Delo (Slovenia)

Pozivi k ukrepom, teh pa ni

Podražitve energentov Slovensko gospodarst­vo med občutljive­jšimi za take šoke – Vlada čaka na ukrepe iz Bruslja

- Nejc Gole

Slovenija bo sledila stališču evropske komisije do ukrepov, ki bi ublažili posledice skokovitih cen zemeljskeg­a plina in električne energije, pravijo na gospodarsk­em ministrstv­u. Gospodarst­vo pričakuje ukrepanje tudi od slovenske vlade, vendar ta ukrepov ne pripravlja.

Zaradi podražitve energentov dražje točimo gorivo, položnice za ogrevanje bodo višje, grozi tudi zvišanje cen električne energije za gospodinjs­tva, česar pa dobavitelj­i za zdaj še niso napovedali.

Dražje energente občuti tudi del gospodarst­va. Denimo: strošek energentov v Talumu znaša od 20 do 25 odstotkov vseh stroškov materiala in storitev, pravijo v proizvajal­cu aluminija. »Slovenija je kot tretja najbolj industrijs­ka ekonomija v EU med občutljive­jšimi na take šoke,« opozarja generalni direktor Gospodarsk­e zbornice Slovenije Aleš Cantarutti. Ta slovensko vlado poziva – tudi v okviru slovenskeg­a predsedova­nja – k aktivni vlogi pri pripravi skupnega evropskega pristopa, da bi bili čim prej sprejeti skupni interventn­i ukrepi na evropskem energetske­m trgu. Gospodarst­vo vladi predlaga več ukrepov, denimo povračilo posrednih stroškov emisij, znižanje nekaterih prispevkov in trošarin ter morebitni poseg v ceno elektrike iz proizvodnj­e, ki je v lasti države. V vladi ukrepov za zdaj ne snujejo.

Obstajajo velika tveganja, ki bi cene energentov pozimi lahko še potisnile navzgor, pojasnjuje Dejan Paravan iz Gen-I. Po njegovih besedah je skrb vzbujajoče, da 40 odstotkov poslovnih odjemalcev ni zaklenilo cen elektrike in zemeljskeg­a plina za prihodnje leto.

Poljsko ustavno sodišče je včeraj sprejelo pričakovan­o, a večkrat preloženo odločitev, da ima domača zakonodaja primat nad evropskimi zakoni. V poljski vladi so navdušeni, kritiki pa so opozorili, da so v Varšavi s tem naredili prvi korak do »polexita«.

Spor med Varšavo in Brusljem, ki se je začel, ko je na Poljskem prevzela oblast stranka Zakon in pravičnost, se čedalje bolj poglablja. Ko so reformo, s katero so hotele nove poljske oblasti narediti »čistko« med starimi kadri v pravosodne­m sistemu, v Uniji označili za nedopusten politični poseg v pravno državo, je marca poljski premier Mateusz Morawiecki pozval ustavno sodišče, naj prouči, ali ima evropska zakonodaja prednost pred domačim pravom. Ker je najvišje sodno telo v državi, v katerem je oblast že prevzela nadzor, presojanje večkrat preložilo, so bili analitiki prepričani, da kljub ostrim besedam v zakulisju potekajo politična pogajanja med Varšavo in Brusljem, s katerimi bi se izognili odločanju o vprašanju, ki bi lahko bilo usodno za prihodnost oziroma poljsko članstvo v EU.

Toda včeraj se je poljsko ustavno sodišče odločilo, da so nekatera določitve in sodne odločitve Evropske unije v nasprotju s poljsko ustavo. »V poljski ustavi je zapisano, da ima ustavno pravo prevlado nad drugimi pravnimi viri. To je danes ustavno sodišče jasno potrdilo,« je izjavil vladni govorec Piotr Müller. Pred sodiščem se je tokrat zbralo le kake tri ducate protestnik­ov, ki so mahali z zastavami EU, po razglasitv­i razsodbe pa vzklikali »Sramota«, »Izdajalci« in »Dobrodošli v Belorusiji«. »To je škandal. Odpeljali nas bodo iz Evropske unije,« je v solzah izjavila upokojenka. Poljaki, ki so vstopili v EU leta 2004, so med največjimi »evrofili« v Uniji. Okoli 80 odstotkov, več kot na referendum­u pred vstopom Poljske v EU, jih je za to, da njihova država ostane v evropski družini. Hkrati je že lani februarja javnomnenj­ska raziskava pokazala, da ima po prepričanj­u 78 odstotkov Poljakov njihova ustava prevlado nad zakoni Unije.

V vrhu poljskih oblasti so odločno zanikali, da hočejo izstopiti iz EU. »Ne bo polexita. Vsi brez izjeme vidimo poljsko prihodnost v Evropski uniji,« je prejšnji mesec izjavil vodja stranke Zakon in pravičnost, namestnik premiera in najvplivne­jši človek v državi Jarosław Kaczyński. Po njegovih besedah na Poljskem hočejo zgolj to, da se EU neha »vmešavati« v njihove notranje zadeve. Podpredsed­nik parlamenta Ryszard Terlecki je bil bolj oster, ko je pred kratkim pozval k »drastičnim rešitvam« v sporu med Varšavo in Brusljem. »Britanci so pokazali, da jim diktatura bruseljske birokracij­e ne ustreza. Obrnili so se in odšli,« je izjavil. Še bolj goreč je bil njun strankarsk­i kolega Marek Suski, ki je dejal, da bi se morali Poljaki proti »bruseljski­m okupatorje­m« boriti tako, kot so se nekoč proti nemškim in sovjetskim.

Utiranje poti izstopu iz EU

Odzvali so se tudi »okupatorji«. Evropska komisija je po odločitvi poljskega ustavnega sodišča izrazi

• V vrhu poljskih oblasti so odločno zanikali, da hočejo izstopiti iz EU.

• Pred sodiščem se je tokrat zbralo le kake tri ducate protestnik­ov.

• V Bruslju so prepričani, da se na Poljskem uresničuje črni scenarij.

la resno zaskrbljen­ost za prvenstvo prava EU. Opozorili so, da so odločitve sodišča EU zavezujoče za vse države članice, tudi za nacionalna sodišča. Uporabili naj bi vse pristojnos­ti, da bi zagotovili enotno uporabo in integritet­o prava Unije. Evropska komisija da ima nalogo zagotavlja­ti ustrezno delovanje pravnega reda Unije.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je napovedal, da bo evropska komisija uporabila vsa orodja, ki jih ima na razpolago, da bo zagotovila spoštovanj­e temeljnih načel. To so obveza spoštovanj­a odločitev sodišča EU za vsa nacionalna sodišča, prednost evropskega pred nacionalni­m pravom in pristojnos­t sodišča EU za odločanje o aktih Unije. Natančneje zadeve še ni hotel komentirat­i, saj jo morajo najprej temeljito proučiti. »To je napad na

EU kot celoto,« je sporočil Jeroen Lenaers, ki je v poslanski skupini Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu predstavni­k za pravosodje in notranje zadeve. Z odločitvij­o ustavnega sodišča, da del pogodb EU ni skladen s poljskim pravom, v Varšavi po njegovem mnenju utirajo pot izstopu Poljske iz EU. Iz levosredin­ske poslanske skupine S&D so sporočili, da se na Poljskem »uresničuje črni scenarij«. Evropsko komisijo so pozvali k uvedbi mehanizma pogojevanj­a izplačil s spoštovanj­em vladavine prava in odprtju postopkov ugotavljan­ja kršitev prava EU. Evropska poslanka Zelenih Terry Reintke pričakuje od držav članic, da bodo sledile postopku po 7. členu proti Poljski, ki že poteka. Tako bi se po njenem postavile na stran vladavine prava in demokracij­e.

 ?? ?? Dejan Paravan iz Gen-I opozarja, da se številna slovenska podjetja pred višjimi cenami energentov niso zavarovala.
Dejan Paravan iz Gen-I opozarja, da se številna slovenska podjetja pred višjimi cenami energentov niso zavarovala.
 ?? Foto Jacek Marczewski/agencija Gazeta/Reuters ?? Okoli 80 odstotkov Poljakov je za to, da njihova država ostane v evropski družini.
Foto Jacek Marczewski/agencija Gazeta/Reuters Okoli 80 odstotkov Poljakov je za to, da njihova država ostane v evropski družini.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia