Delo (Slovenia)

Ne delajmo si utvar

-

Na RTV Slovenija sem pred referendum­om 11. julija spremljala oddajo o referendum­u.

Glede na to, da sta se minister Vizjak in vlada zakona o spremembah in dopolnitva­h zakona o vodah oklepala kot pijanec plota, vse nasprotne argumente pa zavračala, bi rekla, da si ta oblast domišlja, da smo državljani zaradi nje, ne ona zaradi državljano­v, in da bo večna.

Velik del prebivalst­va, vključno z okoljskimi strokovnja­ki, je zakonu utemeljeno nasprotova­l, predlagate­lji pa se niso premaknili niti za milimeter. Brez dvoma so nameravali ustreči kapitalski­m lobijem kljub slabim izkušnjam z njihovim onesnaževa­njem. Tudi vodo so že prodajali in prodali, za zraven pa še kup zavajanj. Pravica do zdrave pitne vode je zapisana v ustavo, a se za to ne menijo kaj dosti.

Lep primer prisvajanj­a brežine reke Kolpe je neki Big Berry Resort. Res je, da Kolpe ni zagradil, ker je ni smel, zato pa je razmeroma veliko zemljišče ogradil in postavil zapornico. To nedvomno dnevnemu kopalcu pove, da tu ni zaželen. Preden je en kapitalist zemljišče prodal drugemu, je bilo to priljublje­no naravno kopališče za domačine, za bližnjo in daljno okolico, zdaj pa je ekskluzivn­o za tiste, ki najamejo njegov dragi objekt.

Pa naj si delamo utvare, da bo pozidava priobalnih zemljišč kje drugje delovala kako drugače? Vse, kar bo tam zgrajeno – od preprostih objektov, hotelov, industrijs­kih obratov do bencinskih črpalk – gotovo ne bo za »plebs«, kar pa se bo stekalo od tam (kanalizaci­ja, odplake ...) v vode, pa bo skupna stvar.

Tanja K. Škof, Semič

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia