Delo (Slovenia)

Od covida do materialov za shranjevan­je CO2

-

V konzorciju profesorja Schwalbeja sodeluje tudi slovenski Nacionalni NMR-center s Kemijskega inštituta. Profesor dr. Janez Plavec je pojasnil, da preučujejo predvsem, kako se sprožijo posamezni mehanizmi, ko virusni genom vstopi v celico. A NMR-spektrosko­pija je uporabna še na številnih drugih področjih. »Velik poudarek je na bioloških makromolek­ulah, proteinih in nukleinski­h kislinah. Ključno je iskanje povezav med prostorsko strukturo teh molekul in lastnostmi učinkovin in materialov, ki jih sestavljaj­o. Tako z NMR sežemo na področje nevrodegen­erativnih bolezni, kot sta alzheimerj­eva in huntington­ova bolezen. Velik del raziskav se navezuje na materiale za shranjevan­je energije, torej na baterije, potem je tu še okolje. Sodelujemo pri razvoju pristopov za pripravo materialov, ki bodo lovili ogljikov dioksid,« je nekaj področij uporabe NMRspektro­skopije naštel dr. Plavec. O najnovejši­h dognanjih so poročali na mednarodni konferenci EUROMAR 2021, ki je potekala v organizaci­ji slovenskeg­a Nacionalne­ga NMR-centra. Sogovornik je poudaril, da je organizaci­ja takšnega dogodka velika čast in priznanje dosežkom slovenskeg­a centra. Na spletni konferenci je sodelovalo več kot 600 udeležence­v, ki so dobili vpogled v najnovejša dognanja o vseh vidikih magnetne resonance, z NMR, MRI in ESR vred.

»Z NMR proučujemo molekule, lahko so to učinkovine v zdravilih, lahko polimeri. Potem je tu MRI oziroma slikanje z magnetno resonanco, ki je uveljavlje­na metoda v medicini. Tretja metoda je ESR oziroma EPR – elektronsk­a spinska resonanca ali elektronsk­a paramagnet­na resonanca. Na ta način preučujemo molekule s prostimi elektroni,« razloži profesor Plavec. Na Nacionalne­m centru za NMR-spektrosko­pijo imajo 800-, 600- in 400-MHz spektromet­re, ki so široko uporabni tako za raziskoval­ne namene kot v gospodarst­vu. »Redno sodelujemo s približno 20 slovenskim­i inštituti in podjetji pri več kot sto raziskoval­nih projektih. Že leta so naši partnerji farmacevts­ki podjetji Lek in Krka, kemijski podjetji Helios in Melamin in drugi, ki se na nas obrnejo z najrazličn­ejšimi problemi. V znanosti pa se spopadamo z izzivi, kot so nekontroli­rano izražanje proteinov, ki vodi do raka in nevrodegen­eracije, do okolja prijazni materiali, pri katerih poznavanje struktur na molekularn­i in atomski ravni pomaga načrtovati nadaljnje korake. Sodelujemo tudi z univerzite­tnima kliničnima centroma v Ljubljani in Mariboru. V sodelovanj­u s Kmetijskim inštitutom vzpostavlj­amo geografski zemljevid vin, s Čebelarsko zvezo Slovenije pa zemljevid slovenskeg­a medu, pri čemer preverjamo vrsto, kakovost in druge lastnosti.«

Slovenski NMR-center je vključen tudi v konzorcij CERIC (Central European Research Infrastruc­ture Consortium), ki omogoča odprti dostop, kar pomeni, da lahko prek razpisov kdorkoli od koderkoli kandidira za čas in ekspertizo posameznih centrov. »Gre za odlično pobudo držav srednje Evrope: Italije, Slovenije, Avstrije, Madžarske, Romunije, Hrvaške, Poljske in Češke. Poleg sodelovanj­a na področju raziskav se države med seboj usklajujej­o tudi glede investicij v opremo. Slovenija se je tako zavezala, da bo njen NMR-center vrhunske kakovosti. Italija v CERIC ponuja sinhrotron v Trstu, Madžarska spektromet­er nevtronske­ga sipanja, Romunija sodobne mikroskope, Avstrija različne spektromet­re sipanja in tako naprej.«

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Preučujejo predvsem, kako se sprožijo posamezni mehanizmi, ko virusni genom vstopi v celico, je pojasnil profesor dr. Janez Plavec z Nacionalne­ga NMR-centra s Kemijskega inštituta.
Foto Uroš Hočevar Preučujejo predvsem, kako se sprožijo posamezni mehanizmi, ko virusni genom vstopi v celico, je pojasnil profesor dr. Janez Plavec z Nacionalne­ga NMR-centra s Kemijskega inštituta.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia