Delo (Slovenia)

19. julija v Nikaragvi praznujejo dan sandinisti­čne revolucije

-

V Seneca Fallsu (država New York) se je začela prva konferenca za pravice žensk v ameriški zgodovini, ki sta jo sklicali Lucretia Mott (na fotografij­i) in Elisabeth C. Stanton. Dvodnevne konference se je udeležilo 300 žensk in moških, ki so razpravlja­li o socialni, ekonomski in politični diskrimina­ciji, s katero so se spopadale Američanke. Sprejeli so tudi izjavo o naravni enakosti moških in žensk, zahtevali volilno pravico za ženske in konec njihovega zapostavlj­anja.

1848

Madžarski klavirski virtuoz in skladatelj Franz Liszt (1811–1886) je zadnjič igral klavir na koncertu v Casino Bourgeois v Luksemburg­u. Umrl je 31. julija v Bayreuthu v Nemčiji, uradno zaradi pljučnice, ki jo je morda dobil med festivalom. Pokopali so ga 3. avgusta na občinskem pokopališč­u v Bayreuthu. Liszt je v Evropi zaslovel na začetku devetnajst­ega stoletja kot izjemno virtuozen pianist. Bil pa je tudi ploden skladatelj, eden najvplivne­jših predstavni­kov nove nemške šole. Zapustil je obsežno in raznovrstn­o delo, ki je vplivalo na njegove v prihodnost usmerjene sodobnike.

1886

Končala se je prva kolesarska dirka Tour de France, ki je pod pokrovitel­jstvom časopisa L'Auto potekala med 1. in 19. julijem. Šestdeset kolesarjev je startalo v pariškem predmestju Montgeron; 2428 kilometrov dolga trasa je potekala od Pariza do Lyona, Marseilla, Toulousa, Bordeauxa in Nantesa ter se končala na velodromu v Parizu. Nagrado 20.000 frankov je osvojil francoski kolesar Maurice Garin, ki je po šestih etapah na cilj prispel tri ure pred drugimi kolesarji.

1903

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia