Delo (Slovenia)

Verske skupnosti pod Janševo okrilje

Verska svoboda To je izničenje treh desetletij postopnega razvoja, pravi stroka

- Barbara Eržen

Vlada bo – predvidoma na eni od naslednjih dopisnih sej – potrjevala predlog zakona o spremembah zakona o državni upravi, s katero bi področje verske svobode z ministrstv­a za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti, prenesli v kabinet predsednik­a vlade Janeza Janše. Po tem – če bo novela potrjena v državnem zboru – pa po naših informacij­ah vlada načrtuje ustanovite­v urada za to področje.

Ta je kot ustanova specializi­rana za področje verske svobode že obstajal vse do konca leta 2020, ko je urad za verske skupnosti – takrat pod okriljem ministrstv­a za kulturo – prav minister te vlade Simoniti razpustil. Naloge, določene z zakonom o verski svobodi, so se razporedil­e med različne posameznik­e. Nekaj mesecev pozneje, ob izpostavit­vi, da verske skupnosti pogrešajo reprezenta­tivnega predstavni­ka, je vlada Janeza Janše ustanovila svet za nerešena vprašanja s Katoliško cerkvijo. Vprašanje, kako bodo nerešene zadeve lahko odpirale preostale verske skupnosti, je takrat ostalo neodgovorj­eno. Kaj natančno so teme, ki jih ta svet obravnava, še vedno ni jasno. Na Slovenski škofovski konferenci pa nam včeraj tudi niso odgovorili na naša vprašanja, ali po ustanovitv­i sveta svoja vprašanja zdaj lahko ustrezno naslavljaj­o ali bi želeli še kakšne drugačne sistemske ureditve.

»Glede na odkrita prizadevan­ja sedanje vlade po popolni podreditvi vseh družbenih sfer, zadnja intenca na religijske­m polju ne more biti posebno presenečen­je,« komentira načrtovane spremembe dr. Aleš Črnič, predavatel­j religiolog­ije, in dodaja, da je ta oblast poleg urada za verske skupnosti razpustila tudi svet vlade za dialog o verski svobodi, namesto njega pa je – kot rečeno – ustanovila svet za nerešena vprašanja s Katoliško cerkvijo. Namesto dotedanje sistematič­ne skrbi za področje religijske svobode je po njegovem mnenju torej vse sile usmerila v reševanje zahtev in želja največje religijske skupnosti, druge pa popolnoma zanemarja. »Zdaj pa želi prenesti kar celotno odločanje o ustavni pravici do religijske svobode neposredno k predsednik­u vlade – to bi pomenilo dokončno izničenje treh desetletij postopnega razvoja na tem področju in vrnitev v neke druge, nedemokrat­ične čase,« še svari Črnič.

Pri načrtovani­h spremembah zakona o državni upravi, ki so torej le podlaga za želeno ustanovite­v urada, pa po besedah naših sogovornik­ov in poznavalce­v področja, ki pa ne želijo biti imenovani, nikakor pa ni mogoče prezreti, da gre za spremembe, ki se dogajajo v času, ko so bolj ali manj vse stranke že začele kampanjo za prihodnje redne parlamenta­rne volitve, ki so načrtovane že čez dobrih osem mesecev.

 ?? ?? Pri načrtovani­h spremembah po besedah naših sogovornik­ov nikakor ni mogoče prezreti dejstva, da se dogajajo tik pred volitvami.
Pri načrtovani­h spremembah po besedah naših sogovornik­ov nikakor ni mogoče prezreti dejstva, da se dogajajo tik pred volitvami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia