Delo (Slovenia)

Odpadki v bližini smetnjakov mestu niso v ponos

Voka Snaga Prijazno opozarjanj­e ni obrodilo sadov, zato stroga opozorila na potopnih smetnjakih

- Aleš Stergar

Med epidemijo je v Ljubljani popustila disciplina pri odlaganju, zbiranju in ločevanju odpadkov, veliko smeti se je »pridelalo« in obležalo ob dostavi oziroma prevzemu hrane, zasmeteni so bili parki, tudi Tivoli. V javnem komunalnem podjetju Voka Snaga opažajo, da »njihovo prijazno in nekoliko humorno komunicira­nje ter pozivanje k skrbi za skupno dobro ne obrodita sadov«. Zato so na podzemne zbiralnice v središču mesta začeli nameščati nalepke, ki uporabnike opozarjajo na obveznosti, prepovedi in predvidene denarne kazni. »Poleg zabojnikov se nabirajo odpadki, ki spadajo v zbirni center oziroma je zanje treba naročiti kosovni odvoz. Plastična embalaža, papir in karton so namesto v zabojnik pogosto odloženi poleg njega, kopičijo se vreče z odpadki, ki v zabojnike na ekoloških otokih in v podzemne zbiralnice ne spadajo. Takšno ravnanje, torej odlaganje odpadkov poleg zabojnikov, je z občinsko zakonodajo prepovedan­o,« opozarjajo v podjetju. In dodajajo, da se zavedajo, da se meščanke in meščani v teh časih srečujejo s številnimi stiskami in težavami, razumejo tudi, da v razmerah, v katerih smo se znašli, ustrezno ravnanje z odpadki za marsikoga ni več (tako) pomembno. »A vendar je ustrezen odnos do lastnih odpadkov znak spoštovanj­a vseh, s katerimi sobivamo, in naš prispevek k skupnemu dobremu, za katerega smo odgovorni vsi. Smetenje in odlaganje odpadkov tja, kamor ne spadajo, vplivata na kakovost življenja vseh nas – prebivalce­v in obiskovalc­ev Ljubljane, hkrati pa takšno vedenje lahko škoduje tudi živalim in rastlinam,« dodajajo v družbi.

Ob postopnem pomladnem odpiranju življenja so v Voki Snagi opozarjali, da kaže smeti po piknikih v Tivoliju odnesti s seboj, saj so smetnjaki v parku – tako kot drugod po mestu – za tako velike količine embalaže preprosto premajhni. In temu tudi niso namenjeni. Še podzemni zbiralniki v središču mesta so bili hitro polni.

Poleti nadzor inšpektorj­ev

Za nadzor in ukrepanje oziroma sankcionir­anje (z denarnimi kaznimi) je pristojen mestni inšpektora­t, ki ga o nepravilno­stih obveščajo tudi meščanke in meščani. V Voki Snagi pa pojasnjuje­jo, da poleti načrtujejo več skupnih akcij nadzora, ko bodo inšpektorj­i pregledali okolico podzemnih zbiralnic. Opozarjajo še, da h kopičenju odpadkov poleg zabojnikov prispevajo tudi pravne osebe (torej lokali, restavraci­je, trgovine) tudi z »nekomunaln­o« embalažo. Poudarjajo, da so pravne osebe dolžne s posebno pogodbo in na poseben način urediti prevzem in odvoz ločeno zbrane odpadne embalaže (plastične, kartonske, papirnate, steklene), ki nastaja pri opravljanj­u proizvodne, trgovinske in storitvene dejavnosti.

Mestni svetniki so lani posodobili odlok o zbiranju komunalnih odpadkov. Tako Voka Snaga že umika zabojnike za embalažo z ekoloških otokov, pripravlja­jo tudi natečaj za izbiro arhitektur­ne rešitve za umestitev mini zbirnih centrov v prostor. Prihodnje leto je predvidena postavitev dveh tovrstnih centrov, lokaciji pa še nista določeni. Nič se ni premaknilo

• Veliko smeti obleži ob dostavi oziroma ob prevzemu hrane.

• Voka Snaga enkrat na leto brezplačno očisti zabojnike za biološke odpadke.

• Elektronsk­i odpadki ne spadajo med mešane komunalne odpadke.

tudi pri vprašanju ureditve velikih nadzemnih zabojnikov za okoli 500 uporabniko­v na občinskih zemljiščih v velikih blokovskih naseljih in naročila novega smetarskeg­a vozila za te velike nadzemne zabojnike.

Občani pa medtem opozarjajo še na umazane zabojnike in posode za smeti. Na občinskem oddelku za gospodarsk­e dejavnosti in promet pojasnjuje­jo, da v skladu z odlokom Voka Snaga zagotavlja enkrat na leto čiščenje zabojnikov za biološke odpadke, druge vrste zabojnikov pa podjetje očisti po predhodnem naročilu in za plačilo. Voka Snaga sicer skrbi za ravnanje z odpadki v skoraj petini oziroma 154.000 slovenskih gospodinjs­tvih.

Nevarna odpadna elektronik­a

Na pobudo meščana, da bi v mestu postavili več zabojnikov za izrabljene manjše elektronsk­e odpadke, ki jih je mogoče oddati le na Povšetovi in Barju, tako da drobnarije še vedno pretežno romajo med mešane komunalne odpadke, so z mestne uprave pojasnili, da električna in elektronsk­a oprema vsebuje številne okolju nevarne snovi (kot so svinec, kadmij, živo srebro in plini), ki jih s posebnimi postopki uničijo ali ponovno uporabijo. Nikakor pa ta odpadna oprema ne spada v zabojnike za preostanek odpadkov ali med kosovne odpadke. Prevzeti jo morajo trgovci, odpeljati pa jo je mogoče tudi v Zbirni center Barje, začasni zbirni center na Povšetovi in začasne zbirne centre v primestnih občinah. Manjše kose (do velikosti sesalnika) lahko občani oddajo tudi v premični zbiralnici, ki je po vnaprej določenem urniku spomladi in jeseni na različnih lokacijah v Ljubljani in primestnih občinah.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Ker so nekateri nevestni meščani odpadke odlagali kar zraven potopnih smetnjakov, so nanje nalepili opozorila.
Foto Voranc Vogel Ker so nekateri nevestni meščani odpadke odlagali kar zraven potopnih smetnjakov, so nanje nalepili opozorila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia