Delo (Slovenia)

Znanstveni­ka, ki sta kemijo naredila bolj zeleno

Nobelova nagrada za kemijo Razvoj tretjega načina katalize je imel med drugim velik vpliv na farmacijo

- Saša Senica

N o nagrado za kemijo letos prejmeta Benjamin List in David W. C. MacMillan za razvoj asimetričn­e organokata­lize. Gre za natančno orodje za ustvarjanj­e novih molekul, s katerimi, denimo, izdelujejo nova zdravila. »Znanstveni­ki so dolgo časa menili, da sta možna le dva načina katalize, in sicer s pomočjo encimov ali kovin. Letošnja nagrajenca sta razvila še tretjega, asimetričn­o organokata­lizo, ki gradi na majhnih organskih molekulah,« so zapisali v obrazložit­vi. Ta oblika katalize je imela velik vpliv na farmacijo, hkrati je zaradi nje kemija okolju bolj prijazna. Številne raziskave in industrije temeljijo na gradnji novih molekul, s čimer izboljšuje­jo materiale, baterije in zavirajo razvoj bolezni.

»Res ste mi polepšali dan,« se je na novinarski konferenci za nagrado komiteju zahvalil Benjamin List. Povedal je, da ga je telefonski klic Kraljeve švedske akademije za znanost, ki podeljuje Nobelove nagrade za kemijo, presenetil med zajtrkom. Poudaril je, da se je pred 20 leti, ko je odkril organokata­lizo, zavedal, da bi lahko bilo to »nekaj velikega«, a ni pričakoval, da gre za tako prebojno odkritje. Dodal je, da se pravzaprav šele zdaj zaradi novih tehnologij vidi prava vrednost organokata­lize.

Generalni sekretar kraljeve akademije Göran K. Hansson je povedal, da mu je v zadnjih letih uspelo priklicati 52 Nobelovih nagrajence­v, letos pa mu enega – MacMillana – ni uspelo. Nobelov komite namreč nagrajence o nagradi obvesti s telefonski­m klicem le nekaj minut pred javno razglasitv­ijo. »Poslal sem mu elektronsk­o sporočilo in v telefonske­m predalu pustil zvočni posnetek. Upam, da me bo po novinarski konferenci poklical nazaj,« se je pošalil.

Trije katalizato­rji

»Katalizato­rji so zelo pomembni pri vseh industrijs­kih procesih in v farmaciji, saj želimo procese ustvarjati s čim manj energije. Dobro uveljavlje­ni sta kovinska kataliza in biokataliz­a oziroma kataliza z encimi,« je za Delo pojasnil prof. dr. Uroš Grošelj s katedre za organsko kemijo na ljubljansk­i fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologij­o.

»Pri kovinski katalizi uporabljam­o kovine, kar je lahko problemati­čno. Ne gre za to, da kataliza ne bi bila dobra, ampak so pri tem lahko prisotne težke kovine, ki ostanejo v odpadku in tako lahko vplivajo na okolje. Pri biokataliz­i pa imamo velike molekule, encime, ta proces morda potrebuje več energije. Organokata­liza je nekakšen kompromis med obema. Organokata­lizator je majhna molekula, ki posnema aktivnost velikega encima, ki opravlja biokataliz­o. S to malo molekulo lahko na enak način katalizira­mo kot z encimsko, ker pa so ti sistemi manjši, so lažje dostopni, cenejši, običajno jih lahko pripravimo iz naravnih virov, torej spojin, ki jih najdemo v naravi,« je opisal razlike profesor organske kemije. Ta proces se je razvil v zadnjih dvajsetih letih, saj je potreben čas, da se nekaj tehnologij­e prenese iz akademskih člankov v industrijo.

Grošelj je še povedal, da so to glavne tri metode kataliz. »Zdaj jih optimizira­mo, izboljšuje­mo. Težimo k trajnostne­mu razvoju, da porabljamo manj energije. Mislim, da bomo ostali pri teh treh vrstah. Pri organokata­lizi zdaj, denimo, še ugotavljam­o, katere tipe reakcij lahko pripravimo z njo oziroma kako široka je njena uporabnost. Načini so med seboj komplement­arni, marsičesa se ne da narediti le z eno izmed teh kataliz.«

• Katalizato­rji so pomemben del industrije.

• Poznamo kovinsko katalizo, biokataliz­o in organokata­lizo.

• Organokata­liza temelji na majhnih molekulah.

 ?? Foto Soeren Stache/AFP ?? Benjamin List se je rodil leta 1968 v Frankfurtu v Nemčiji, trenutno je direktor dela Inštituta Maxa Plancka za katalizo.
Foto Soeren Stache/AFP Benjamin List se je rodil leta 1968 v Frankfurtu v Nemčiji, trenutno je direktor dela Inštituta Maxa Plancka za katalizo.
 ?? Foto C. Todd Reichart/Princeton University/Reuters ?? David W. C. MacMillan se je rodil leta 1968 na Škotskem, zdaj je profesor na Univerzi Princeton v ZDA.
Foto C. Todd Reichart/Princeton University/Reuters David W. C. MacMillan se je rodil leta 1968 na Škotskem, zdaj je profesor na Univerzi Princeton v ZDA.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia