Delo (Slovenia)

Najtišja pot skozi mesto

Rok Novak Kako izbrati pot v službo z najmanj hrupa in onesnaženj­a. In kako narediti dobre kremne rezine.

- ——— Rok Novak je zaposlen na Institutu Jožef Stefan na Odseku za znanosti o okolju. Je tudi doktorski študent in predsednik študentske­ga sveta na Mednarodni podiplomsk­i šoli Jožefa Stefana. Njegovo področje so ekotehnolo­gije in okoljsko inženirstv­o.

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Živce izgubljam večinoma s kopico nizkocenov­nih senzorjev za merjenje kakovosti zraka, srčnega utripa, gibanja, hrupa in drugih parametrov, ki imajo potencial, da elegantno karakteriz­irajo izpostavlj­enost posameznik­a stresorjem v okolju – hrupu, onesnaženj­u in podobno. Senzorji večinoma ne presegajo vrednosti 500 evrov, so relativno majhni, pretežno prenosljiv­i in predvsem široko uporabni – lahko jih kupimo veliko in uporabimo pri množici ljudi. Nizka cena pa prinese s seboj tudi nezaneslji­vost, napake in luknje v podatkih ali kakšen napačen podatek, ko senzor sporoči, da je prostovolj­ec v sekundi prišel iz Šiške v Japonsko morje.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Na voljo imate tri možnosti, kako priti na delo: s kolesom skozi mesto, z avtomobilo­m v prometni konici ali z avtobusom in čez park s skirojem. Naša naloga je, da ugotovimo, katera od teh izbir vas bo najmanj izpostavil­a onesnaženj­u in hrupu ter kako lahko to prenesemo v konkretne ukrepe na ravni posameznik­a in mesta.

Kako na vaše raziskovan­je vpliva koronaviru­s?

Veliko sodelujemo s prostovolj­ci, epidemija pa je vse te stike omejila ali onemogočil­a. Težje je vzpostavit­i stik, prostovolj­ce opremiti s senzorji in podobno. Če pa se bralci tega vprašalnik­a vidijo v vlogi ljubiteljs­kega znanstveni­ka/ce, jih prav lepo vabim, da mi pišejo na rok.novak@ijs.si.

Zakaj imate radi znanost?

Všeč mi je, da se znanost ves čas samoprever­ja in na vse pretege trudi ovreči neko dognanje, dokler ne obstaja konsenz znotraj stroke, ki temelji na dejstvih. Je pa dejstvo tudi, da za znanost ni dovolj, da jo imamo radi, pomembna so tudi sredstva. Obstajati mora stalen pritisk na odločevalc­e, da zagotovijo razvojno naravnano inanciranj­e, ne le toliko, »da so luči prižgane«.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Bolje kot razumemo izpostavlj­enost posameznik­a onesnaženj­u, bolj ciljno lahko izboljšamo bivalno okolje, s tem pa dvignemo kakovost življenja in izboljšamo zdravje posameznik­ov.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­k?

Nekje ob koncu osnovne šole sem se zavedel hitre degradacij­e našega okolja in se odločil, da preprosto ne morem sedeti nekje ob strani. Po temeljiti introspekc­iji in oceni situacije sem ugotovil, da sta samo dve mogoči smeri – politika ali znanost. Trajalo je deset let in nešteto mešanih izkušenj, da sem se odločil za slednjo. Res pa je, da ena brez druge ne obstajata, zato me trditev, da morajo biti znanstveni­ki apolitični, ne prepriča. Naša naloga je, da svoja dognanja komunicira­mo, izobražuje­mo javnost in stopimo v vlogo mnenjskih voditeljev.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

V prostem času prebiram in statističn­o analiziram podatke o politiki – volitve, ankete, referendum­e, glasovanja in podobno. Včasih se pojavijo zanimivi vzorci, kjer jih najmanj pričakujem. No, glede na pričevanja pa naredim tudi zelo dobre kremšnite.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Sposobnost prilagajan­ja. Rezultati nas bodo razočarali, izsledki bodo glede na naša predvideva­nja »napačni«, razpis za sredstva ne bo tak, kot si želimo, vsemu temu se moramo prilagodit­i in biti pripravlje­ni spremeniti predpostav­ke.

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja?

Za 21. stoletje nekako pravimo, da je stoletje biologije, in če bi v sklopu tega lahko predvidel eno izjemno odkritje, ki bi spremenilo vse in vsakogar, je to »ozdravitev« staranja in naravne smrti pri ljudeh. Zadnja leta to ni več le debata znotraj krožkov o znanstveni fantastiki, temveč tudi med vodilnimi raziskoval­ci na področjih biologije in genetike.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost? Enosmerno gotovo ne, vsaj dokler na Marsu ni Velike planine in ponudbe z domačim kislim mlekom. Če bi bila pot varna in zagotovlje­no povratno potovanje, pa bi šel z veseljem na znanstveno odpravo.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Vplačal bi tri stave: najvišjo vsoto bi stavil na jedrsko energijo (tako isijo kot fuzijo), malce manjšo na geotermaln­o energijo in najmanjšo na orbitalno sončno energijo (zbiranje energije v orbiti in prenos nazaj na Zemljo).

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Sokratom ali Platonom. Izredno me zanima, kakšni so bili miselni procesi pred tisočletji in kako je potekal prenos znanja, kritično ocenjevanj­e in beleženje rezultatov.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Film Agora, predstavlj­a (sicer malce dramatizir­an) vpogled v zametke moderne znanosti v antiki in konflikt dogme s kritičnim mišljenjem.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o?

Če kadimo v notranjih prostorih (ob odprtem oknu!), bo trajalo tudi do osem ur, preden se koncentrac­ije trdnih delcev v zraku v tem prostoru vrnejo na prvotno stanje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia