Delo (Slovenia)

Niti vedeževalk­a ne ve, kdo bo igral v Tokiu

Tenis Roger Federer le zadnji v vrsti slovitih teniških asov, ki so odpovedali nastop na letošnjih olimpijski­h igrah

- Siniša Uroševič

Tenis ne sodi med olimpijske panoge z dolgotrajn­o, bogato in neprekinje­no zgodovino, toda ko so ga po šestih desetletji­h vrnili v spored iger, septembra 1988 v Seulu, je botroval izjemnemu zanimanju. Kako tudi ne, saj so igrali asi globalne prepoznavn­osti in seznam dobitnikov kolajn razkriva znance Wimbledona, Roland-Garrosa, Davisovega pokala, Melbourna, ...

In kako bo letos? Tu bi se prerokoval­ka prej opekla s kavo, kot da bi v usedlini našla kaj tehtnega, s katerim bi naznanila vrstni red najboljših. Kajti med zadnjim odštevanje­m še ni jasno, kdo bo med navzočimi. Že pred časom sta iz najbolj izbrane teniške smetane Rafael Nadal in Serena Williams odpovedala prihod v Tokio, ob svojem nastopu v wimbledons­kem polinalu se jima je pridružil Kanadčan rusko-ukrajinski­h korenin Denis Šapovalov, zdaj 10. igralec svetovne lestvice. Na igrah ne bo Dominica Thiema, Nicka Kyrgiosa, Simone Halep. Pred dnevi je iz Londona vodilni na svetu Novak Đoković sporočil, da ni več prepričan, če bo prišel na olimpijske igre.

Priložnost za zlati trojček

Ni skrivnost, da si Srb želi zlati trojček: osvojil je namreč že Davisov pokal, kraljuje na turnirjih za grand slam (po zadnji wimbledons­ki lovoriki jih ima natanko 20, s čimer se je izenačil z Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom), nima pa še zlate olimpijske kolajne. Zanimivo: nimata je niti Federer niti Nadal. In slednja sta se ji očitno prav tako odpovedala, kajti Španec je med prvimi dejal, da ga ne bo v Tokiu, ob njegovih številnih poškodbah pa nikakor ni nemogoče, da ga v času naslednjih iger, čez tri leta v Parizu, ne bo več med aktivnimi igralci vrhunskega tenisa. Tudi Švicar mu je pred dnevi sledil in potrdil, kar so mnogi v teniški družini že pričakoval­i: da bo izpustil Tokio.

Srbski zvezdnik je sprva nestrpno pričakoval to olimpijsko poletje, po zadnjem nastopu v Londonu pa dejal: »Seveda bi še kako rad nastopil v Tokiu, toda zavoljo zadnjih razmer pandemije so možnosti glede mojega prihoda na olimpijske igre 50:50.«

In četudi bi moral biti Federer – kot Đoković – udarni adut svoje reprezenta­nce, tudi po njegovem slovesu z Wimbledono­m ni bilo zanesljivo, da bo med udeleženci tega velikega športnega festivala. Le da sam sprva ni javno omenjal pandemije, pač pa je v hudem razočaranj­u ob porazu v četrtinalu proti Poljaku Hubertu Hurkaczu poudaril, da predvsem potrebuje mir za odločitev, ali naj sezono sploh nadaljuje. Mimogrede, na zadnji dan iger v Tokiu, 8. avgusta, bo Švicar praznoval 40. rojstni dan, toda ne na Japonskem.

Olimpijsko zlato iz Ria brani Škot Andy Murray, ki ga ob zadnjih zdravstven­ih težavah zdaj ni niti med 100 na svetovni lestvici, v ženski teniški konkurenci je bila pred petimi leti na zadnjih igrah najboljša Portoričan­ka Monica Puig, v inalu je takrat ugnala nemško zvezdnico Angelique Kerber. In dejansko je vse zavito v uganko, kdo bo zares pripotoval v Azijo na to vmesno veliko tekmo med dvema turnirjema za grand slam, omenjenim v Wimbledonu in naslednjim v prvih dveh septembrsk­ih tednih New Yorka.

In slovenska udeležba? Jasno je že dolgo, da našega vodilnega igralca Aljaža Bedeneta v Tokiu ne bo. Odločil se je za peščeno julijsko klasiko Hamburg-Umag-Kitzbühel, vendar pa mu je okužba z zloveščim virusom, s katero se je vrnil iz Londona, preprečila odhod v Nemčijo. Tudi Tamara Zidanšek, 50. igralka sveta, se je odpovedala nastopu. Na posebno povabilo čaka Kaja Juvan. Če ga ne bo, pa tudi preplaha ne bo: misli usmerja k severnoame­riškim izzivom druge polovice poletja.

 ?? Foto David Gray/AFP ?? Roger Federer (desno) je Tokio že prečrtal, Novak Đoković naj bi mu sledil.
Foto David Gray/AFP Roger Federer (desno) je Tokio že prečrtal, Novak Đoković naj bi mu sledil.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia