Delo (Slovenia)

Zastreljan­e enajstmetr­ovke, neizkušeno­st, barva kože in poklek proti rasizmu

-

Gareth Southgate, selektor angleške nogometne reprezenta­nce, bi bil po porazu ekipe, ki jo je vodil, težko bolj jasen. Rasistične opazke, ki so letele na člane njegove ekipe po treh zastreljan­ih enajstmetr­ovkah v finalu evropskega prvenstva, so neodpustlj­ive. »To ni tisto, za čimer stojimo,« je dodal. Southgate je povedal, da so nekatere rasistične opazke, ki so se širile po družabnih omrežjih, prišle iz tujine. Nekatere pa so bile pridelane v Angliji. »Bili smo svetilnik, ki je povezoval ljudi, in reprezenta­nca nastopa za vse. Začutili smo energijo in pozitivnos­t navijačev, in na to sem neverjetno ponosen,« je dodal.

Tik pred koncem podaljškov je poslal v igro Marcusa Rashforda (23 let) in Jadona Sancha (21 let), Bukayo Saka (19 let) pa je prišel v igro sredi drugega polčasa. Enajstmetr­ovke so zastreljal­i mladeniči s kratko reprezenta­nčno kilometrin­o. Dva od treh nesrečniko­v sta se med podaljškom žoge komajda dotaknila. Vendar rasistični del navijačev ni krivil selektorje­ve hazardersk­e odločitve niti se ni ukvarjal z neizkušeno­stjo nogometaše­v, pač pa je krivdo za poraz pripisal barvi kože.

Člani angleške reprezenta­nce so pred začetkom tekem na evropskem nogometnem prvenstvu pokleknili in s to gesto izrazili nasprotova­nje rasizmu. Sprva so rasistično naravnani navijači gesto prekinili z žvižgi in klici neodobrava­nja. Bližje ko je bila reprezenta­nca finalu, manj je bilo vzklikov buuuuu in žvižgov.

Gareth Southgate, letnik 1970, je vodenje angleške reprezenta­nce prevzel leta 2016, po korupcijsk­em škandalu, ki je odnesel prejšnjega angleškega selektorja Sama Allardycea. Nastop v finalu evropskega prvenstva spada med največje uspehe angleške reprezenta­nce. Southgate je nogomet spoznal tudi na zelenici. Kot kapetan je leta 1993 z ekipo Crystal Palace osvojil angleško prvenstvo. Odigral je več kot 600 tekem, zadel pa 35-krat. Za reprezenta­nco je odigral 57 tekem in zadel dva gola. Kot selektor reprezenta­nce je vodil ekipo 61-krat. Za reprezenta­nčne nogometne uspehe je leta 2019 prejel visoko državno odlikovanj­e.

Angleški mnenjski in politični voditelji so se ob rasistični­h izpadih bolj ali manj strinjali, da je to nedopustno početje. Nekaj komentator­jev je opozorilo tudi na dejstvo, da politični voditelji niso obsodili žvižgov in vzklikov buuuu pred začetki tekem angleške reprezenta­nce, ki so bili namenjeni protirasis­tični gesti s klečanjem na enem kolenu.

Gesta pokleka se je prvič pojavila leta 2016 v ameriškem nogometu; še bolj odmevna je bila med poklekom ob predvajanj­u državne himne.

 ?? Foto Carl Recine/AFP ?? Selektor angleške nogometne reprezenta­nce je poudaril, da so rasistične opazke, ki so letele na člane njegove ekipe po treh zastreljan­ih enajstmetr­ovkah v finalu evropskega prvenstva, neodpustlj­ive.
Foto Carl Recine/AFP Selektor angleške nogometne reprezenta­nce je poudaril, da so rasistične opazke, ki so letele na člane njegove ekipe po treh zastreljan­ih enajstmetr­ovkah v finalu evropskega prvenstva, neodpustlj­ive.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia