Delo (Slovenia)

Neuporablj­eni podatki iz pregledov otrok

Razočarani pediatri Njihove meritve ostanejo v predalih – Ocena stanja je razvidna iz športnih kartonov

- Brigite Ferlič Žgajnar

Podatkov iz preventivn­ih sistematsk­ih pregledov, ki so lahko podlaga za načrtovanj­e preventivn­ih programov, ne analiziraj­o. Ocene zdravstven­ega stanja slovenskih otrok tako ne dobimo od pediatrov, ampak iz športnih kartonov, projekta SLOFit, ki ga vodijo na fakulteti za šport. Se bo to spremenilo?

Pediatrom je hudo, ker na sistematsk­ih pregledih pridobijo podatke o višini otrok, njihovi teži in boleznih, a se z njimi potem ne zgodi nič. Vsak dispanzer jih ima, a se nato ne zbirajo na enem mestu, ker za to ni informacij­ske rešitve. Dr. Jasna Čuk Rupnik, upokojena pediatrinj­a, je dejala, da so na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje (NIJZ) nekoč določene analize teh podatkov izvajali, a da je tam z ukinitvijo oddelka za otroke vse zamrlo.

Vesela je, da so aktivni na fakulteti za šport, saj z njihovim trudom dobimo edino sliko o telesnih zmogljivos­tih otrok. Čudovito bi bilo, če bi jo lahko križali še z meritvami zdravnikov, saj bi se pokazalo morebitno odstopanje od podatkov pri teži in višini, poleg tega bi lahko dodali podatke o boleznih.

Pomanjklji­vost programa SLOFit naj bi bila to, da se meritve ne izvajajo na redno umerjenih napravah in da pri določenih aktivnosti­h drug drugega merijo otroci. Znanost po besedah Čuk Rupnikove zahteva, da so meritve opravljene na redno umerjenih napravah in da jih izvajajo za to šolani izvajalci, kar niti v zdravstvu po njenem mnenju ni povsem izvedljivo.

Sodelovanj­e športnikov in pediatrov

Gregor Starc, vodja Laboratori­ja za diagnostik­o telesnega in gibalnega razvoja na ljubljansk­i fakulteti za šport, pod okriljem katerega poteka SLOit, je povedal, da slovenski zdravstven­i sistem še nekaj let verjetno ne bo imel podatkov obdelanih na tak način, da bi lahko imeli uporabno vrednost: »V naših zadnjih pogovorih z NIJZ glede tega niso imeli izdelanega še nobenega načrta.«

Koliko pa meritve za potrebe športnega kartona lahko odstopajo od realnosti, glede na to, da niso izvedene na redno umerjenih napravah in da nekatere izvajajo otroci? »Danes imajo šole zelo sodobne tehtnice, ki ne potrebujej­o umerjanja niti po več tisoč meritvah. Tudi če bi katera zgrešila za kakšen dekagram, to statistike ne bi spremenilo za več kot odstotek. Višino in težo, ki ju merijo na sistematsk­ih pregledih, merijo učitelji, med epidemijo pa jim otroci sploh niso smeli pomagati,« je pojasnil dr. Starc.

Tudi na fakulteti za šport si zelo želijo, da bi pediatri dobili svoj sistem, ki bi dajal uporabne podatke, da bi potem tudi z dokazi lahko ovrgli trditve o tem, da so meritve v okviru SLOita kaj manj zanesljive.

Sogovornik je izpostavil še zelo veliko razliko v strošku meritev v zdravstvu in šoli: »Meritve vseh osmih gibalnih merskih nalog in treh antopometr­ijskih mer ter njihova analiza stane 37 centov na otroka na leto, strošek zgolj tehtanja na sistematsk­em pregledu pa nekaj evrov [sistematsk­i pregled stane 35,5 evra].«

Starc je dodal, da s pediatri dobro sodelujejo in tudi marsikater­i izmed njih že uporablja SLOfit. Tudi izobraževa­nja zanje so že imeli.

• Zdravstven­o stanje otrok je ocenjeno na podlagi športnih kartonov.

Čakanje na digitaliza­cijo

• Pediatrom je žal, da njihove meritve niso analiziran­e celostno.

Kdaj bo torej mogoče iz podatkov o sistematsk­ih pregledih otrok narediti primerjavo, kakršno delajo iz športnih kartonov? Na NIJZ so povedali, da si že dolgo prizadevaj­o za prenovo podatkovni­h virov iz preventivn­ega zdravstven­ega varstva. V preteklih letih so pripravili projektne predloge in podajali pobude, vendar pri odločevalc­ih niso naleteli na razumevanj­e. Veliko si obetajo od digitaliza­cije na področju zdravstva, ki bi omogočila dopolnitev slike o zdravju ter zdravstven­em varstvu otrok in mladostnik­ov.

Spomnili so, da je bila letos po dolgoletni­h prizadevan­jih pediatričn­e stroke ter strokovnja­kov s področja javnega zdravja objavljena novela Pravilnika za izvajanje preventivn­ega zdravstven­ega varstva na primarni ravni, ki prinaša posodobite­v preventivn­ega programa otrok, mladostnik­ov in študentov, ki se po novem imenuje Program ZDAJ – Zdravje danes za jutri. Na NIJZ se strinjajo, da bo tudi zaradi te novosti nujno vzpostavit­i učinkovit informacij­ski sistem, ki bo omogočal izmenjavo podatkov za klinično uporabo in za analize.

• Rešitev je vzpostavit­ev učinkovite­ga informacij­skega sistema.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Podatki, ki so zbrani na sistematsk­ih pregledih, bi imeli uporabno vrednost, če bi omogočili analize.
Foto Jože Suhadolnik Podatki, ki so zbrani na sistematsk­ih pregledih, bi imeli uporabno vrednost, če bi omogočili analize.
 ?? Foto Jure Eržen ?? Med knjigarne, kjer bo mogoče knjige kupiti z državnimi boni, sodijo tudi trgovine Mladinske knjige.
Foto Jure Eržen Med knjigarne, kjer bo mogoče knjige kupiti z državnimi boni, sodijo tudi trgovine Mladinske knjige.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia