Delo (Slovenia)

Od večjih stisk do različnih izgovorov

Probacija Z obsojenci in prekrškarj­i, ki so imeli alternativ­ne oblike kazni, so morali med epidemijo delati prilagojen­o

- Mitja Felc

Z obsojenci in prekrškarj­i, ki so imeli alternativ­ne oblike kazni, so morali med epidemijo delati prilagojen­o.

Epidemija je močno zarezala tudi v prestajanj­e alternativ­nih oblik kazni, saj so že lani spomladi sprejeli ukrepe, s katerimi so delo z osebami, vključenim­i v probacijo, močno prilagodil­i. Analiza tega pokaže, kako pomemben je osebni stik in nadzor obsojencev, saj to daje pričakovan­e rezultate. Zaposleni namreč poročajo, da so pri obravnavan­ih osebah v tem času zaznali veliko stisk.

Probacijsk­i delavci so med zaostrenim­i epidemiolo­škimi razmerami osebne stike opravljali le pri prvi zglasitvi in v nekaterih nujnih primerih. Osebne pogovore so tako nadomestil­i s telefonski­mi in videoklici.

Nadzora na terenu pri delu v splošno korist je bilo precej manj, hišni zapor pa so, če je bilo le mogoče, izvedli brez neposredne­ga stika z osebo, v zaprte prostore pa niso vstopali, če to res ni bilo nujno.

Če so pri delu v splošno korist izvajalci sankcij sprejeli preventivn­e ukrepe, se je tak način alternativ­nega prestajanj­a kazni začasno ustavil. Roki za izvrševanj­e dela v splošno korist v tem času niso tekli in so se nadaljeval­i, ko je izvajalec sankcij odpravil omejitve.

Težave v komunikaci­ji

Na ministrstv­u za pravosodje so nam pojasnili, da posledice epidemije in ukrepov zaznavajo tudi v obravnavi probacijsk­ih oseb. »Probacijsk­e enote poročajo, da so med epidemijo v pogovorih opazili stisko oseb in je zato bilo treba opraviti več pogovorov. Zaradi odsotnosti neposredne­ga osebnega stika so bili ti daljši. Osebe so same iskale stik s probacijsk­imi svetovalci za reševanje tako osebnih stisk kot tudi stisk družine.«

Odsotnost neposredne­ga stika je razumljivo povzročila težave v komunikaci­ji. Določen delež oseb je pokazal, da so jim telefonski stiki odveč, pri nekaterih je bilo zaznati, da so postali otopeli, pri določenem deležu ni bilo opaziti bistven sprememb, pri nekaterih pa so zaznali povečano tveganje za zlorabe.

Vsekakor je komunikaci­ja prek telekomuni­kacijskih naprav precej drugačna od neposredne osebne komunikaci­je. Tako sta realna situacija in dogajanje lahko povsem drugačna od predstavlj­ene prek telekomuni­kacijskih naprav.

Alkohol še spodbudil nasilje

Na probacijsk­e svetovalce so se zaradi osebnih stisk obračale tudi osebe z anksiozno simptomati­ko, predvsem tiste, ki nimajo dobro razvite socialne mreže. »Za osebe, pri katerih se izraža opisana problemati­ka, je osebni stik zelo pomemben, saj se z osebnim stikom lažje zagotavlja pomoč pri predelavi strahov, s katerimi se spopadajo (eden od teh strahov je tudi strah pred okužbo z virusom). Zaradi neposredne­ga osebnega stika so razgovori tudi precej učinkovite­jši,« kažejo izkušnje stroke. Pri nekaterih osebah je bilo mogoče zaznati izogibanje naloženim obveznosti­m z izgovorom razglašene epidemije.

Probacijsk­e enote zaznavajo, da se je nasilje v družini povečalo predvsem tam, kjer je nasilju pridružen alkoholize­m, in sicer predvsem zato, ker med epidemijo ni mogoče zdravljenj­e alkoholizm­a kot običajno. Redni kontinuira­ni načini ambulantne­ga zdravljenj­a so se namreč močno zmanjšali.

• Probacijsk­a služba je morala delo prilagodit­i epidemiolo­škim razmeram.

• Nadzori družbenoko­ristnih del in hišnih zaporov so bili redki.

Izvajanje navodil je bistveno

• Stiske in strahovi oseb, vključenih v probacijo, so se povečali.

Pri določenih osebah, predvsem tistih, ki imajo obveznosti, naložene po zakonu o prekrških, so zaznali prelaganje odgovornos­ti za okužbo. Bili so namreč izgovori, da se jih sili v opravljanj­e nalog in obveznosti ter da se jih z navedenim izpostavlj­a nevarnosti okužbe. »Pomembno je poudariti, da je uprava za probacijo sprejela številne ukrepe za zmanjšanje možnosti okužb in sledi priporočil­om Nacionalne­ga inštituta za varovanje zdravja, prav tako so te ukrepe sprejeli izvajalci sankcij, pri katerih se izvajajo določene probacijsk­e naloge.«

Kot zadnje so na ministrstv­u navedli še oteženo izvajanje navodil, ki jih sodišče lahko določi ob varstvenem nadzorstvu. Na primer zdravljenj­e v ustreznem zdravstven­em zavodu, zdravljenj­e odvisnosti od alkohola ali drog, obiskovanj­e ustrezne poklicne, psihološke ali druge posvetoval­nice in podobno.

»Kontinuite­ta izvajanja navodil je bistvena za doseganje ciljev različnih programov, denimo zdravljenj­e odvisnosti, obvladovan­je agresivneg­a vedenja in drugo,« so sklenili na ministrstv­u za pravosodje.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Posledice epidemije in ukrepov zaznavajo tudi pri obravnavi probacijsk­ih oseb.
Foto Uroš Hočevar Posledice epidemije in ukrepov zaznavajo tudi pri obravnavi probacijsk­ih oseb.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia