Delo (Slovenia)

Strah pred pribežnišk­o krizo

Belorusija in EU V Litvi so zelo omejili pravice prosilcev za azil in začeli postavljat­i ograjo na jugovzhodn­i meji

- Boris Čibej

V Litvi so zelo omejili pravice prosilcev za azil in začeli postavljat­i ograjo na svoji jugovzhodn­i meji.

Zaradi navala afriških in azijskih pribežniko­v iz Belorusije je sosednja Litva drastično omejila pravice prosilcev za azil. Na meji postavljaj­o ograjo, litovskim obmejnim organom so priskočili na pomoč kolegi iz evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex, v Vilni pa svarijo, da bodo tudi preostale članice EU, kakor na primer Nemčija, kmalu doživele valove nezakoniti­h migrantov, če Evropi ne bo uspelo ustaviti »hibridne vojne« dolgoletne­ga beloruskeg­a trdorokega voditelja Aleksandra Lukašenka.

• Ilva Johansson: Zdi se, da Belorusija omogoča nezakonito migracijo.

• Litva se zavzema za zaostritev sankcij proti Lukašenku.

»Če kdo misli, da bomo zaprli meje s Poljsko, Litvo, Latvijo in Ukrajino ter postali taborišče za ljudi, ki bežijo iz Afganistan­a, Irana, Iraka, Sirije, Libije in Tunizije, se zelo moti. Nikogar ne bomo zadrževali. Saj ne prihajajo k nam, temveč v razsvetlje­no, toplo in prijetno Evropo,« je prejšnji teden izjavil beloruski predsednik. Čeprav je zagrozil, da bo Belorusija odprla meje z Evropsko unijo za nezakonite migrante in kriminalce, še vedno vztraja, da njegova država ne organizira prehodov čez mejo. Na Zahodu njegovim zagotovilo­m ne verjamejo. »Zdi se, da zdaj beloruske oblasti omogočajo nezakonito migracijo. Najbrž je to maščevanje za omejitvene ukrepe EU in litovsko podporo civilni družbi v Belorusiji,« je pred dnevi v evropskem parlamentu pojasnila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Lukašenkov­o hibridno orožje

Izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri, ki bo v naslednjih dnevih na pomoč litovskim obmejnim organom poslal vsaj 60 sodelavcev, je povedal, da so v zadnjih dveh mesecih zadržali več kot 1600 ljudi, ki so nezakonito prečkali belorusko-litovsko mejo, kar je dvajsetkra­t več kot v celotnem lanskem letu. Junija se je število nezakoniti­h prehodov šestkratno povečalo, skoraj polovico od letošnjih pribežniko­v so prijeli julija. Po njegovih besedah je Frontex opazoval to mejo že lani jeseni, saj je pričakoval, da bo Belorusija zlorabila migrante kot politično orožje.

Po besedah litovskega zunanjega ministra Gabrielius­a Landsbergi­sa je to Lukašenkov­o »hibridno orožje«, s katerim hoče prisiliti Unijo, da spremeni oziroma omili politiko do Belorusije. Po njegovem mnenju bi morala biti evropska strategija ravno nasprotna. Na nedavnem zasedanju evropskih zunanjih ministrov je predlagal uvedbo novega, že petega paketa sankcij proti režimu v Minsku. »EU bi morala imeti enotno strategijo, kako se postaviti nasproti takšnim političnim oziroma hibridnim grožnjam. Potrebujem­o strategijo vračanja migrantov, saj se posamezna država – pa naj bo to Litva, Grčija ali Španija – sama znajde na dokaj zahtevni poti, ko poskuša vrniti ljudi, ki so nezakonito prišli v državo. Drugič, moramo biti zelo ostri do režimov, ki uporabljaj­o takšno orožje,« je povedal vodja litovske diplomacij­e. Če ne bo beloruska pot čim prej zablokiran­a, je opozoril, se bodo tudi druge države, na primer Nemčija, kmalu morale spopasti z novimi valovi beguncev, ki nezakonito prihajajo v Evropo.

Omejevanje pravic beguncev

V Litvi pospešeno postavljaj­o šotore za nove zbirne centre, v petek pa so začeli na beloruski meji graditi dvojno ograjo iz bodeče žice. Z njo bodo zagradili od 550 od 680 kilometrov meje med državama, njena postavitev pa bo stala okoli 41 milijonov evrov. Litovski parlament je v torek sprejel zakon, ki zelo omejuje pravice prosilcev za azil. Ti bodo morali zdaj pol leta po prihodu preždeti zaprti v zbirnih centrih. Zakon tudi pospešuje njihovo vračanje, tistim, ki so jim zavrnili azil, omejuje pravico do pritožbe, hkrati pa lahko oblasti izženejo iz države tudi tiste, ki še čakajo, kako se bo sodišče odločilo o njihovi pritožbi. Novi ukrepi imajo široko politično podporo, saj je zakon podprlo kar 84 poslancev, vzdržalo se jih je pet, proti pa je bil le eden. Nekaj razburjenj­a je nova zakonodaja izzvala le med predstavni­ki človekolju­bnih organizaci­j. »Zakon je potencialn­o kratenje človekovih pravic in ni skladen z direktivam­i EU,« je za agencijo Reuters povedala programska direktoric­a litovskega Rdečega križa Eglė Samuchovai­tė. »Sedanjim slabim razmeram v litovskih zbirnih centrih daje zakonsko podlago, ranljive ljudi pa postavlja v še bolj ranljiv položaj.«

• Naslednja na seznamu Lukašenkov­ih tarč bi lahko bila Nemčija.

 ?? Foto Janis Laizans/Reuters ?? Pripadniki litovske vojske med postavljan­jem rezilne žice ob meji z Belorusijo
Foto Janis Laizans/Reuters Pripadniki litovske vojske med postavljan­jem rezilne žice ob meji z Belorusijo
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia