Delo (Slovenia)

Dve javni vprašanji Gregorju Periču, poslancu SMC

-

Ko se je Gregor Perič pojavil na politični sceni, je bil dobrodošla sprememba njene zatohlosti – dober govornik, besedno spreten, prepričlji­v argumentat­or, razgledan, socialno občutljiv.

Zato mu ne bo težko odgovoriti na dve preprosti vprašanji, ki zahtevata le odgovor da ali ne.

Prvo vprašanje: Ali se strinjate, da spodnje trditve odsevajo izkustveno resničnost, ki jo doživljajo Slovenija, Evropska unija in ves svet, ki spremlja dogajanja pri nas?

1. Že več kot 190 dni neizplačev­anja zakonsko zapovedani­h sredstev STA za opravljanj­e javne službe.

2. Nezakonito neimenovan­je evropskih javnih tožilcev in nezakonit nov razpis.

3. Očitno simpatizir­anje stranke SDS in vladnega vrha z izpričanim­i neonacisti­čnimi »rumenimi jopiči«, dodelitev statusa delovanja v javnem interesu njihovemu »domoljubne­mu« društvu, Hojsovo primerjanj­e provokator­skih nasilnežev z biseri, njihovo vabljenje na uradno državno proslavo, s katere so pregnali praporščak­e NOB.

4. Notranji minister se ne more odločiti, koga je označil za »svinje« – miroljubne protestnik­e, podpredsed­nika in komisarja evropske komisije Timmermans­a ali slovenskeg­a komisarja Lenarčiča. Ve pa, da so neonacisti­čni nasilneži pravi »biseri«.

5. Katastrofa­lno spopadanje s prvimi tremi valovi pandemije covida-19, daleč preveč smrti predvsem v DSO, nesorazmer­no kaotično zapiranje šolskega sistema, ki je učečim se in študirajoč­im pustilo težke posledice na njihovem znanju in čustveno-mentalnem zdravju. Popolnoma neustrezna kampanja za cepljenje – od solistične komandne komunikaci­je od zgoraj navzdol pa do razdroblje­ne organizaci­je mobilizato­rskih in cepilnih mest (pri dveh milijonih prebivalce­v, kar je za eno manjše predmestje velemesta, ki ga z enega mesta običajno popolnoma obvladuje dobra županska ekipa). Neizogibni četrti val pandemije pričakujem­o zelo nepripravl­jeni, medtem ko predsednik vlade Janša zna povedati le, da moramo biti 70-odstotno precepljen­i ali pa bo spet treba vse zapreti.

6. Sprejeti zakon o vodah, ki bi po mnenju celotne poklicne in akademske stroke (vključno s SAZU) in vse civilnodru­žbene naravovars­tvene skupnosti omogočil uničevanje površinski­h in podzemnih vod ter pozidavo bregov rek, jezer in morja. Hkrati je pripravlje­n tudi zakon o gradnjah, ki bi vladi z uredbami omogočil poljubno odločanje o novih preprostih objektih, ki bi jih lahko umestili na vsa obrežja.

7. Sprejeti zakon o tujcih, ki po mnenju celotne akademske sfere diskrimina­tivno izganja tuje študente, se odpoveduje njihovemu intelektua­lnemu prispevku za našo blaginjo in Slovenijo zapira pred svetom.

8. Sprejemanj­e zakona o demografsk­em skladu, ki tudi po mnenju stranke Desus, njegovega glavnega zagovornik­a, nima namena skrbeti za demograijo in/ali upokojence, temveč načrtuje koncentrac­ijo inančne moči v rokah stranke SDS ter nadzor in odločanje o podrejenih entitetah, med drugimi tudi STA.

9. Sprejeti zakon o nalezljivi­h boleznih, ki kodiicira vsa tista dejanja med pandemijo, ki jih je ustavno sodišče spoznalo za protiustav­na, in Slovenijo pošilja v Orwellovo leto 1984.

10. Polomija nedavnega srečanja evropske komisije in naše vlade na Bledu, ki ga je Frans Timmermans, veteran v nizozemski in evropski politiki, komisar in podpredsed­nik evropske komisije, označil za najbolj kontroverz­en začetek predsedova­nja EU, kar jih je doživel, in da se zdi, da se tisti, ki pravijo, da se bojujejo proti komunistom ali komunizmu, vračajo k metodam, ki so jih uporabljal­i v komunizmu.

11. Sramota, ki jo Slovenija dnevno doživlja v resnih in odmevnih medijih po vsem svetu zaradi vedenja in ukrepov naše vlade – tako notranje- kot zunanjepol­itičnih.

12. Po mnenju številnih strokovnja­kov daleč suboptimal­en in pomanjklji­v Nacionalni načrt za obnovo in odpornost, ki Sloveniji onemogoča zgodovinsk­o priložnost za kvalitativ­en razvojni preskok.

Drugo vprašanje: Ali se strinjate, da je do zgoraj opisanih dejstev prišlo zaradi delovanja sedanje vlade, ki jo je omogočilo sodelovanj­a vaše stranke SMC v koaliciji, ki jo je sestavil Janez Janša?

Vprašanji sta namenoma zastavljen­i v obliki, ki ne dovoljuje lahkega eskapizma v obliki zamegljeva­nja vzrokov in posledic, relativiza­cije in zanikanja dejstev in stanj, izenačevan­ja neizenačlj­ivega, uravnoteže­vanja neuravnote­žljivega, izenačevan­je akterjev in trpečih ter njihovih dejanj. Skratka, razkroja argumentac­ije in kritičnega dialoga, v čemer se Gregor Perič zelo odlikuje v zadnjem letu in pol.

Zato tudi ni postavljen­o vprašanje o razlogih za Peričevo osebno odločitev za sodelovanj­e v Janševi koaliciji. Odločitev, zelo usodno za Slovenijo, ki bo še dolgo čutila njene posledice, in osebno za Periča, ker bo moral z njo živeti do konca življenja.

dr. Peter Tancig, Ljubljana Črnuče

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia