Delo (Slovenia)

BORUT ŠUKLJE

-

o pomenu časa, ko imaš oblast, in enako pomembnemu času, ko moraš oblast predati novim političnim zmagovalce­m

edtem ko so govorili, sem jih opazoval. Povezovalo jih je dvoje: da so imeli oblast in da se jim je podeljena moč začela izmikati z bližajočim­i se novimi volitvami. Argentinsk­i predsednik Carlos Menem nam je ob koncu sestanka pripravil kosilo. Tudi med obedom je bil otožen in vsaj hipoma povsem drugje, a bolj zaradi tragične izgube svojega sina kot obtožb o nezakoniti prodaji orožja Hrvaški ali predlogov o njegovem odhodu. To je bila sprijaznje­nost z vsem, kar se bo zgodilo. Z usodo, ki je ni mogoče spremeniti, prav tako kot se ne da izbrisati ali celo pozabiti notranje tesnobe in občutka, da so dnevi hkrati dolgi in kratki, da se zgolj prelivajo drug v drugega, z vnaprej določenim koncem. Tudi njegova zmaga na novih volitvah je bila predvidlji­va. Podobno kot je španski predsednik vlade, socialist Felipe Gonzales vedel, da bo na volitvah zmagal njegov izzivalec Jose Maria Aznar. Prav o tem nam je pripovedov­al ob zadnjem obisku v Madridu in kazal različne meritve javnega mnenja. To je bila realna ocena razmer o koncu oblasti kot delu demokracij­e.

Janez Drnovšek je takrat v Madridu pripovedov­al o pismih, ki jih mora predsednik napisati za svojega naslednika, jih skrbno zapečatiti in zakleniti v vladni trezor. Tistemu, ki prihaja za njim, pa tudi predlagati, naj jih odpre in prebere šele, ko mu bo, zaradi ne prav bleščečih uspehov, zelo hudo in bo moral poiskati krivce. Vsebina vseh treh pisem je zelo razumljiva. V prvem piše, naj za vse težave v državi obtoži svojega predhodnik­a. In ko to čez čas ne bo več prepričlji­vo, naj si pomaga z nasvetom, skritim v drugem pismu. Da so za vse težave krivi bivši predsednik ter opozicijsk­i politiki in mediji. Tudi to sporočilo naj bi mu zanesljivo prineslo večmesečni mir. A ko se napetosti spet začnejo, je, tako je dejal, treba odpreti tretje pismo, ki da je najbolj zaupno in ga je prav zato treba prebrati res in samo v skrajni sili. V tem zadnjem pismu je bilo zgolj kratko navodilo: Očitno se tudi tvoj čas izteka, zato napiši svojemu nasledniku tri pisma, vsebino prepiši iz sporočil, ki sem ti jih zapustil.

Ta drobna Drnovškova šala je bila opozorilo na minljivost obdobja oblasti, nekakšno sporočilo o demokracij­i in pravilih, ki jih, ko imaš politično moč, moraš spoštovati.

Takrat sem že poznal tudi predsednik­a, ki je bil prepričan, da mu pisem ne bo treba pisati, saj je verjel, da mu je namenjena časovno neomejena oblast.

MZato je bil, ko je bilo že očitno, da je njegove vladavine konec, tako zelo jezen na vse, ki so si mu upali vsaj šepetajoč omeniti, da bi se morda moral pripraviti na odhod. In še toliko bolj nestrpen po tem, ko je izgubil volitve. Podobno kot pred meseci nekdanji ameriški predsednik Donald Trump. Slobodan Milošević je bil odločen ostati na oblasti. Likvidacij­e političnih nasprotnik­ov, ustrahovan­je opozicijsk­ih politikov in novinarjev, ponarejanj­e volilne volje ter politične goljufije so postale pomemben del izkazovanj­a lojalnosti predsednik­u. Toda samo to ni bilo več zadosti. Milošević je sumil, da ga bodo prav njegovi najzvestej­ši sodelavci izdali. Zato je vsakič znova zahteval posebne informacij­e o razmerah v vojski in policiji. Policijo je želel prilagodit­i svojim političnim potrebam. In tako je tudi ravnal. V ponedeljek, 26. oktobra 1998, bi Milošević moral odpreti tretje pismo. Oblast mu je razpadala pa tudi spopadov in upora na Kosovu ni bilo več mogoče ustaviti. A odločil se je drugače. Tistega ponedeljka zvečer je odstavil svojega glavnega političneg­a operativca, šefa tajnih služb Jovico Stanišića. Bal se je, da ve veliko preveč in da ima prav toliko, veliko preveč, stikov s predstojni­ki najvplivne­jših svetovnih obveščeval­nih služb. Toda bil mu je povsem lojalen.

Desetega novembra 1995 zjutraj so morali zbuditi Miloševića zaradi nujnega telefonske­ga pogovora. Doma se mu

Drnovškova pripoved o treh pismih je sporočilo o pomenu časa, ko imaš oblast, in enako pomembnem času, ko moraš oblast predati.

to seveda ne bi moglo zgoditi, toda tiste dni je bil na mirovni konferenci v ameriškem Daytonu. Klical ga je francoski predsednik Jacques Chirac. Pogovor je bil kratek, Chirac mu je zgolj sporočil, naj Radovan Karadžić takoj izpusti na Palah zaprta francoska pilota. V nasprotnem primeru Francija ne bo podprla resolucije OZN in ublažitve sankcij proti Srbiji. Milošević je vedel, da je Stanišić, ki ga je imel s seboj v Ameriki, edini, ki zna to urediti. Ukazati vodjem bosanskih Srbov, naj to naredijo, ali pa jih bo prišel odstranit. Likvidirat. Seveda so pilota izpustili. Morda je Stanišič samo enkrat zares pomislil, da bi tudi zapustil Miloševića. Nikoli ne bomo povsem zanesljivo vedeli, kaj se je zgodilo, da napovedane­ga tajnega sestanka v četrtek, 10. septembra 1992, ni bilo. Predsednik Jugoslavij­e, pisatelj in občasni politik Dobrica Ćosić je Stanišića povabil na zaupen pogovor. Bil je prepričan, da imata s predsednik­om zvezne vlade Milanom Panićem zadosti moči za ustavitev Miloševiće­ve politike. Predvsem Panić, premožen Srb z ameriškim potnim listom, je menil, da je njegova prva naloga odstaviti Miloševića. Verjetno so prav ameriški svetovalci predlagali, naj dobi tudi Stanišićev­o podporo. Toda sestanka ni bilo. Pravili so, da je naredila napako Ćosićeva tajnica, ki je dan pred tem poklicala Stanišića in ga opozorila, naj ne pozabi na dogovorjen­i sestanek. Toda prav tako je verjetno, da so vest o napovedane­m srečanju pravočasno sporočili tudi Miloševiću. Nekaj mesecev pozneje je odstranil Ćosića in Panića. Le Stanišić je ostal zaupen izvrševale­c Miloševiće­vega načrta etničnega čiščenja Bosne in politike oblikovanj­a velike Srbije.

Drnovškova pripoved o treh pismih je sporočilo o pomenu časa, ko imaš oblast, in prav enako pomembnem času, ko moraš zaradi izida volitev oblast predati novim političnim zmagovalce­m. Ali to narediš s spokojem kot Menem, politično mirnostjo kot Gonzales ali z jezo in zanikanjem kot Milošević.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia