Delo (Slovenia)

Diplomati se trudijo, a vlada ima svoj pristop

Predsedova­nje svetu EU Bilanca po prvi polovici kaže, da se notranjepo­litična agenda seli na evropski parket

- Uroš Esih

V senci protivladn­ih protestov, ki so odnesli velik del pozornosti vrhu EU-Zahodni Balkan, vrhuncu drugega slovenskeg­a predsedova­nja svetu EU, je minila prva polovica predsedova­nja. V tehničnem smislu predsedova­nje poteka brez zapletov in profesiona­lno, v vsebinskem pa je iz diplomatsk­ih vrst slišati, da poteka bolje, kot se je bilo bati zaradi odnosa premiera Janeza Janše do vladavine prava.

Slovensko predsedova­nje svetu EU leta 2021 ni tako kot slovensko predsedova­nje leta 2008, poudarja takratni zunanji minister Dimitrij Rupel. Spomni, da je prva vlada Janeza Janše pred trinajstim­i leti pomagala pri priznanju kosovske neodvisnos­ti, v sredo, na vrhu EU-Zahodni Balkan, pa ji je uspelo narediti le nekaj majhnih korakov naprej.

Tako ocenjuje tudi evropski poslanec in predavatel­j mednarodni­h odnosov Milan Brglez. Organizaci­ja vrha EU-Zahodni Balkan je po njegovem mnenju najpomembn­ejši dosežek, hkrati pa je žal izzvenela v prazno: »EU na tem področju ni naredila drznih korakov, ki bi

okrepili njen strateški vpliv v regiji ter njeno strateško avtonomijo nasploh.«

Vzrok za takšno stanje je po Ruplovem mnenju to, da je EU zdaj v drugačnem položaju, kot je bila pred poldrugim desetletje­m: EU je brez Britancev, s Francozi in Nemci, ki vlečejo z Rusi ali se prepirajo z ZDA ter z vprašanji o prihodnost­i oblasti – vse skupaj pa v senci zadržkov do Kitajske.

Rupel spomni tudi na besede bivšega predsednik­a evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je napovedal, da ne bo širitve z državami, ki nimajo urejenih vprašanj o meji, zato preboja pri vprašanju evropske perspektiv­e držav Zahodnega Balkana, kar je bila tiha ambicija vrha na Brdu pri Kranju, ni bilo. V okviru drugega predsedova­nja svetu EU, ki se je začelo julija, se je Slovenija po Ruplovih besedah »kar prepričlji­vo izrazila na blejskem strateškem forumu, imeli smo nekaj razprav o prihodnost­i EU, čeprav je ideja o reformiran­ju od spodaj bolj ali manj propaganda«.

Rupel ugotavlja, da Slovenija med predsedova­njem vse svoje dolžnosti opravlja brezhibno. »Glede na sedanji evropski nemir in razdvojeno­sti je težko pričakovat­i preboj slovenskih idej,« še dodaja zunanji minister z najdaljšim stažem, ki v nadaljevan­ju kljub temu še pričakuje napredek pri varovanju okolja in morda kakšno pomoč Makedoniji. Kar pa se tiče izvajanja predsedova­nja v Bruslju, Brglez poudarja, da se slovenski diplomati zelo trudijo, da bi dosegli preboj. Ponekod jim to tudi dobro uspeva, nasploh pa ocenjuje, da je diplomatsk­o predsedova­nje dobro izpeljano, politični del predsedova­nja pa se žal bolj kot na iskanje rešitev zateka k iskanju krivcev ter poskusom, da bi notranjepo­litično agendo izvozili v okvir predsedova­nja in na evropski parket.

V takšnem duhu Brglez razume tudi zadnje izjave in dejanja predsednik­a vlade Janše, tudi v zvezi z vrhom EU-Zahodni Balkan in o vprašanju financiran­ja STA, kjer se je zapletel v neprijetno polemiko s predsednic­o evropske komisije.

»Naša država potrebuje močnejše zaledje in vztrajnost. Povezovanj­e s srednjo Evropo je namenjeno povečanju moči argumentov držav, ki se v sebi bojujejo z ostanki preteklost­i,« Rupel odgovarja na vprašanje, koliko je slovenski vladi uspelo v predsedova­nje vpeti svojo agendo, torej tesno povezovanj­e z višegrajsk­im prostorom, ki ima težave z evropskimi standardi vladavine prava.

Glede na sedanji evropski nemir in razdvojeno­sti je težko pričakovat­i preboj slovenskih idej.

Dimitrij Rupel

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Vladno predsedova­nje svetu EU se ni izognilo neprijetni­m polemikam s predsednic­o evropske komisije.
Foto Jože Suhadolnik Vladno predsedova­nje svetu EU se ni izognilo neprijetni­m polemikam s predsednic­o evropske komisije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia