Delo (Slovenia)

Prodaja deleža kitajskega lastnika v Lonu

Na dražbo gre 13,82 odstotka delnic družbe – Možen kupec je menda Kostićeva Gorenjska banka

- Maja Grgič

Borznoposr­edniška družba Ilirika na podlagi izvršbe Okrajnega sodišča v Piranu prodaja 13,82 odstotka delnic Hranilnice Lon v lasti družbe Kylin Prime Group, ki jo vodi kitajski poslovnež Kai Dai. Po neuradnih informacij­ah je prodajo zahteval poslovni partner zaradi neuresniči­tve posla, možen kupec pa bi menda lahko bila Gorenjska banka srbskega poslovneža Miodraga Kostića.

Ponudbo za omenjeni delež je mogoče oddati do 21. oktobra, izklicna cena pa je 1,046 milijona evrov oziroma 50 evrov na delnico, kar je manj od 75 evrov, kolikor je cena znašala ob lanski dokapitali­zaciji.

Kot je razumeti, bo delež prodan na dražbi najboljšem­u ponudniku, pri čemer skrbni pregled ni predviden. Kupec bo moral za omenjeni delež, ki presega kvaliicira­nih deset odstotkov, seveda pridobiti dovoljenje Banke Slovenije.

S tem ima Kylin Prime Group težave od vsega začetka, saj je pred časom pridobil več kot polovični delež hranilnice, a mu bančni regulator za to ni prižgal zelene luči, ampak mu je naložil zmanjšanje deleža pod deset odstotkov. Kylin je trenutno 37,19-odstotni lastnik Lona. Vmes je del delnic sicer odsvojil, po presoji Banke Slovenije pa je šlo za prodajo podjetjem, ki so z njim poslovno povezana (Fin-Nep, Capstone Global). Banka Slovenije zato vztraja pri svoji odločitvi. Kot smo že pred časom razkrili v Delu, Banka Slovenije Kylinu ni izdala dovoljenja za prevzem hranilnice, ker ni znal ustrezno pojasniti izvora kapitala.

Možni kupci

Drugi največji lastnik hranilnice je poslovnež Otmar Zorn, ki pravi, da še ne ve, ali se bo potegoval za nakup omenjenega deleža. Po Lonu pa se menda že nekaj časa ozira Gorenjska banka v lasti AIK banke srbskega poslovneža Miodraga Kostića, ki je po neuradnih informacij­ah tudi eden od možnih kupcev. Odgovorov o tem iz te banke nismo dobili, se pa omenja tudi kot možni kupec ruske Sberbanke. Gorenjska banka je imela konec leta po bilančni vsoti 4,8-odstotni tržni delež. S prevzemom Sberbanke bi se ta povečal za tri odstotne točke, z Lonom pa še za 0,7; skupaj torej na 8,5 odstotka. Srbska AIK banka je že ob prevzemu Gorenjske banke napovedala, da želi svoj tržni delež na slovenskem trgu povečati. Pred kratkim je morebitne nove prevzeme napovedal tudi prvi mož NLB Blaž Brodnjak, vendar jih po neuradnih informacij­ah Hranilnica Lon ne zanima.

Kai Dai je sicer v Sloveniji poleg Lona vpleten v različne posle. Med drugim je na Obali postal solastnik nekdanje poslovne stavbe Droge Kolinske. Odgovorov njegove družbe Kylin nismo dočakali, sam Kai Dai pa je menda že nekaj časa na Kitajskem.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia