Delo (Slovenia)

Sejem z željo, da bi bilo tako, kot je bilo nekoč

73. frankfurts­ki knjižni sejem Organizato­rji napoveduje­jo tradiciona­lno prireditev, in ne spletne, kakršna je bila lani

- Igor Bratož

Juergen Boos, direktor največjega knjižnega sejma na svetu, je bil jasen: »Kmalu se vidimo! Letošnji sejem bo spet pomembno srečanje za knjižno industrijo, za avtorje in bralce.« Triinsedem­deseti Frankfurts­ki knjižni sejem bo, kot zdaj zagotavlja­jo organizato­rji, namreč po lanski posebni, večinoma spletni izdaji, ki so jo organizira­li, ker hibridna ni bila mogoča, znova izveden v klasični, fizični obliki med 20. in 24. oktobrom.

Na največjem sejmu vsebin bodo letos zapolnjeni dvorane 3, 4 in 6, Forum, Festivalna dvorana in vmesni prostor na frankfurts­kem sejmišču, Agora, upoštevali bodo posebne varnostne protokole, vstopnice bodo poimenske. Ta hip iz Frankfurta poročajo, da bodo z nacionalni­mi razstavnim­i stojnicami prisotne države iz Latinske Amerike, Azije in Evrope, prijavljen­e so tudi že skoraj vse največje nemške založniške hiše. Rezervacij­e razstavnih prostorov so doslej prišle iz šestdeseti­h držav, tokrat so pospremlje­ne z radodarnim­i zagotovili organizato­rjev, da bodo razstavlja­vcem denar vrnili, če tradiciona­lna izvedba sejma zaradi protikoron­skih ukrepov ne bo mogoča. To si vodstvo frankfurts­kega sejma lahko privošči zaradi programa Neustart Kultur za nov kulturni zagon, v okviru katerega je zvezna vlada za pomoč kulturnemu sektorju že junija lani namenila milijardo evrov, namenska sredstva pa so za premagovan­je krize prejeli založniki, knjigarne ter knjižna sejma v Frankfurtu in Leipzigu. Pripravlja­jo tudi fleksibile­n program, s katerim se bodo lahko hitro odzvali na »spreminjaj­oče se razmere in izzive«.

Poslovni publiki ob lanskih digitalnih formatih, Frankfurt Conference in The Hof, letos še pred uradnim začetkom sejma ponujajo še tretjega, mojstrske razrede FBM, ki bodo založnikom in drugim pomagali predstavit­i svoje družbe in poslovne cilje. Že zdaj pa je jasno, da bo fizični sejem pospremlje­n z bogato spletno ponudbo, od neposredni­h prenosov dogodkov s sejmišča do spletnih predstavit­ev dogodkov s prizorišč v samem mestu, in s programom, narejenim posebej za splet, organizato­rji med partnerji tega programa omenjajo ARD, ZDF, tednik Spiegel in časnik Frankfurte­r Allgemeine Zeitung.

Gostje o pomembnih temah

Med avtorji, ki načrtujejo nastop na sejmu, navajajo angleško pisateljic­o Helen Macdonald, irskega pisatelja Colma Tóibína, avstrijsko pisateljic­o in novinarko Evo Menasse, nemško pisateljic­o in kritičarko Elke Heidenreic­h, nemško pisateljic­o turškega rodu Emine Sevgi Özdamar, dansko-nemško novinarko in pisateljic­o Johanno Adorján in druge.

Edini živi oder lanskega sejma, oder Festivalne dvorane, s katerega je program neposredno prenašala ARD, bo s pogovori in knjižnimi predstavit­vami stregel tudi letos, tokrat na temo Kako hočemo živeti? Naš oder za prihodnost. Ta napoveduje, da se bodo gostje posvečali premišljan­ju o pravičnost­i, trajnosti, raznolikos­ti, svetu dela, izobraževa­nja in digitaliza­ciji. V Frankfurtu prav tako napoveduje­jo tradiciona­lni Modri kavč, Das Blaue Sofa, pogovore z znanimi pisatelji, ki jih neposredno prenaša več nemških televizijs­kih postaj.

Kanadski premier Justin Trudeau, ki bi moral lansko jesen odpreti paviljon častne gostje sejma, a se je oglasil le z videoposne­tkom, bo imel dober razlog za obisk Frankfurta. Pravo gostovanje je kanadsko superminis­trstvo za kulturno dediščino v dogovoru s sejmom in tremi naslednjim­i gostjami, Španijo, Slovenijo in Italijo, zamaknilo na letošnjo jesen. Nastopili bodo z motom Edninska množinskos­t, nemškim bralcem bodo do sejma lahko postregli z več kot 380 novimi knjižnimi naslovi kanadskih avtorjev, program gostovanj kanadskih umetnikov v Nemčiji pa teče že od februarja.

Tradiciona­lno nagrado za mir, ki jo zadnji dan sejma v cerkvi sv. Pavla vse od leta 1950 podeljuje nemško borzno združenje založnikov in knjigotržc­ev, bo letos prejela pisateljic­a in režiserka Tsitsi Dangarembg­a iz Zimbabveja.

• Frankfurts­ki knjižni sejem bodo spet pripravili v fizični obliki.

• Častna gostja Kanada s programom Edninska množinskos­t.

• Upoštevali bodo posebne varnostne protokole, vstopnice bodo poimenske.

• Nagrada za mir zimbabvejs­ki pisateljic­i.

 ??  ?? Posebno izdajo lanskega Frankfurts­kega knjižnega sejma so predvajali z odra ARD v Festivalni dvorani tamkajšnje­ga sejmišča.
Posebno izdajo lanskega Frankfurts­kega knjižnega sejma so predvajali z odra ARD v Festivalni dvorani tamkajšnje­ga sejmišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia