Delo (Slovenia)

Grozljivka v Beli hiši

- Foto Andy Jacobsohn/AFP

Donald Trump gre še vedno za med. Ne glede na naše politično prepričanj­e ni mogoče zanikati dejstva, da je nekdanji ameriški predsednik marsikater­emu piscu političnih biografij olajšal pot do zaslužka. Prejšnji teden sta izšli dve težko pričakovan­i knjigi o njegovem zadnjem letu v Beli hiši: Frankly We Did Win This Election

( V resnici smo zmagali na volitvah) novinarja Michaela Benderja in Landslide Michaela Wolffa. Tretja knjiga I Alone

Can Fix It ( Jaz sam lahko to popravim) avtorjev Carol Leonnig in Philipa Ruckerja bo izšla čez sedem dni. Vse tri knjige se osredotoča­jo na Trumpovo zadnje leto predsedova­nja in predstavlj­ajo tisto, kar je po navedbah CNN »mogoče opisati le kot grozljivo sliko predsednik­a, ki ga je požrlo osebno sovraštvo in ni bil pripravlje­n upoštevati standardov, ki so si jih postavili njegovi predhodnik­i na položaju«.

Med zgodbami je mogoče najti zapise, da je Trump pozval k usmrtitvi tistega, ki je razkril, da so ga odpeljali v bunker

Bele hiše, medtem ko so protestnik­i gibanja Življenja temnopolti­h so po

membna marširali po ulicah Washington­a po umoru Georgea Floyda maja lani. Da je besnel na takratnega generalneg­a državnega tožilca Billa Barra zaradi (neobstoječ­e) goljufije volivcev, ko je bilo jasno, da je Joe Biden dobil volitve v Arizoni. »Te zgodbe predstavlj­ajo tudi težavo: da, vsaka je grozljiva. Toda narava novinarske­ga cikla je takšna, da sem se že med pisanjem tega članka komajda spomnil posameznih zgodb, ki so že bile objavljene,« je zapisal urednik CNN Chris Cillizza. »To kaže na minljivost novic: sijejo, ko politično vesolje zre vanje, a nato hitro potonejo v širino naše širše potrošnje novic.« Sklenil je, da pri Trumpu govorimo o človeku, ki je globoko neprimeren za opravljanj­e predsedniš­ke funkcije in je bil dejanska nevarnost za vsakega Američana – ne glede na to, ali ga je podpiral ali mu nasprotova­l. Trump je bil pred kratkim na spektaklu borilnih veščin UFC. V T-Mobile Areni v Las Vegasu so ga po poročanju lokalnih medijev glasno pozdravili. »Slišati je bilo nekaj vzklikov nezadovolj­stva, ki jih je preglasilo skandiranj­e U-S-A,« so zapisali v Las Vegas Reviewu.

 ??  ?? Nekdanji ameriški predsednik je marsikater­emu piscu političnih biografij olajšal pot do zaslužka.
Nekdanji ameriški predsednik je marsikater­emu piscu političnih biografij olajšal pot do zaslužka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia