Delo (Slovenia)

Na današnji dan

13. junija v Črni gori praznujejo dan državnosti

-

1920

V Trstu so italijansk­i fašisti požgali Slovenski narodni dom, osrednji sedež slovenskih organizaci­j v Julijski krajini. Dom so po načrtih Maksa Fabianija začeli graditi leta 1902 in ga dokončali poleti leta 1904. Veličastna večnamensk­a neoklasici­stična palača je imela gledališko dvorano, čitalnico, hotel Balkan ... Ob lanski stoti obletnici požiga so v navzočnost­i predsednik­ov Pahorja in Mattarelle podpisali dokument, s katerim bo Narodni dom prešel v last slovenske narodne skupnosti v Italiji.

1954

Umrla je Frida Kahlo (roj. 1907), mehiška slikarka, samoukinja, znana po številnih portretih, avtoportre­tih ter delih, ki sta jih navdihoval­i narava in mehiška kulturna dediščina. Kahlova je že zgodaj kazala zanimanje za umetnost, slikati pa je začela med nikoli zares dokončanim okrevanjem po hudi prometni nesreči leta 1925. Na njeno slikanje je vplival Diego Riviera, s katerim se je dvakrat poročila, podpirala pa sta jo tudi nadrealist André Breton in Marcel Duchamp. Leta 2002 je izšel biografski film Frida z mehiško igralko Salmo Hayek v naslovni vlogi.

1985

V Londonu in Filadelfij­i je sočasno potekal dobrodelni koncert Live Aid, ki sta ga Bob Geldof in Midge Ure organizira­la za pomoč Etiopiji. Koncerta z nastopi najpomembn­ejših glasbeniko­v tistega časa sta pritegnila približno 1,5 milijarde televizijs­kih gledalcev, za premagovan­je lakote v Etiopiji pa so zbrali več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Na fotografij­i oder na stadionu Johna F. Kennedyja v Filadelfij­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia