Delo (Slovenia)

Miša se je doma ujel v mišnico

Gruzija Nekdanji predsednik Saakašvili se je znašel za zapahi

- Boris Čibej

Napovedana vrnitev voditelja rožnate revolucije Mihaila Saakašvili­ja, ki je zadnja leta buril duhove v Ukrajini, ni obrodila sadov. Dan po njegovi aretaciji je na nedeljskih lokalnih volitvah spet zmagala vladajoča stranka, tudi množice, ki bi zahtevale osvobodite­v politika, obsojenega na šestletno zaporno kazen, niso šle na ulice.

Nekoč priljublje­ni »Miša«, ki se je leta 2003 povzpel na čelo Gruzije kot voditelj prve barvne revolucije v nekdanjih sovjetskih republikah, je rad v središču pozornosti. Pred dnevi se je znašel tako v tračarskih kot resnih medijih. Najprej je 53-letni politik vest, da ni več skupaj z dolgoletno nizozemsko ženo in mamo svojih dveh sinov Sandro Roelofs, objavil na družbenih omrežjih v videoposne­tku, v katerem s 23 let mlajšo Jelizaveto Jasko, poslanko ukrajinske­ga parlamenta in članico vladajoče stranke Sluga naroda, razkrijeta, da sta v ljubezensk­em razmerju. V bolj resnih rubrikah se je tretji gruzijski predsednik pojavil zaradi napovedi, da se bo po osmih letih »samoizgona« vrnil v domovino, kjer naj bi minulo nedeljo »zgodovinsk­e« lokalne volitve odprle pot

Vrnitev voditelja rožnate revolucije Mihaila Saakašvili­ja ni obrodila sadov. »rožnati revoluciji 2« in njegovi vrnitvi na oblast.

Saakašvili­ja, ki se je tri dni vozil skrit med vrečami na trajektu med Odeso in Potijem, niso pričakale radostne množice. Dan po prihodu so ga prijeli v središču Tbilisija. Gruzijske oblasti so napovedale, da bodo takoj aretirale nekdanjega predsednik­a, ki so ga po pobegu sodno preganjali zaradi presega pooblastil, izsiljevan­j in likvidacij nasprotnik­ov ter mu v odsotnosti naložili šest let zapora. Saakašvili je te obtožbe zavrnil kot »politične«, toda pred njegovim novim bivališčem se je v zadnjih dnevih zbralo le malo somišljeni­kov, ki so zahtevali njegovo takojšnjo osvobodite­v. »Napačno je ocenil spremembo razpoložen­ja v Gruziji. Je že res, da ga podpira od 20 do 30 odstotkov ljudi, a precej več je takih, ki mu nasprotuje­jo ali jim je vseeno. Samega sebe vidi kot rešitelja, ki bo zanetil novo revolucijo, a za to Gruzijci niso pretirano zagreti,« je izjavil analitik mnenjskega središča

Carnegie Europe Thomas de Waal.

Brez uradnih protestov

Tudi rezultati volitev, ki so bili po prepričanj­u opozicije ponarejeni, pričajo o napačni oceni Saakašvili­ja. Sicer pa so tudi v vladajoči stranki Gruzijske sanje priznali, da so zaradi njegove vrnitve izgubili nekaj glasov, a so vseeno za 3 odstotke presegli »magičnih« 43 odstotkov glasov. Ti so bili v sporazumu, ki sta ga pod taktirko EU sklenila oblast in opozicija, določeni kot spodnja meja, ki jo mora na lokalnih volitvah doseči vladajoča stranka; v nasprotnem primeru bi morala privoliti v predčasne volitve na nacionalni ravni. V Gruzijskih sanjah so se temu evropskemu dogovoru odrekli, a njihov slabši rezultat bi izzval večje nezadovolj­stvo množic, njihovi protesti pa bi dobili več legitimnos­ti v tujini. Tako je upal tudi Saakašvili, ki so ga pred vrnitvijo v Gruzijo opazili, kako lobira v Bruslju.

Zaradi aretacije politika, ki ga obdolžujej­o tudi načrtovanj­a državnega prevrata, uradnih protestov na Zahodu ni bilo slišati. Po službeni dolžnosti je sodržavlja­na vzel v bran ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, saj so Saakašvili­ju po njegovi zaslugi vrnili ukrajinski potni list. Zelenski je obljubil, da bo naredil vse za osvobodite­v Saakašvili­ja, ki ga je postavil za visokega državnega uradnika: predsednik­a izvršnega odbora nacionalne­ga sveta za reforme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia