Delo (Slovenia)

Dvomov ni več, Roglič na OI na cesti in kronometru

Kolesarstv­o Kljub poškodbam pri padcih na Touru bo 31-letni Kisovčan v Tokiu vrhunsko pripravlje­n, pravi Andrej Hauptman

- Miha Hočevar Rešitve: 1) Bedič-Šajn, Otočec 2021: 2) Hirth-Saatdjian, Chalons 2021: 3) Nepomnjači– Iv. Šarić, Zagreb 2021: 4) Problem (Dehler, 1913): Matej Šebenik

Kolesarska Slovenija je v tednu dni, odkar je poškodovan­i Primož Roglič (Jumbo Visma) zapustil Tour de France, živela v negotovost­i, ali bo eden od najmočnejš­ih adutov naše reprezenta­nce nastopil na olimpijski­h igrah v Tokiu. Na odgovor je čakal tudi selektor Andrej Hauptman in včeraj dobil takšnega, kot si je želel, Roglič bo na Japonskem nastopil tako na cestni dirki kot v vožnji na kronometer. »Z veseljem lahko potrdim, da bo Primož nastopil na obeh dirkah. Ta čas še ni na vrhuncu pripravlje­nosti, bo pa storil vse, kar je v njegovi moči, da bo v najboljši formi v Tokiu,« je Hauptman povedal za Delo v Franciji, kjer kot športni direktor ekipe UAE vodi nosilca rumene majice Tadeja Pogačarja. Skupaj se bosta v deželo vzhajajoče­ga sonca podala naravnost iz Pariza po nedeljskem koncu Toura, saj je cestna dirka na sporedu že dan po slavnostne­m odprtju iger, v soboto 24. t. m. Vožnja na čas sledi v sredo, 28. t. m.

Glavno je, da bo Slovenija v Tokiu v pričakovan­i postavi: Roglič, Pogačar ter dva Jana, Polanc (UAE) in Tratnik (Bahrain Victorious). Po odpovedi Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious) je bila to logična izbira, v kateri bi Rogliča v primeru, če bi bile po dveh padcih na Touru poškodbe prehude, zamenjal Luka Mezgec (BikeExchan­ge). Z obema velikima zvezdnikom­a je Slovenija brez dvoma med kandidatka­mi za kolajne na izjemno zahtevni cestni preizkušnj­i – dolga bo 234 km, na njej pa bodo morali kolesarji ob predvidoma hudi vročini in visoki vlažnosti zraka premagati kar 4865 višinskih metrov.

Odločitev padla spomladi

»Glede na izjemno zahteven prerez proge, bosta Primož in Tadej brez dvoma glavna pri nas. S kakšnim dosežkom bomo zadovoljni? Nerad karkoli napoveduje­m, kriterij, to je medsebojni rezultat, v katerem je slavil prav Zirkelbach, ko je ugnal velemojstr­a in si s tem tudi prislužil naslov mojstra FIDE. Letošnja državna prvakinja je postala Zala Urh (Tajfun - ŠK Ljubljana), ki je obenem slavila tudi kot najboljša mladinka. V kategoriji veteranov je zmagal izkušeni mednarodni mojster Janez Barle (ŠD dr. Milan Vidmar Ljubljana) pred Vojkom Srebrničem (Tajfun ŠK Ljubljana) in Dušanom Čeponom (ŠK Postojna).

Vzporedno z našim državnim prvenstvom je bil v Beogradu izjemno močan mednarodni turnir Serbia Chess Open 2021, kjer je skupno nastopilo kar 483 igralk in igralcev iz 44 držav sveta. Med njimi je bilo kar 50 velemojstr­ov, 6 velemojstr­ic in 68 mednarodni­h mojstrov. Turnirja se je udeležilo tudi 10 slovenskih predstavni­kov, najboljši med našimi je bil Domen Tisaj s 5,5 točke na 43. mestu. Dosegel je odličen zmogljivos­tni rating 2560 in osvojil svojo drugo normo posebej pred tovrstno enodnevno dirko, pred katero je krog favoritov širok in se lahko spremeni v pravo loterijo. A če imamo številko ena in dve na svetu, ne moremo iti na OI le zato, da bi nastopili. Naredili bomo vse, da bomo dosegli vrhunski rezultat, ne morem reči, da ne bomo merili na vrh. Vseeno se je treba zavedati, da so na voljo samo tri kolajne, kandidatov za njih pa je nešteto,« je dejal Hauptman, ki kljub Pogačarjev­i zmagi v vožnji na čas v 5. etapi Toura in Rogličevem­u odstopu ni spremenil prvotnega načrta.

»Ne gre za odločitev, ki bi jo sprejeli tik pred zdajci. Že spomladi smo se dogovorili, da v vožnji za mednarodne­ga mojstra ter si priboril veliko število zmogljivos­tnih točk (62,60).

Za konec pa še o svetovnem spektaklu Croatia Grand Chess Tour v Zagrebu, kjer so nastopili vodilni šahisti sveta. Med udeleženci letos sicer ni bilo Magnusa Carlsena, je bil pa njegov ruski izzivalec Nepomnjači, kakor tudi nekdanja svetovna prvaka Kasparov in Anand. Dogodek je bil razdeljen na večdnevne dvoboje v dveh različnih disciplina­h. Na pospešenem turnirju je suvereno slavil Jan Nepomnjači, v hitropotez­nem delu turnirja je bil najboljši francoski super velemojste­r Maxim VachierLag­rave. In če je mladi generaciji ostre zobe pokazal Anand, je Gari Kasparov najverjetn­eje doživel fiasko svojega življenja. V osemnajsti­h partijah je dosegel vsega skupaj zgolj dve točki in pol. In če se bo držal svoje stroge samokritič­nosti, ga za šahovnico z najboljšim­i verjetno nikoli več ne bomo videli. na čas nastopi Roglič in se nanjo tudi pripravi. Držimo se te odločitve. Sicer pa je tudi razgibana kronometrs­ka trasa (na 44,2 km bodo morali kolesarji premagati 846 višinskih metrov, op. p.) Primožu pisana na kožo. Tudi tu bo meril na vrh,« je dodal Hauptman, ki je sicer še vedno lastnik najboljše slovenske kolesarske uvrstitve na olimpijski­h igrah. V Atenah 2004, kjer je zlato osvojil Italijan Paolo Bettini, je zasedel 5. mesto v cestni dirki.

»Glede na to, kakšne kolesarje imamo, bo ta znamka prej ali slej padla, veliko možnosti je, da že letos,« je še povedal Hauptman, za katerega bo to prvenec v vlogi selektorja.

V Riu 2016 je to vlogo opravljal še Gorazd Štangelj, najboljši med slovenskim­i kolesarji pa je bil na obeh dirkah Roglič z 10. mestom v vožnji na kronometer in 26. mestom v cestni dirki. V Riu je na cestni dirki nastopil tudi Polanc in odstopil, za Pogačarja in Tratnika pa bo to prvi olimpijski nastop. 1…Ld4! 2.Ld4 Dd4 3.Kh1 Df2 4.Tg1 Dg1! 0:1 1.Lb5! Lb7 2.a3! Tfd8 3.Le1! La3 4.Sd4! Td4 5.cd4 z odločilno materialno prednostjo belega.

1…Te4! 2.a6 Td4 3.a7 e4 4.Kg2 Ta7 5.Ta7 Td2 z zmago črnega v nadaljevan­ju.

1.Sd1! Kd4 (1…Ke4 2.Df5 Kd4 3.Dd5#; 1…Ke2 2.Df5 Ke1 3.Df2#) 2.Dc3 Ke4 3.De3#

Pripravlja

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia