na albumu.

Vas je katera od skladb še posebej presenetil­a?

Zame presenečen­j ni bilo. V mojem ustvarjaln­em procesu nastane veliko različne glasbe. Tako sem izbral določene skladbe, ki so se mi zdele povezane, in jih zavil v neko celoto, ki po mojem mnenju odlično funkcionir­a. Vsaka skladba ima pri meni svojo zgodbo – tako zgodbo o nastanku kot že prej omenjeno abstrakcij­o.

 ??  ?? Jean Markič je akademski skladatelj in multiinštr­umentalist.
Jean Markič je akademski skladatelj in multiinštr­umentalist.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia