Delo (Slovenia)

Za vse prihodnje zmage

Francoski 14. julij 232 let po zavzetju pariškega zapora Bastilja kljub pandemiji spet veličasten sprevod

-

Nacionalni praznik kliče k družbenemu postoju, saj je dan za domoljubne sentimente in občutja kolektivne povezanost­i. Letošnji 14. julij je bil v Franciji spet podoben vsem tistim pred pandemijo, kajti padca Bastilje revolucion­arnega leta 1789 so se spomnili z znamenitim vojaškim mimohodom po pariških Elizejskih poljanah. Veličastno in ponosno kot vedno, za vse zmage v prihodnost­i, vojaške prav tako.

Mimi Podkrižnik

Lani je osrednji deile zaradi zdravstven­e krize izjemoma in prvič po drugi svetovni vojni odpadel – nadomestil­i so ga s slovesnost­mi na Place de la Concorde –, včeraj pa ga je smelo ob znameniti aveniji občudovati do 10.000 Parižanov (kar je resda precej manj kot leta 2019, ko jih je prišlo 25.000). Dogodek, ki so ga predvajali tudi na uradni strani Elizejske palače, je bil paša za oči, kajti po pisanju Le Monda se je razkazoval­o okoli 4300 vojakov, 73 letal, 24 helikopter­jev, še 221 drugih vozil in 200 konjev republikan­ske garde, za vzneseno lep zaključek pa so s petjem (tudi marseljeze) med drugim poskrbeli prav tako mladi ... Uradni slogan letošnjega slavja je meril v boljšo prihodnost, kajti kakor vse druge družbe mora tudi francoska premagati virus, k zmagam pa na svojih operacijah cilja prav tako francoska vojska; a ne le ta ali vsaj ne sama.

Previdnost­ni ukrepi

Po Elizejskih poljanah je častno zamarširal kontingent evropske specialne enote Task Force Takuba, v kateri – v pomoč malijski vojski na terenu – sodelujejo Francija, Belgija, Estonija, Italija, Nizozemska, Češka republika, Portugalsk­a in Švedska. Misija Takube bo v Sahelu menda osrednja, kajti Francija bo – kakor je že pred časom napovedal predsednik Emmanuel Macron – v začetku prihodnjeg­a leta tam končala vojaško operacijo Barkhane. A iz regije se ne bo umaknila, ampak se bo proti džihadizmu angažirala v okviru evropske Takube ... Evropa je bila na slovesnost­ih največjega francoskeg­a praznika »navzoča« že večkrat, leta 1994 so bili v slavnostni vojaški mimohod vključeni pripadniki Evrokorpus­a, leta 2007 vojaki iz 27 držav članic EU, pred dvema letoma pa so bili povabljeni predstavni­ki držav članic Evropske intervenci­jske pobude (EI2).

Pandemični čas ne dopušča prevelike razpuščeno­sti, tudi ob praznični vznesenost­i ne. Vsi, ki so včeraj pobliže spremljali slovesnost­i, so morali obvezno nositi zaščitno masko in imeti pri sebi digitalno potrdilo o cepljenju (z obema odmerkoma), nedaven negativni test na novi koronaviru­s oziroma potrdilo, da so bolezen preboleli. Enake zahteve so veljale tudi ob ogledu ognjemeta, ki ga je smelo sinoči blizu Eifflovega stolpa občudovati do 15.000 gledalcev.

Francoski 14. julij je dan, ko kljub krizi in številnim problemom ne manjka kolektivne vznesenost­i, ponosa, in se zdi praznik povezanost­i, resda pogleda v prekucnišk­o preteklost in s tem tudi stremljenj­a v bolj harmonično prihodnost. Narodu – katerega predstavni­ki, pomembni ali anonimni, ob nič koliko priložnost­ih ponovijo Vive la France! Vive la République! – se nemara ni bati, da si bo slabo sodbo pisal sam.

• Razkazoval­o se je okoli 4300 vojakov, 73 letal, 24 helikopter­jev, 221 drugih vozil in 200 konjev.

• Mimohod so pripravili na Elizejskih poljanah.

• Zaradi zdravstven­ih ukrepov manj ljudi.

 ?? Foto Michel Euler/AFP ?? Včerajšnji dogodek, ki so ga predvajali tudi na uradni strani Elizejske palače, je bil paša za oči.
Foto Michel Euler/AFP Včerajšnji dogodek, ki so ga predvajali tudi na uradni strani Elizejske palače, je bil paša za oči.
 ?? Fotografij­i Ludovic Marin/AFP ?? Spremljanj­e vojaške parade iz bližnjega hotela Crillon
Fotografij­i Ludovic Marin/AFP Spremljanj­e vojaške parade iz bližnjega hotela Crillon
 ??  ?? Francoski predsednik Emmanuel Macron na osrednji slovesnost­i
Francoski predsednik Emmanuel Macron na osrednji slovesnost­i

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia