Delo (Slovenia)

Žalostni mali princ

-

Nedeljski inale evropskega prvenstva v nogometu si je v spremstvu staršev, princa Williama in vojvodinje Catherine, v VIP-loži ogledal tudi njun prvorojene­c princ George. Skorajšnji osemletnik, rojstni dan bo praznoval 22. julija, je na obrazu kazal čustva celotne nacije – od evforije po angleškem vodstvu v prvih minutah tekme do velikanske­ga razočaranj­a, ko so Italijani po streljanju enajstmetr­ovk pokopali njihove upe na prvi naslov evropskih prvakov.

Ko je v drugi minuti tekme Luke Shaw zadel za angleško vodstvo, je mali princ s celotnim stadionom Wembley skočil na noge in potem še staršem v objem. Celo pregovorno hladnega princa Williama je vrglo s sedeža in od veselja je skočil visoko v zrak. Oče in sin sta bila brezhibno urejena, v obleki in kravati, Kate pa je nosila belo bluzo in Zarin suknjič. Dišalo je po zgodovinsk­em trenutku, Britanci doslej namreč še niso osvojili evropske krone, še več, še nikoli niso bili v inalu.

Prvi udarec je Angležem zadal Leonardo Bonucci, ki je zadel za izenačenje, po podaljških brez zadetka na eni ali drugi strani pa se stvari po streljanju enajstmetr­ovk niso izšle po britanskih željah. Strele z bele točke sta pravzaprav opazovala le oče in sin, vojvodinja Cambriška pa je obraz zakopala v roke – tekma je bila za Kate, ki si je isti dan ogledala tudi inale Wimbledona, v katerem je slavil Srb Novak Đoković, očitno preveč napeta. Med razočarani­mi navijači je bil še posebej razočaran mali modrokrvne­ž George, ki je obsedel brez besed, starši pa so ga tolažili. Mama ga je stisnila v objem, oče pa pokrovitel­jsko objel. Na instagramu je princ William poskušal potolažiti tudi sonarodnja­ke. Nekaj minut po tekmi je namreč zapisal: »Srce parajoče. Čestitke azzurrom za veliko zmago. Anglija, vsi ste prišli tako daleč, toda žal danes ni bil naš dan. Visoko lahko dvignete glavo in ste ponosni nase – vem, da bodo velike stvari še prišle. W.« Tolažba ni kaj prida pomagala. Britanci so zaradi poraza še vedno neutolažlj­ivi, pa tudi George je bil na poti domov na zadnjem sedežu avtomobila videti povsem potolčen. Roko na srce, tudi princ William in Kate sta bila videti precej poklapana.

Predstavni­ki britanske kraljeve družine, ki so se na Wembleyju rokovali tudi s predsednik­om Uefe Aleksandro­m Čeferinom, še zdaleč niso bili edini pomembneži na tekmi. V 60.000-glavi množici navijačev so kamere ujele tudi britanskeg­a premiera Borisa Johnsona in njegovo ženo Carrie, nekdanjega nogometneg­a zvezdnika Davida Beckhama, manekenko Kate Moss in celo hollywoods­kega megazvezdn­ika Toma Cruisa.

 ?? Foto Carl Recine/Reuters ?? Tretji in drugi v vrsti za britanski prestol po porazu angleške izbrane vrste nista mogla skriti razočaranj­a.
Foto Carl Recine/Reuters Tretji in drugi v vrsti za britanski prestol po porazu angleške izbrane vrste nista mogla skriti razočaranj­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia