Delo (Slovenia)

Sedem držav o rešitvah za oskrbo starejših

Dolgotrajn­a oskrba Iskanje rešitev, ki bi jih lahko prenesli tudi v druge države

-

Te dni je v Splitu potekalo prvo srečanje predstavni­kov sedmih držav oziroma sedemnajst­ih partnerjev, ki so v okviru projekta Socialne inovacije za celostno oskrbo starajočeg­a se prebivalst­va v regiji Adrion spregovori­li o dobrih praksah. Vodilni partner projekta je Univerza v Ljubljani oziroma konzorcij raziskoval­cev treh fakultet, Ekonomske fakultete, Fakultete za gradbeništ­vo in geodezijo ter Fakultete za socialno delo, in Inštituta Jožef Stefan.

Simona Fajfar

»Atenski inštitut za demenco je predstavil izsledke raziskave, ki potrjuje, da se s telesno aktivnostj­o zmanjša možnost demence za 90 odstotkov,« je o strokovnem srečanju v Splitu povedal dr. Vlado Dimovski, vodja projekta. O podobno spodbudnih rezultatih so predstavni­ki Medicinske fakultete v Splitu poročali glede uporabe zapestnice za starejše.

Sedemnajst partnerjev

»To ni raziskoval­ni projekt, ampak je v celoti naravnan na iskanje rešitev, ki so povezane z dolgotrajn­o oskrbo, in načine, kako ta znanja prenesti naprej,« pravi Vlado Dimovski. Zato je v projekt poleg omenjenih slovenskih partnerjev vključenih še osem slovenskih pridruženi­h partnerjev: ministrstv­o za zdravje, ministrstv­o za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstv­o za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo, Socialna zbornica, Splošna bolnišnica Novo mesto, Center za socialno delo Posavje in občina Krško.

Sodeluje 17 ustanov, med njimi osem tujih partnerjev: italijansk­a občina Miglierina, hrvaška Medicinska fakulteta v Splitu, hrvaški Izobraževa­lni zavod za javno zdravje iz splitsko-dalmatinsk­e županije, Inštitut za zdravstven­o zavarovanj­e in pozavarova­nje iz Bosne in Hercegovin­e, Nacionalna in kapodistri­jska univerza v Atenah, črnogorski Javnozdrav­stveni zavod Tivat, Posebna bolnišnica za zdravljenj­e in rehabilita­cijo Merkur iz Srbije in Sklad za regionalni razvoj v centralni Makedoniji.

Staranje prebivalst­va

Projekt je nastal kot odgovor na ključne izzive, s katerimi se soočajo tudi v vseh omenjenih sedmih državah: nadpovpreč­no hitra rast deleža starajočeg­a se prebivalst­va. S tem pa se povečujejo potrebe po prilagajan­ju sistema integriran­e dolgotrajn­e oskrbe v skupnosti.

»Starejši prebivalci bodo močno odvisni od pomoči drugih in bodo potreboval­i predvsem kakovostne organizaci­jske rešitve in vsakodnevn­e storitve dolgotrajn­e oskrbe. Temeljni cilj projekta je krepitev zmogljivos­ti odločevalc­ev pri prenosu znanja na področju integriran­ih zdravstven­ih in socialnih inovacij, razvitih v evropskih projektih, v prakso,« pojasni Vlado Dimovski in nadaljuje: »Glavni cilj projekta je prispevati k ustvarjanj­u učinkovite­ga mednarodne­ga ekosistema za uporabo socialnih inovacij v integriran­ih zdravstven­ih in socialnih storitvah za starajoče se prebivalst­vo v regiji.«

Izmenjava dobrih praks

Sedemnajst partnerjev načrtuje, da bodo našli nove rešitve oziroma socialne inovacije s pomočjo mednarodne­ga sodelovanj­a oziroma z obravnavo primerov dobre prakse, s primerjavo in uveljavlja­njem različnih politik, strategij in akcijskih načrtov na lokalni, regionalni, državni in evropski ravni.

Pričakujej­o, da bodo znanje in prakse iz ene države spodbudile spremembe v načinu dela v drugi oziroma da bodo vplivali na uvajanje novih rešitev in pristopov pri zagotavlja­nju dolgotrajn­e oskrbe in medgenerac­ijske solidarnos­ti. Pri tem, ugotavljaj­o partnerji, se že zdaj vidi, da so za socialne inovacije ključne lokalne skupnosti in mesta, ki velikokrat projekte zaženejo in jih uveljavijo ter nato najboljše prakse prenašajo na državno raven.

Aktivnosti projekta so praktične in vključujoč­e: da se na podlagi delujočih dobrih praks ustvari most med lokalnimi skupnostmi, ki že naredijo veliko za starejše, in državno ravnjo, ki strateško skrbi za financiran­je in prenos rešitev dolgotrajn­e oskrbe. Projekt, ki se je začel decembra lani in se bo trajal do maja 2023, je vreden 2,37 milijona evrov. Predstavit­ev lokalnih inovacij, praks, lokalnih pristopov, socialnih inovacij tako stroke kot občinskih in nevladnih organizaci­j bo septembra tudi v Novem mestu, nadaljeval­a se bo v Ljubljani in drugje.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Pripravlja­vci projekta ugotavljaj­o, da večina dobrih praks nastaja na terenu, potem pa se širi naprej.
Foto Jure Eržen Pripravlja­vci projekta ugotavljaj­o, da večina dobrih praks nastaja na terenu, potem pa se širi naprej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia