Delo (Slovenia)

Pripravlje­ni na kvantni skok

- Peter Žerjavič o podnebnem svežnju EU

NPodnebna preobrazba bo zapleten proces, uspešen bo, če bo viden kot priložnost, ne kot tveganje.

estrpno pričakovan­i podnebni sveženj Pripravlje­ni na

55 je obsežen projekt na številnih področjih, ki bo še pospešil zeleno preobrazbo stare celine. To je že v samem jedru delovanja EU v tej institucio­nalni petletki in programa okrevanja pandemije stare celine. Med uresničeva­njem bo zelo vplival na delovanje gospodarst­ev in družb na vseh straneh Evrope, od Portugalsk­e do Romunije, od Cipra do Finske.

Je ključni projekt tega mandata predsednic­e Ursule von der Leyen in od uresničeva­nja velikih ambicij bo na koncu odvisna ocena njenega dela. A sprejemanj­e svežnja bo velik zalogaj: politični, gospodarsk­i, socialni. Interesi članic so različni. Države, kot je Poljska, ki je tradiciona­lno odvisna od premoga, bi proces raje zavirale in si izbojevale čim več inančne podpore za vsak korak v preobrazbi.

Delitev bremen je zmeraj trd oreh. Pričakovat­i je široke lobistične akcije industrije, ki bo poskušala razvodenit­i katerega od predlogov. Ker je EU odgovorna le še za majhen delež, okoli osem odstotkov izpustov CO , je uspeh pri omejevanju 2 podnebnih sprememb, ki je lahko le globalen, odvisen predvsem od voljnosti drugih. Zlasti vrnitev ZDA po travmi s predsednik­om Donaldom Trumpom je pozitivno znamenje.

Ni naključje, da je v vseh razpravah poudarjena socialna razsežnost podnebnega svežnja. Odločevalc­i bodo morali zagotoviti, da socialno ranljivi ne bodo žrtve preobrazbe, saj bodo v številnih evropskih regijah izginjala tradiciona­lna delovna mesta. Poleg tega se bodo zviševali stroški goriva in ogrevanja. Znamenja nezadovolj­stva delov prebivalst­va z zeleno politiko so bila opazna že med protesti rumenih jopičev v Franciji.

S slovesom od ogljika ni povezano le ukvarjanje z zavoženimi, celo milijardni­mi naložbami, ampak tudi končanje obdobja, ko izpustov toplogredn­ih plinov ignorantsk­o ne povezujemo z vse pogostejši­mi ekstremnim­i vremenskim­i pojavi v našem okolju in tveganji za prihodnje generacije. Tudi v globalni trgovinski bitki mora Evropa paziti, da si z razogljiče­njem ustvari konkurenčn­e prednosti.

Podnebna preobrazba bo zapleten proces, uspešen bo, če bo sprejet kot kvantni preskok in velika priložnost, ne kot tveganje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia